Echipele de hingheri ale Primariei Capitalei au reusit sa captureze luni cei sase caini care au provocat decesul copilului de patru ani in zona parcului Tei, iar animalele vor fi supuse unor analize si cercetari timp de 14 zile, a declarat pentru Agerpres directorul general al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Razvan Bancescu.

El a explicat ca municipalitatea a actionat pentru prinderea animalelor cu sase oameni, respectiv cu doua echipaje din cele trei existente in acest moment in subordinea Primariei Capitalei.

"Am fost acolo cu doua echipe din cele trei pe care le avem si am capturat toti cei sase caini care formau haita ce a atacat copilul. Cainii vor fi tinuti intr-un adapost aflat in sectorul 2 timp de 14 zile, pana termina Politia ancheta, vor fi cercetati si supusi unor investigatii. Comportamentul a fost tipic de haita, un singur caine a fost mai agresiv. Urmeaza sa vedem ce probleme au", a completat Bancescu.

Seful ASPA a precizat ca patrupedele care au provocat tragicul accident se aflau pe o proprietate privata si vina ar reveni proprietarului, care nu avea cainii sterilizati, vaccinati si inregistrati, asa cum prevede legea.

"Amenda se poate da, dar intra in vigoare din ianuarie 2014. Vom face sesizari catre Directia Sanitar Veterinara ca acei caini nu erau vaccinati si catre Serviciul de specialitate din Primarie ca nu avea gardul securizat", a explicat directorul ASPA.

Bancescu a admis ca la nivelul Capitalei problema cainilor maidanezi exista.

"Nu este vorba de vina si nu ne ascundem dupa asta. Stim cu totii ca exista acesti caini. Nu puteam sa intram pe proprietate privata, trebuie o modificare legislativa ca autoritatile sa poata interveni si pe proprietate privata, daca situatia o impune. Simtul proprietatii pentru unii este prost inteles", a mai spus Razvan Bancescu.

Potrivit lui Bancescu, in aceasta perioada municipalitatea actioneaza pentru strangerea cainilor din jurul scolilor si gradinitelor, iar peste o saptamana PMB ar putea avea 15 autovehicule pentru prinderea cainilor, in urma unor intelegeri cu firme private.

  • Bunica baiatului ucis de caini a sunat la Politie dupa 20 de minute de la disparitia nepotilor sai

Bunica baiatului de patru ani ucis de caini in apropierea Parcului Tei din Capitala le-a spus anchetatorilor ca a sunat la 112 dupa 20 de minute de la disparitia nepotilor sai, timp in care i-a asteptat sa se intoarca de la joaca, au declarat luni surse din Politie, citate de Mediafax.

Femeia a fost audiata de politisti, ea sustinand ca luni a fost pentru prima data in Parcul Tei impreuna cu cei doi nepoti, in varsta de sase si, respectiv, patru ani, in conditiile in care parintii celor doi copii locuiesc in alt cartier.

Aceasta le-a spus anchetatorilor ca a iesit cu cei doi nepoti in parcul de langa locuinta ei si s-a asezat pe o banca, lasandu-i pe cei mici sa se joace in apropiere. In jurul orei 12.00, femeia a constatat ca nepotii au disparut si a avut, initial, intentia sa-i caute. Ulterior, aceasta a renuntat, gandindu-se ca, daca acestia se intorc intre timp si nu o mai gasesc, vor intra in panica.

Dupa aproximativ 20 de minute, baiatul de sase ani s-a intors singur si a anuntat-o pe bunica lui ca fratele sau mai mic a fost prins de niste caini.

Femeia a sunat la numarul de urgenta 112 si a plecat in graba, impreuna cu nepotul ei, la locul indicat de acesta.

Mai multe echipaje de politie venite la fata locului l-au cautat pe baietel, initial existand banuiala ca acesta a cazut in lacul din zona Parcului Tei.

Cadavrul a fost descoperit pe terenul unei societati comerciale, de unul dintre politisti, care a cautat impreuna cu fratele baiatului de patru ani, acesta aratandu-i zona in care au atacat cainii.

Potrivit politistilor, nici bunica celor doi copii si nici proprietarii terenului pe care s-a produs tragedia nu au fost pusi sub acuzare pana in prezent.

Un copil in varsta de patru ani a murit, luni, dupa ce a fost atacat de caini maidanezi, in apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de sase ani, a fost muscat de un picior, dar a reusit sa fuga si sa-si anunte bunica.

Initial, oficiali din Politia Capitalei au declarat ca incidentul a avut loc in Parcul Tei.

Ulterior, Primaria Sectorului 2 a precizat, intr-un comunicat de presa, ca incidentul in urma caruia un copil muscat de caini si-a pierdut viata a avut loc pe un teren proprietate privata, de pe strada Tuzla nr. 50, apartinand SC Laguna Tei SRL.

Sase caini au fost ridicati de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei, unul dintre acestia avand urme de sange, a declarat Razvan Bancescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA).

Potrivit acestuia, copilul de patru ani a fost gasit mort in apropierea unei anexe a proprietatii, intr-o zona greu accesibila.

Razvan Bancescu a spus ca cei sase caini ridicati de pe proprietatea firmei din zona Parcului Tei vor ramane in custodia ASPA pana la finalizarea anchetei, urmand sa se verifice daca sunt inregistrati. El a precizat ca pana saptamana trecuta nu figura niciun caine la adresa firmei, de pe strada Tuzla.

Coordonatorul de proiect de la ASPA a mai spus ca, mai mult ca sigur, cainii ridicati vor fi eutanasiati.

Bancescu a precizat ca ASPA raspunde de domeniul public, dar de aceasta data au fost stransi caini de pe o proprietatea privata pentru ca este o ancheta in derulare.

Razvan Bancescu a adaugat ca, cel mai probabil, cainii au atacat in haita, pentru a apara proprietatea. El a precizat insa ca acei caini nu aveau ce sa caute acolo, iar gardul care imprejmuia proprietatea nu trebuia sa permita accesul altor persoane.

Bancescu a mai spus ca Politia trebuie sa spuna cine se face vinovat de aceasta tragedie.

Razvan Bancescu a mai spus ca ASPA nu a mai avut pana acum sesizari de pe strada unde a avut loc incidentul.