Deputatul PSD Liviu Harbuz a explicat joi, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca legea cainilor vagabonzi ce urmeaza sa reintre in curand in dezbaterea Parlamentului pleaca de la premisa ca doar animalele bolnave grav trebuie eutanasiate, iar restul cainilor ar trebui sa fie dus in adaposturi. "Ideea e ca nu mai trebuie sa mai existe niciun caine in strada", spune Harbuz. Intrebat care va fi diferenta fata de actuala lege in vigoare - care prevede de asemenea sterilizarea, cazarea in adaposturi si eutanasierea doar in cazul cainilor grav bolnavi - deputatul PSD a raspuns ca "in noul cadru normativ cainii nu mai pot fi intorsi pe strada, nu mai pot fi scosi din adaposturi decat prin adoptie".

Cainii fara stapan sunt insa si in prezent scosi din adaposturi de catre persoane care semneaza pentru ei si apoi se intorc pe strazi.

O noua lege ar urma sa intre, peste cateva zile, in dezbaterea comisiilor parlamentare.

"In adaposturi sunt suficiente locuri daca luam in calcul cate animale bolnave sunt pe strada, care pot fi eutanasiate. Exista 10.000 de locuri in adapostul pentru caini Dogtown, dar acolo sunt doar 300 si ceva de caini", a afirmat deputatul.

"Nu sunt suficiente adaposturi, dar daca facem un calcul, dupa o selectie riguroasa, sunt locuri suficiente daca luam in calcul cate animale bolnave sunt pe strada, care pot fi eutanasiate", sustine parlamentarul PSD.

"Cei care prezinta afectiuni care le pun in pericol viata vor fi eutanasiati. In baza acordurilor pe care le avem cu asociatii pentru protectia animalelor, ceilalti vor fi dusi in adaposturi", a aratat Harbuz.

Deputatul PSD a mai sublinat si ca "In noul cadru normativ cainii nu mai pot fi intorsi pe strada, nu mai pot fi scosi din adaposturi decat prin adoptie. In acest moment cainii se intorc pe strada."

Harbuz a admis ca "Exista in discutie si varianta ca dupa o perioada de timp de 7 sau 14 zile daca nu este adoptat sa fie eutanasiat."

Intrebat si cine este responsabil pentru nerezolvarea problemei pana acum, Harbuz a raspuns ca "Responsabili suntem toti, incepand cu cei care au abandonat animale. De ani de zile doar discutam. Mereu se aloca sume imense si din lipsa de profesionalism banii sunt aruncati."