Viceprimarul Capitalei, despre copilul omorat de caini: Vinovat este cel care are spatiul privat
"Deocamdata nu este nicio ancheta. Deocamdata problema noastra este - si va repet a nu stiu cata oara - noi am avut in vedere aceasta problema a cainilor si am aprobat in Consiliu trei hotarari de Consiliu care presupun sa-i sterilizam sau sa-i adunam in adaposturi. Asta va fi o activitate extrem de agresiva in continuare, urmam si noi niste proceduri. Sunt proceduri legale, nu le faci, dupa aia mergi in ancheta", a declarat viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu, raspunzand unei intrebari privind o eventuala ancheta a municipalitatii in cazul copilului de patru ani ucis de caini in zona Parcului Tei.
Nicolaescu a precizat ca "nefericitul caz" s-a petrecut intr-un spatiu privat, care nu apartine parcului.
"Referitor la acest caz, fara sa fim disculpati, incidentul s-a produs intr-o zona privata, unde era obligatia acelei firme sa ingradeasca acel tarc. Acolo au fost aciuiti mai multi caini, firma respectiva le-a asigurat hrana, dupa care au inceput sa recunoasca faptul ca sunt stapani ai acelei zone. Copilul a scapat de sub supravegherea bunicii, a fugit in acel loc si a aparut incidentul cu acea haita", a spus Nicolaescu, intr-o conferinta de presa la Arena Nationala.
Intrebat cine este vinovat pentru aceasta tragedie, viceprimarul a raspuns: "Cel care are spatiul privat si nu l-a ingradit".
Intrebat de ce nu s-au luat masuri inainte sa se intample o tragedie, in conditiile in care preventia este in sarcina Primariei Capitalei, Nicolaescu a spus ca municipalitatea face preventie si, impreuna cu Politia Comunitara, cu Politia Locala, urmareste cainii prin parcuri, ca acestia sa nu fie agresivi.
"Primaria Municipiului Bucuresti are o activitate permanenta, nu luam acum masuri ca este un caz nefericit. Chiar este un caz nefericit si regretam cu totii acest lucru. Pentru noi, v-am spus, este o activitate permanenta si primarul general are in vedere ca sa rupa odata aceasta problema si sa o rezolve cu adevarat", a adaugat Nicolaescu.
Viceprimarul a asigurat ca pana la sfarsitul anului nu vor mai fi asa multi caini pe strazi, se va vedea "o imbunatatire a acestei probleme".
"Vom achizitiona foarte multe masini, cel putin zece, vom lua hingheri si ii vom ridica pe cainii foarte agresivi, pe ceilalti ii sterilizam, iar majoritatea ii ducem in adaposturi", a mai spus Nicolaescu.
El a precizat ca tot timpul atunci cand au fost sesizate cazuri de caini agresivi, acestia au fost ridicati si dusi in adaposturi.
"Dar sunt foarte multi si, prin sterilizare, nu se mai inmultesc. Vom gasi solutii optime ca sa nu se mai inmulteasca", a mai spus Nicolaescu.
***
Copilul in varsta de patru ani a murit luni, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.
Decesul a fost cauzat de hemoragia externa, pe corpul copilului fiind gasite sute de plagi, a declarat marti, pentru Mediafax, medicul care a facut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul National de Medicina Legala (INML). Medicul a precizat ca doar pe talpile copilului de patru ani nu au fost gasite plagi, restul corpului fiind cu sute de muscaturi de caini.
Procurorii Parchetului instantei supreme fac cercetari in acest caz, fiind facute si verificari privind respectarea legislatiei legate de gestionarea cainilor fara stapan.
Anchetatorii il audiata, miercuri, pe Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA).
Seful Politiei Locale Sector 2, Aurel Dobrila, si directorul general al DGASPC, Isabela Hurjui, au fost sanctionati pentru lipsa de reactie in realizarea atributiilor, in cazul copilului omorat de caini, primarul Neculai Ontanu propunand Comisiei de Disciplina demiterea acestora.
