Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si Consiliul National al Elevilor (CNE) au condamnat luni decizia Guvernului de a da unda verde exploatarii minereurilor de la Rosia Montana.

"In cazul adoptarii proiectului de lege de catre Parlament, exploatarea minereurilor ar debuta in 2016 cu un impact devastator asupra sanatatii populatiei din regiune din cauza utilizarii cianurii, un beneficiu economic nesemnificativ pentru statul roman in comparatie cu gravele consecinte ale proiectului si valoarea aurului preconizat a se extrage, cu poluarea si degradarea ireversibila a mediului inconjurator, afectarea deosebit de grava a patrimoniului cultural, care ar reprezenta o resursa inepuizabila pentru dezvoltarea turismului si a economiei din zona si, nu in ultimul rand, prin nerespectarea legislatiei de mediu", afirma reprezentantii ANOSR si cei ai CNE.

Totodata, cele doua organizatii au afirmat ca sustin demersurile reprezentantilor societatii civile care se opun exploatarii zacamintelor auro-argentifere de la Rosia Montana si fac un apel la solidaritate in scopul opririi proiectului de exploatare prin folosirea tuturor mijloacelor civice, pasnice si democratice disponibile.

"In calitate de reprezentanti ai societatii civile, avem responsabilitatea de a ne opune adoptarii unei masuri devastatoare pentru mediul inconjurator si conditiile socio-economice actuale. Sprijinim demersurile si actiunile care au loc in scopul de a impiedica adoptarea proiectului de exploatare a minereurilor de la Rosia Montana", a precizat luni, intr-un comunicat de presa citat de Agerpres, presedintele CNE Iulia Flavia Miron.

La randul sau, reprezentantul ANOSR Mihai Dragos a afirmat ca se opune 'ferm' proiectului de exploatare a zacamintelor din perimetrul Rosia Montana.

"Ne opunem ferm demararii proiectului de exploatare a zacamintelor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana intrucat consideram ca beneficiile Romaniei in cadrul proiectului sunt infime in comparatie cu impactul devastator asupra mediului inconjurator si consecintele dezatruoase pe plan social si economic. Ne solidarizam cu actiunile de protest care vor avea loc la nivel national si facem un apel la responsabilitatea guvernantilor vizavi de viitorul Romaniei", a spus Mihai Dragos.