Judecatorul Iulian Dragomir si-a retras candidatura pentru ocuparea uneia dintre cele doua functii de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), anunta Adevarul. Astfel, candidatii ramasi in cursa sunt Aida Rodica Popa, Nela Ptrisor si Cristina Iulia Tracea.

Initial, pentru cele doua functii de vicepresedinte al ICCJ s-au inscris patru judecatori, respectiv Rodica Aida Popa, care ocupa si in prezent aceasta functie, Iulian Dragomir, judecator la Sectia Penala, Nela Petrisor, magistrat la Sectia a II-a Civila, si Cristina Tarcea, judecator tot la Sectia a II-a Civila.

Pentru functia de presedinte al Inaltei Curti si-a depus candidatura doar Livia Stanciu, care in prezent ocupa aceasta functie, iar pentru sefia Sectiei I Civile doar actualul presedinte, Lavinia Curelea.

Dragomir si-a retras candidatura cu cateva zile inainte de intervievarea candidatilor pentru functiile de conducere de la Instanta Suprema de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Astfel, potrivit calendarului anuntat de CSM, pe 9 septembrie, Sectia pentru judecatori o va intervieva pe judecatoarea Livia Stanciu, iar a doua zi, in fata membrilor CSM isi vor sustine proiectele de management cei trei candidati ramasi in cursa pentru functia de vicepresedinte, precum si candidatul pentru sefia Sectiei I Civile.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat, in august, lista cu judecatorii care s-au inscris pentru functiile de conducere de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar si proiectele de management ale acestora, aminteste Agerpres.

Candidatii la functiile de conducere din cadrul ICCJ mizeaza pe cresterea calitatii actului de justitie, prin reducerea duratei procedurilor judiciare si prin diminuarea incarcaturii de dosare pe judecator, conform proiectelor depuse de acestia la CSM.

In septembrie expira mandatul presedintelui ICCJ, Livia Stanciu, si al vicepresedintelui Rodica Aida Popa, ambele numite in functii in urma cu trei ani de presedintele Traian Basescu. Tot atunci a fost numita si judecatoarea Lavinia Curelea, in functia de presedinte al Sectiei I Civile a Inaltei Curti.

Potrivit prevederilor legale, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, dintre judecatorii ICCJ care au avut activitate la aceasta instanta cel putin doi ani.