Administratorul terenului de langa Parcul Tei, unde copilul de patru ani a fost omorat de caini, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ca nu avea plan de paza, iar paznicul care supraveghea proprietatea a fost sanctionat cu 300 de lei pentru ca nu avea atestat, acesta nefiind calificat pentru a presta servicii de paza, potrivit unor surse din Politia Capitalei.
Sase caini au fost ridicati de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei, unul dintre acestia avand urme de sange, a declarat Razvan Bancescu, coordonator de proiect la ASPA.
Cainele care a fost gasit cu sange pe bot fusese sterilizat de ASPA si adoptat de Fundatia Caleidoscop in 2008, a mai spus Bancescu.
O femeie care a fost membra a Fundatiei Caleidoscop si a semnat formularul prin care cainele care a ucis un copil a fost adoptat in 2008 de acest ONG, angajandu-se sa nu il abandoneze, spune ca ceea ce s-a intamplat a fost un accident, iar ea are constiinta curata, potrivit stirileprotv.ro.
Semnatura de pe formular ii apartine Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea si-a asumat raspunderea in numele organizatiei pentru alti opt maidanezi.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Cât despre cine este vinovat:
1. Primarul general-NU
2. Primarul de sector-NU
3. Asociațiile de protecția animalelor-NU
4. Bunicuța-NU
5. Minorul-NU
6. Haita-NU
7. Proprietarul spațiului privat-NU
8. Paznicii-NU
9.Poliția de proximitate și gardienii publici-NU
Nu este nimeni vinovat se pare. E un accident aleatoriu, un renghi al sorții. Să ne vedem de treabă ca și până acum ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic...
daca se doreste sa se rapunda legal atunci ar trebuii sa raspunda toti, de la parintii copiilor, continuand cu cei care au adoptat cainele, pina la proprietarul spatiului respectiv si cei care trebuiau sa verifice ca spatiul respectiv este ingradit cum trebuie.
moral trebuie sa raspunda si cei care au facut legile asa cum sunt, si primarii.
si daca nu se doreste omorarea cainilor, atunci de ce cei comunitari sa fie privilegiat fata de cei de companie?! sa fie si ei legati/pusi in lant/pus botnita, asa cum sunt obligati sa fie pe strada cei de companie. ne aflam intr-un oras totusi, nu pe maidan. stiu, e o idee tampita, dar e ceva mai mult decat cele cu care au venit autoritatile responsabile.
Proprietarii nu sunt cu nimic vinovati! degeaba incercati sa gasiti tot felul de justificari. Si sa-i Amendati pe proprietari. Atata vreme cat un teren privat nu este imprejmuit, oamenii considera ca spatiul respectiv este public.
Din ce am observat eu (din inregistrari video) acel spatiu era ingradit, insa unii cetateni au spart gardul furand bucati din gard, aruncand gunoaie pe acel teren.
Sunt multe terenuri private in Capitala, care n-au fost ingradite tocmai fiindca primaria are anumite beneficii de pe urma lor.
Avem in schimb o mana de smecheri care incaseaza sume uriase doar ca noi sa beneficiem de muscaturi mortale si rahat pe strazi.
Ar trebui toti cei care au semnaturi pe actele ONG-urilor sa fie anchetati penal ptr omor din culpa/ neglijenta.
Ma bucur ca in curand toti posesorii de caini vor trebui sa-si asigure potaile si vor fi trasi mai usor la raspundere (exact ca posesorul de masina).
Suntem o natiune care nu e in stare sa previna tragedii mari cu legi de bun simt dar daca nici din greselile de acest gen nu invatam sa evitam pe viitor alte dezastre atunci nu suntem decat o masa de prosti manata de ONG-uri...
Daca nu sunt in stare sa dea legi ca lumea, politicienii nostri macar sa se inspire din alte parti.