Zeci de primari din Muntii Apuseni, din Alba, Bihor si Hunedoara, cer parlamentarilor sa aprobe, in cel mai scurt timp, proiectul de lege referitor la exploatarea de la Rosia Montana, apelul fiind prezentat public duminica de edilul din comuna Rosia Montana, Eugen Furdui, la "Ziua Minerului", eveniment organizat de Consiliul Judetean Alba, Consiliul Local Rosia Montana, "Rosia Montana Gold Corporation" si sindicatul "Viitorul Mineritului", relateaza Agerpres.

"Cuvintele noastre trebuie auzite peste tot. Cred ca astazi este cel mai bun moment ca sa le aratam ca suntem oameni muncitori, oameni modesti, oameni care nu vrem pomeni, nu vrem ajutoare sociale, vrem un loc de munca. Vrem sa muncim, nu sa cersim", a declarat primarul comunei Rosia Montana.

Acesta a sustinut ca vorbeste in numele a 50 de primari din Muntii Apuseni, care ar reprezenta peste 100.000 de locuitori. "Toti suntem nebuni ca vrem minerit? Nu suntem nebuni. Vrem locuri de munca, nu vrem altceva", a spus edilul din Rosia Montana.

In "Apelul comunitatilor din Muntii Apuseni" adresat Parlamentului se arata ca prin inchiderea minelor localitatile pe care le reprezinta au intrat in declin si ca mii de oameni sunt in somaj.

"Dupa multi ani de asteptare, mineritul are sansa sa renasca si comunitatile noastre au sansa sa renasca. Facem un apel disperat catre dvs. sa aprobati inceperea mineritului si Legea Rosia Montana urgent si cu maxima responsabilitate. Votul Dumneavoastra pentru Rosia Montana va insemna: mii de locuri de munca pentru motii din Apuseni, 5 miliarde de dolari in economia romaneasca, eliminarea poluarii actuale din Rosia Montana, cel mai mare program de investitii in patrimoniu din istoria Romaniei", se sustine in apelul edililor.

Potrivit acestora, "daca un proiect creeaza locuri de munca in Apuseni inseamna ca e un proiect bun pentru Romania si daca e un proiect bun pentru Romania inseamna ca e un proiect bun si pentru Dumneavoastra (n.red. - parlamentari) si trebuie votat!".

Si prefectul judetului Alba, Gheorghe Feneser, care in ultima saptamana s-a exprimat public de mai multe ori in favoarea acestui proiect, a reiterat ca sprijina investitia de la Rosia Montana.

La sarbatoarea organizata duminica in localitatea din Apuseni au participat in jur de 4.000 de oameni, care au asistat la intreceri sportive si la spectacole folclorice si pentru tineret.

Primarul Eugen Furdui a declarat, recent, la solicitarea Agerpres, ca in prezent rata somajului in Rosia Montana, o comuna cu 3.000 de locuitori, este de circa 20%. De ajutoare sociale beneficiaza intre 105 si 110 familii, a afirmat primarul. El a mentionat ca la RMGC lucreaza in jur de 500 de oameni, majoritatea din Rosia Montana si imprejurimi, acestia fiind angajati pe perioada determinata, trei luni. In cazul in care, la sfarsitul lunii septembrie, contactele acestora nu ar fi reinnoite de catre companie, rata somajului ar ajunge in comuna la peste 74%, a spus Furdui.

Pe de alta parte, impotriva exploatarii de la Rosia Montana au protestat la Alba Iulia circa 150 de persoane duminica seara, timp de doua ore, intr-un mars autorizat, desfasurat fara incidente. Oamenii, printre care varstnici, dar si tineri, au scandat lozinci precum "Opriti proiectul minier de la Rosia Montana", "Nu corporatia face legislatia", "Vrem proiecte durabile", "Nu acceptam poluarea", cerandu-le trecatorilor sa li se alature: "Alba Iulia, trezeste-te" si "Daca va pasa, iesiti din casa".

Proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana a fost adoptat saptamana trecuta in sedinta de Guvern, el fiind transmis Parlamentului.

Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor vor fi convocate luni pentru constituirea comisiei speciale parlamentare care sa analizeze proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana, a anuntat vineri presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.