Peste 1.000 de protestatari anti-Rosia Montana au revenit miercuri seara in Piata Universitatii din Bucuresti, pentru a patra zi de miting. Adunati initial, ca de obicei, in jurul fantanii de la Facultatea de Arhitectura, manifestantii au fortat ulterior cordoanele de jandarmi si au patruns pe carosabil, blocand bulevardul Regina Elisabeta. Au avut loc si cateva incidente: manifestantii s-au imbrancit cu fortele de ordine, iar unii protestatari au acuzat ca jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

Foto:

Reamintim ca protestele impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si impotriva deciziei Guvernului de a aproba proiectul si de a-l trimite la Parlament au inceput duminica.

  • Vezi desfasurarea evenimentelor la protestul de miercuri seara

UPDATE 01.30 In Piata mai sunt in jur de 300 de manifestanti. Unii dintre ei strang gunoaiele de pe strada, avand grija sa nu lase mizerie in urma.

UPDATE 00.50 Politia a blocat circulatia incepand de la intersectia bd. Regina Elisabeta - Calea Victoriei pana la Piata Universitatii. In Piata, protestatarii stau, in mare parte, asezati pe carosabil si bat cu peturile in asfalt. Sunt, de asemenea, multi cu biciclete. Numarul manifestantilor e de aproape 500. Ei sunt inconjurati de cordoane de jandarmi.

UPDATE 23.50 Bulevardul Magheru a fost eliberat si traficul restabilit. Protestatarii au ocupat carosabilul pe Regina Elisabeta.

UPDATE 23.30 Protestatarii au patruns din nou pe bulevardul Regina Elisabeta.

UPDATE 23.15 Un mic grup de protestatari au ajuns pe partea hotelului Intercontinental.

UPDATE 23.10 Imbranceli intre manifestanti si jandarmi, dupa ce demonstrantii au incercat sa rupa cordonul.

UPDATE 23.05 Bulevardul Magheru este blocat de manifestanti, pe sensul dinspre Romana spre Universitate.

UPDATE 23.03 Circulatia a fost restabilita pe bulevardul Regina Elisabeta.

UPDATE 22.58 Regina Elisabeta este blocat de masinile jandarmilor. Acestia au format doua cordoane de o parte si de alta, pe langa trotuar, pentru a-i impiedica pe manifestanti sa patrunda pe carosabil.

UPDATE 22.56 Jandarmii, intr-un cordon compact, au reusit sa-i scoata pe manifestanti de pe carosabil pe bulevardul Regina Elisabeta. Protestatarii au fost impinsi in zona statuilor.

UPDATE 22.52 Manifestantii au patruns si pe bulevardul Regina Elisabeta, multi dintre ei pe biciclete. Acestia i-au pacalit pe jandarmi, care au schimbat dispozitivul, crezand ca protestatarii se indreapta spre zona Romana.

UPDATE 22.50 Protestatarii au patruns pe carosabil, ocupand doua benzi pe bulevardul Magheru. Ei sunt blocati de un cordon de jandarmi.

UPDATE 22.40 Jandarmii au incercuit toata zona de la Arhitectura, strada Biserica Enei si strada Edgar Quinet.

UPDATE 22.30 Cateva zeci de protestatari s-au imbrancit cu jandarmii, vrand sa rupa cordonul. Dupa ce jandarmii au avertizat ca vor folosi forta, manifestantii s-au potolit si s-au retras inapoi in zona fantanii.

Protest in Piata Universitatii

Protest in Piata Universitatii

Foto: Hotnews

UPDATE 22.22 Manifestantii au inceput sa plece de la fantana si sa se deplaseze inspre Piata Revolutiei, pe langa Facultatea de Arhitectura. Ei au fost opriti de un cordon de jandarmi.

UPDATE 21.45 In Piata sunt circa 700 de protestatari, adunati in zona fantanii. Dintre acestia, doar 100-200 sunt activi si scandeaza lozinci precum "Solidaritate", "Libertate", "Uniti salvam Rosia Montana", restul sunt adunati in grupuri de discutii. Ei nu au ocupat carosabilul.

In Piata sunt de asemenea mai multi jandarmi decat in serile trecute, peste 100, care fac doua cordoane in jurul manifestantilor. Intre acestia sunt si 4-5 negociatori.

UPDATE 20.30 Protestatarii s-au strans in locul deja traditional, respectiv in jurul fantanii de la Facultatea de Arhitectura. Sunt circa 1.000, in majoritate tineri.

In fata Teatrului National a aparut un mic grup de circa 8-10 persoane in varsta, care agita un steag tricolor.

Pe spatiul public din spatele statuilor de la Universitate are loc un concert de muzica pop-rock, muzica data tare dominand Piata Universitatii.

  • HotNews.ro transmite LIVE TEXT evenimentele
  • Cititorii ne pot trimite fotografii sau imagini video de la protest folosind formularul de la finalul articolului

Marti seara, peste 2.000 de persoane au manifestat in Capitala. Protestatarii au plecat spre miezul noptii din Piata Universitatii in Piata Revolutiei si au blocat Calea Victoriei in dreptul Ministerului de Interne. Protestul a fost pasnic si nu s-au inregistrat incidente majore.