Procurorii ii acuza pe Varujan Vosganian si Adriean Videanu de subminarea economiei nationale

de Red. stiri     HotNews.ro
Luni, 2 septembrie 2013, 16:19 Actualitate | Esenţial


Ioan Niculae si Varujan Vosganian
Foto: Colaj foto
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a solicitat inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian, si a fostului ministru Adriean Videanu, pentru "complot si subminarea economiei nationale". Procurorii ii acuza pe cei doi ca au favorizat compania Interagro, detinuta de magnatul Ioan Niculae, sa obtina preturile preferentiale de la compania de stat Romgaz, cauzand un prejudiciu de 130 de milioane de euro. Procurorii au disjuns dosarele lui Vosganian si Videanu dintr-un dosar mai vechi, inceput in ianuarie 2012, care-i avea in centru pe Ioan Niculae si angajati ai Ministerului Economiei.

Comunicatul de presa al DIICOT:

DIICOT a solicitat inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian, si a fostului ministru Adriean Videanu.

Astfel, potrivit comunicatului de presa publicat pe site-ul DIICOT, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie:

1. sa sesizeze Senatul Romaniei pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui VOSGANIAN VARUJAN (fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, senator in Parlamentul Romaniei in actuala legislatura, ocupand si functia de ministru in cadrul Ministerului Economiei), sub aspectul acuzatiei de complot si subminarea economiei nationale prevazute de art. 167 alin. 1 C.pen. si art. 165 alin. 1 si 2 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a din C.pen., fapte comise in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al economiei;

2. sa sesizeze Presedintele Romaniei pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva lui VIDEANU ADRIEAN (fost ministru al Economiei si membru al Guvernului in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010) sub aspectul acuzatiei de complot si subminarea economiei nationale prevazute de art. 167 alin. 1 C.pen. si art. 165 alin. 1 si 2 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a din C.pen., fapte comise in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al economiei.

Din referatul intocmit de catre procurorii D.I.I.C.O.T. rezulta suspiciunea rezonabila ca, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri ai economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane USD.

Activitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de IOAN NICULAE viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional. Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN ROMGAZ SA creandu-se astfel dificultati semnificative in buna desfasurare a activitatii acestei societati.

Astfel, a fost creata o stare de fapt  de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale in domeniul gazelor naturale, dar si in ansamblu prin repercusiunile negative asupra intregii economii nationale.

Demersul ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-a realizat in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

In cauza exista indicii si date temeinice potrivit carora, prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN SI VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vanzarea  preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA si MINISTERUL ECONOMIEI fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea  SNGN ROMGAZ SA  in favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a ROMANIEI.

Afectarea activitatii SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile si dispozitiile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN SI VIDEANU ADRIEAN, in favoarea SC INTERAGRO SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor D.I.I.C.O.T., in alocarea unor resurse din bugetul public si care erau la dispozitia unei societati nationale ce activeaza intr-o ramura economica strategica, pentru un interes particular, desi ratiunea legii este ca aceste resurse sa serveasca la acoperirea riscului pentru economie si populatie si sa le protejeze fata de o eventuala situatie de criza energetica, activitate de natura sa submineze economia nationala, prin starea permanenta de pericol in care a fost pus Sistemul Energetic National.

In referat se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA, gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Astfel, potrivit referatului procurorilor DIICOT exista suspiciunea rezonabila ca au fost cooptati in gruparea infractionala VARUJAN VOSGANIAN, ministrul economiei in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008 si VIDEANU ADRIEAN, ministrul economiei in perioada decembrie 2008- septembrie 2010, care au sprijinit gruparea infractionala initiata, constituita si coordonata de IOAN NICOLAE in scopul comiterii de fapte de natura sa submineze economia nationala. Prin actiunile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN a fost folosita SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional creandu-se astfel o stare de pericol atat pentru securitatea statului cat si pentru economia nationala.

