Medicii vor declansa o greva generala in luna noiembrie, daca revendicarile cerute de Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate nu vor fi luate in considerare de politicieni, a declarat vineri presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, transmite Agerpres.

Medicii cer acordarea a minimum 6% din PIB pentru sanatate, precum si o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat.

De asemenea, medicii solicita o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, organizarea unitatilor medicale cu paturi si consultarea reala a Coalitiei profesionistilor din sanatate cu privire la orice masura care poate afecta functionarea sistemului de sanatate, a mai spus Astarastoae.

Deja Coalitia profesionistilor din sistemul de sanatate si-a stabilit calendarul protestelor. Intre 9 si 13 septembrie, liderii organizatiilor membre din judete vor constitui coalitii la nivel local si vor inmana revendicarile lor prefectilor.

La 17 septembrie va fi organizata o noua sedinta a Coalitiei si vor fi analizate actiunile realizate pana atunci. Intre 18 si 27 septembrie sunt programate pichete zilnice in fata Ministerului Sanatatii si Ministerului de Finante, iar in luna octombrie, un miting in fata Guvernului, a precizat Astarastoae.

Daca solicitarile medicilor nu vor fi indeplinite, acestia vor declansa greva generala in luna noiembrie, spun reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate.