Peste 2.200 de cetateni au semnat pentru a deveni parte in procesul legat de steagul municipiului Sfantu Gheorghe, care se va judeca, in 10 septembrie, la Curtea de Apel Brasov, relateaza Mediafax.

Filiala UDMR Sfantu Gheorghe a initiat, la inceputul lunii iulie, o actiune de strangere de semnaturi de la localnicii care doresc sa devina parte in procesul legat de steagul orasului, care se va judeca la Curtea de Apel Brasov. Voluntarii organizatiei au strans semnaturi in sase puncte ale orasului.

Presedintele executiv al UDMR Sfantu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, a declarat, sambata, ca 2.250 de persoane au semnat actul prin care devin parte a procesului, pentru a apara steagul orasului.

Toth Birtan Csaba a subliniat ca documentele cu semnaturi vor fi depuse, luni, la Curtea de Apel Brasov, unde, in 10 septembrie, se va judeca procesul.

Conducerea UDMR Sfantu Gheorghe afirma, la finalul lunii iunie, intr-un comunicat de presa, ca steagul judetului Covasna a fost anulat printr-o sentinta a Curtii de Apel Brasov si ca aceeasi instanta va decide cu privire la steagul municipiului Sfantu Gheorghe.

In acest context, UDMR Sfantu Gheorghe a cerut cetatenilor orasului sa se foloseasca de posibilitatile juridice si sa isi exprime solidaritatea fata de steagul orasului.

Potrivit comunicatului citat, persoanele fizice si organizatiile civice au dreptul sa intre in acest proces si, astfel, daca sentinta va fi defavorabila la Curtea de Apel Brasov, procesul poate fi dus pana la Strasbourg.

In 29 iunie, procesul privind steagul municipului Sfantu Gheorghe a fost amanat, la cererea Consiliului Local, pana in 10 septembrie.

Tribunalul Covasna a respins, in urma cu cateva luni, actiunea fostului prefect de Covasna Codrin Munteanu, care atacase in contencios administrativ hotararea Consiliului Local prin care a fost aprobat steagul municipiului Sfantu Gheorghe. Ulterior, Prefectura Covasna a facut recurs.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Covasna, Tamas Sandor (UDMR), declara, in 20 iunie, intr-o conferinta de presa, ca, potrivit unei sentinte a Curtii de Apel Brasov, judecatorii au admis recursul declarat de fostul prefect al judetului Codrin Munteanu impotriva sentintei civile pronuntate de Tribunalul Covasna si in consecinta a dispus anularea partiala a hotararii CJ Covasna din 2008, respectiv a articolului prin care s-au aprobat steagul si fanionul judetului.

Decizia Curtii de Apel Brasov este irevocabila.