UPDATE:
Procurorul general a solicitat luni Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru infractiunile de complot si subminarea economiei nationale, informeaza un comunicat al Parchetului General.
                                                                                                                                                                                                                                             HotNews.ro demonstra in urma cu o luna ca actionarii companiei Romgaz au luat, recent, o decizie care ridica anumite semne de intrebare. Practic, actionarii au aprobat transmiterea unei "solicitari ferme" catre auditorul independent Deloitte Audit S.R.L pentru eliminarea dintr-un raport de audit a unui punct care face referire la investigatia demarata de DIICOT la inceputul lui 2012 in dosarul de subminare a economiei nationale, in afacerea InterAgro. HotNews.ro a verificat raportul de audit care, la randul sau, face trimitere la un document al Romgaz in care se arata ca DIICOT suspecteaza ca au fost acordate "discounturi neautorizate" in perioada 2005-2010. Astfel, s-ar fi incercat eliminarea unor informatii din documente oficiale care faceau referire la o posibila implicare a ministrilor economiei in afacerea InterAgro. Aceste discounturi au condus la o paguba pentru Romgaz de 92 milioane dolari si au fost acordate in baza unor aprobari obtinute de la Ministerul Economiei si Finantelor, se arata in documente.  In 2005-2006, ministru a fost Codrut Seres, in perioada 2007-2008, Varujan Vosganian, iar in perioada 2009-2010 Adriean Videanu.  In ianuarie 2012, Varujan Vosganian solicita, intr-o scrisoare deschisa adresata DIICOT, sa fie audiat in dosarul Niculae-ROMGAZ, alaturi de presedintele Traian Basescu si de premierul Emil Boc, pentru "a ajuta, prin informatiile pe care le detin si prin documentele pe care le posed, la limpezirea acestei situatii".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10619 vizualizari

 • +41 (43 voturi)    
  ooops! (Luni, 2 septembrie 2013, 16:22)

  torna_fratre [utilizator]

  spuneam intr-un comentariu privitor la Dragnea ca pina la urma tot gubernul actual va fi acuzat,cercetat sau condamnat pentru fapte de coruptie si nu numai.
  vad ca acum a picat jeleul pe Vosganian iar ca cireasa il avem si pe Videanu.
  Macar de s-ar curata toata mizeria asta corupta din politica!
  • +25 (25 voturi)    
   Din ciclul ,,Unul pe zi'' (Luni, 2 septembrie 2013, 17:15)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   In ultimul timp justitia ne-a obisnuit sa acuze cate unul pe zi...si noua nu ne displace acest lucru.
   Daca ii baga si la zdup, vom fi chiar multumiti.
   hai asa si la mai mare!!!
   • +4 (4 voturi)    
    Uite asa poate vom schimba clasa politica. (Marţi, 3 septembrie 2013, 0:42)

    gazania [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    La vot nicio sansa.
  • +1 (1 vot)    
   pt.monopol! (Marţi, 3 septembrie 2013, 10:21)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   eu le-as da mai mult pt. crearea situatiei de monopol. Dar citesc ca e vorba de 92 mil. USD si nu inteleg cum s-a ajuns la 130 mil. euro.
   Nu inteleg de ce nu apare si Seres!
 • -38 (46 voturi)    
  nu se poate! (Luni, 2 septembrie 2013, 16:25)

  Mazeta [utilizator]

  Păi io știam că statul este grasul, iar privatul e slabul. Eu l-am auzit pe Băsescu luptând cu bugetarii, cu pensionarii și cu mămicuțele, nu cu ROMGAZ, INTERAGRO & Co. Nu mai înțeleg nimic!
  • +22 (26 voturi)    
   ba se poate (Luni, 2 septembrie 2013, 16:39)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   oricum n-ai inteles niciodata nimic :)
  • +21 (23 voturi)    
   Sa-ti spun un secret... pt tine (Luni, 2 septembrie 2013, 16:42)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Din mesajele postate de tine e clar ca nu ai inteles si nici nu esti dispus sa intelegi ceva.
   • -10 (12 voturi)    
    tu ce ai inteles? (Luni, 2 septembrie 2013, 20:31)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

