¬Rusia ameninta din nou Republica Moldova cu embargo la importul de vinuri moldovenesti. Serviciul sanitar rus "Rospotrebnadzor" a prezentat avertizari privind calitatea vinurilor moldovenesti, potrivit Publika.md, care precizeaza ca incidentul vine la doar o zi dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin a facut declaratii acide privind livrarea gazelor naturale. Seful Serviciului sanitar rus, Ghenadie Oniscenko, nu exlude revenirea la situatia din 2006, cand vinurile moldovenesti au fost complet interzise pe piata ruseasca.

Intr-un comunicat de presa, Rospotrebnadzor avertizeaza ca daca, in viitorul apropiat, autoritatile de la Chisinau nu vor intreprinde masuri esentiale pentru a garanta siguranta si calitatea produselor livrate, atunci embargo-ul pentru vinuri poate deveni realitate.

In timpul unei vizite la Chisinau in cursul zilei de luni, Dmitri Rogozin a avertizat: "Nu uitati ca vine iarna. Sper ca nu veti ingheta". El a facut aceasta declaratie in cadrul unui briefing de presa, desfasurat dupa intrevederea cu ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazar, relateaza Publika.md. Practic, oficialul rus a amenintat Republica Moldova cu inchiderea gazului, intr-un moment in care Chisinau se pregateste pentru semnarea acordului de asociere cu UE.

Incidentul vine intr-un moment in care Republica Moldova se pregateste sa semneze, la summit-ul UE de la Vilnius din luna noiembrie, un acord istoric de asociere cu Uniunea Europeana. Analistii moldoveni se asteptau la astfel de masuri si la santaje din partea Rusiei.