Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede ca parintii care pleaca la munca in strainatate sunt obligati sa notifice autoritatile cu 40 de zile inainte
Secretarul de stat in ministerul Muncii Codrin Scutaru a declarat in plen ca prin proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului sunt introduse o serie de elemente noi care "sa stea la baza luarii de catre profesionisti a deciziilor cu privire la copil, detaliindu-se interesul superior al copilului".
El a explicat ca prin acest nou proiect de act normativ sunt introduse prevederi menite sa asigure o protectie adecvata a copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Potrivit secretarului de stat, acest proiect de lege clarifica si procedura de inregistrare a nasterii copiilor parasiti. In acelasi timp, sunt reglementate si sanctiunile care ar putea fi aplicate in situatia indeplinirii defectuoase a responsabilitatilor, crescute prin acest proiect de act normativ.
La randul sau, deputatul PSD Ana Birchall a afirmat ca prin intrarea in vigoare a Legii 272/2004 a fost instituit principiul interesului superior al copilului drept criteriu fundamental care sta la baza oricarei dezbateri si decizii luate de autoritatile publice si de organismele private.
Ea s-a referit la noutatea adusa prin acest act normativ, aceea ca parintii care doresc sa mearga la munca in strainatate au obligatia sa notifice cu 40 de zile inainte de data plecarii autoritatile locale, precum si nominalizarea persoanei in grija careia copilul o sa fie lasat in toata aceasta perioada.
"Eu consider ca protectia si promovarea drepturilor copilului trebuie sa se numere si printre prioritatile noastre legislative si tocmai de aceea rog toti colegii si colegele parlamentari, indiferent de grupurile politice, sa voteze acest proiect de lege. PSD sustine si va vota pentru aprobare", a aratat Birchall.
Potrivit raportului Comisiei juridice, parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul si care urmeaza sa plece la munca in strainatate are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de care apartine cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
"Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz. Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi", se arata in raportul Comisiei.
Camera Deputatilor este for decizional in cazul proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Plenul Senatului a aprobat actul normativ pe 10 iunie.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Or sa plece, or sa notifice cand s-o putea, controalele o sa fie sursa de spaga asa ca....
dar cine e de vina pt conditiile proaste din tara, si demagogia guvernantilor ? daca v-ar interesa de copii, ati face ceva concret pt. nivelul de trai, demagogilor !