    e usor sa vorbesti ca .... in targ
  • +10 (12 voturi)    
   Esti greu de cap! (Luni, 2 septembrie 2013, 16:52)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Poate din cauza taratelor... umede!
  • +10 (10 voturi)    
   Nici nu ai dat semn ca ai fi inteles vreodata (Luni, 2 septembrie 2013, 16:58)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Toate ideile din postarile tale vin de undeva din afara.
   Creierul tau este folosit doar pentru a coordona degetele membrelor tale pe tastatura atunci cand transferi textul primit de la departamentul de propaganda in mesaj scris.
  • +6 (10 voturi)    
   iti explica USLamistii tai (Luni, 2 septembrie 2013, 17:11)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   cu ce bani se finanteaza partidele..aka uslamismul..din baia aia esti platit si tu...
  • -1 (5 voturi)    
   excelent punctat (Luni, 2 septembrie 2013, 20:31)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   guvernarea basescu a mers greu sin cauza mamicutelor, somerilor si pensionarilor:)))) acum aflam ca au fost niste sfinti care ne-au cam jumulit.
   • +2 (2 voturi)    
    ia uite ce aflu! (Marţi, 3 septembrie 2013, 10:23)

    cinic [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    ca premierul Tariceanu e guvernare Basescu! SI VOsganian era tot acolo? iar votul in parlament pt. Tariceanu (cu 18%) nu PSD l-a dat?
    PS. Ioan Nicolae nu era acela care a dat un milion ca sa fie ales Geoana? Deci nu la PSD a dat bani?
 • +47 (47 voturi)    
  Ma intreb (Luni, 2 septembrie 2013, 16:29)

  omezu [utilizator]

  Acum ca e si Videanu acuzat, e dosar politic sau nu? :)) Sau e dosar cu specific de coabitare, unul de la usl si unul "de-al lui Base"?
 • +25 (25 voturi)    
  In sfarsit ! (Luni, 2 septembrie 2013, 16:29)

  Frank777 [utilizator]

  O veste buna.
  Realitatea este ca s-a furat pe rupte la gaze.
  Nici nu mergeau contoarele si bagau gaz fara numar.
  Apoi ingrasamintele obtinute sunt exportate pe preturi de nimic ca profitul merge la offshore.
  • 0 (0 voturi)    
   nu e simplu! (Marţi, 3 septembrie 2013, 10:24)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   inteleg ca Ioan Niculae nu avea DREPTUL la discount, nu ca discount-ul era interzis.
 • +17 (17 voturi)    
  bun articol (Luni, 2 septembrie 2013, 16:31)

  ..13 [utilizator]

  faptele asa cum sunt prezentate par extrem de greave.

  Oare ministrii au primit informari legate de situatiile date? Intrebare retorica!
 • +29 (29 voturi)    
  Pe Nastase cui ii lasa? (Luni, 2 septembrie 2013, 16:32)

  bigbrother [utilizator]

  Contractul cu Bechtel a insemnat clar subminarea economiei nationale prin acordarea preferentiala a contractului si acceptarea conditiilor contractuale dezastruoase pt Romania.
  • +11 (11 voturi)    
   La salvat Parlamentul (Luni, 2 septembrie 2013, 16:41)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   si a aprobat selectia Bechtel. Nastase e scapat.
   Pe parlamentari nu poti sa-i acuzi ca au votata legea.
   E o schema clasica de musamalizare.
   De cate ori auziti ca o privatizare sau un contract de la Guvern ajunge in Parlament sa stiti din prima ca este o mangla mare si o dau la Parlament sa acopere mangla.
   Asta e schema.
  • +15 (15 voturi)    
   Pai de ce crezi ca a disparut? Contractul... (Luni, 2 septembrie 2013, 16:59)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Sova se face ca nu stie cine l-a luat si ce scrie in el. Oare de ce?
   Raspunsul ti l-ai dat singur.
  • +12 (12 voturi)    
   sova nu il gaseste (Luni, 2 septembrie 2013, 17:12)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   pentru ca ar trebui din nou/ again sa il bage pe Nastase la bulau..probabil si alti pesedisti stiu care e treaba cu acel contract !
 • +11 (19 voturi)    
  Dosar Politic. (Luni, 2 septembrie 2013, 16:34)

  Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator]

  Clar este mana lui Basescu si a PDL-istilor!
  • +18 (18 voturi)    
   Dosar politic al MP (Luni, 2 septembrie 2013, 16:39)

   cititor9 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

   Cred ca justitia a intrat pe mana Miscarii Populare. Toti procurorii comploteaza impotriva USL+PDL ca sa-l sprijine pe "marinar".
   Idee oferita gratis hanalistilor de la A3...
   Sunt sigur ca ne urmaresc.
  • -6 (10 voturi)    
   Clar (Luni, 2 septembrie 2013, 16:43)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

   Daca unii ajung la sanctificare...Basescu o sa ajunga la demonizare, oficiala.
 • +4 (4 voturi)    
  Wow (Luni, 2 septembrie 2013, 16:38)

  spanac [utilizator]

  Daca ii gasea si cu genocid trebuia sa-i impuste apoi in interval de cateva ore.
  • +1 (1 vot)    
   Comment sters de user (Luni, 2 septembrie 2013, 19:52)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui spanac

  • 0 (0 voturi)    
   genocidul e real ... (Marţi, 3 septembrie 2013, 6:27)

   skolko [utilizator] i-a raspuns lui spanac

   si de el s-a ocupat contabilul, eugen nicolaescu. Nu mai dureaza mult, si va fi anchetat si el! Se pare insa ca n-au decat o celula de lux, cea ocupata de ciobanul becali, de asta-i ridica pe rand!
 • +12 (12 voturi)    
  Subminarea economiei (Luni, 2 septembrie 2013, 16:51)

  nano2k [utilizator]

  Mai era si Codrut Seres acuzat de subminare si tradare de tara!
  Ce s-a intamplat cu el?
  • +3 (3 voturi)    
   este angajatul lui felix (Luni, 2 septembrie 2013, 17:46)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   probabil ca stie ceva exploziv si s anu dea in presa..dar cred ca felx cu ica ii vada sansa sa il insoteasca nea seres la pescarie )))
   • +5 (5 voturi)    
    Inteleg (Luni, 2 septembrie 2013, 19:21)

    nano2k [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    S-au inteles sa mearga de manuta la mititica.
    Pare rezonabil si de dorit.

    Ma mir si in ceasul al 20-lea cum acest Seres este inca in libertate, cum legatura intre el si Varan nu este exploatata politic. Probabil toti au beneficiat, altfel nu imi imaginez.
 • +5 (5 voturi)    
  Interesant ca face DIICOT (Luni, 2 septembrie 2013, 17:04)

  Mihai321 [utilizator]

  Ce mai pot spune partidele/televiziunile? Dosar politic, nu prea cred pentru ca e și de o parte și de alta a spectrului politic (în logica talibanilor pro și contra Base, probabil ca nu era nevoie sa menționez asta). Sunt curios ce au sa spună PNL în special, pentru ca nu se mai aplica rețeta cu dosar politic făcut de Băsescu (nu pot sa îmi imaginez discursul lui Crin Antonescu în care nu exista substantivul "basescu", pentru ce e N/A în cazul de fata) cu atât mai mult ca DIICOT nu este DNA. Sa fie vreo rețea transpartinica ......?
 • +6 (6 voturi)    
  foto (Luni, 2 septembrie 2013, 17:14)

  skin [utilizator]

  cu videanu n-aveti poza, sau ce? apare in titlu, daca nu ma insel.
 • +8 (10 voturi)    
  Vosganian este pentru noi Fenechiu doi!!!! (Luni, 2 septembrie 2013, 17:18)

  Blue_James [utilizator]

  "poetul" este un Fenechiu doi, de doua ori mai viclean, mai hotz si mai rapace!!!!Speram sa ia de doua ori mai multa puscarie!!!!Multumim DIICOT!!!!
 • +9 (9 voturi)    
  Ce este asa de greu? (Luni, 2 septembrie 2013, 17:19)

  swi [utilizator]

  Puscarie pentru toti 3 pe viata si confiscarea totala a averii lui Niculae.
  • +4 (4 voturi)    
   ??? (Luni, 2 septembrie 2013, 18:01)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui swi

   da' averea lui Videanu&Vosga ce are, s-a acrit, nu poate fi confiscata?
 • +7 (7 voturi)    
  lol (Luni, 2 septembrie 2013, 17:30)

  zoom [utilizator]

  Foarte tare stirea. Am crezut ca e o stire times new roman initial. Interesante zile.
 • +11 (11 voturi)    
  Dacă sunt vinovaţi să plătească (Luni, 2 septembrie 2013, 17:46)

  felis_tigris [utilizator]

  Ce-mi pasă mie de apartenenţa lor politică?! Borfaşii trebuie să plătescă, dar numai dacă sunt vinovaţi, nu doar pentru că sunt pe lista neagră a cuiva.
 • +3 (5 voturi)    
  Deja ma pune pe ginduri...... (Luni, 2 septembrie 2013, 18:30)

  CetateanulRoman [utilizator]

  E frumos ca parchetul sa aduca zilnic cite un "dalmatian" si sa ne faca cunoscute capetele de acuzare. E foarte frumos ca avem acuzati in tot spectrul politic. E atit de frumos ca pare o epurare...
  si probabil ca urmeaza un clivaj intre cei patati si cei curati....si asta in tot spectrul politic. Apoi cu un suflu nou si cu increderea sporita in politicieni si parlament o sa pornim pe soseaua de centura a tranzitiei.
  De asemenea e posibil si sa se induca idea ca pluripartidismul sucks si ca "inainte era mai bine".
  Problema reala este cine are de cistigat de aici? Cine coordoneaza atiti de frumos circul si in ce directie ne impinge? E important sa intelegem inainte sa ni se intimple. Altfel tot soiul de "emanati" vor lua soarta noastra in miini si ne vor indrepta catre o alta nebuloasa istorica.
  Poate reusim sa cistigam runda asta.
 • +5 (5 voturi)    
  Vrajala! (Luni, 2 septembrie 2013, 18:57)

  FlaviuBota [anonim]

  Motivaţia salvării locurilor de muncă nu ţine!
  Dacă miniştrii Vosganian şi Videanu nu acordau facilităţi lui Nicolaie, fabricile lui nu se închideau iar averea lui obţinută în câţiva ani nu mai era de peste un miliard de euroi ci puţin mai mică. Tot enormă! Faceţi diferenţa între averea lui Nicolaie şi prejudiciul adus statului.
 • +6 (6 voturi)    
  Bratara electronica si pe masina individului !!! (Luni, 2 septembrie 2013, 19:57)

  SRA [utilizator]

  Ei sunt doi Videanu si Vosganian dar cel mai important este VOSGANIAN !!!
  Ce mai are de spus CACARAU antonescu iata si unul din PSD !!!
  VOSGANIAN este piesa principala, VIDEANU a continuat contractul, vinovatul, mai precis CRIMINALUL este VOSGANIAN !!! Se aude ca doreste sa fuga in ARMENIA pentru ca nu are relatia de reciprocitate cu ROMANIA de repatriere !!!

  Grabiti activarea catuselor electronice !!!
 • +2 (2 voturi)    
  bun (Luni, 2 septembrie 2013, 20:19)

  I [utilizator]

  in sfarsit niste acuzatii serioase


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by