Notele obtinute de absolventi la sesiunea de toamna a Bacalaureatului se afiseaza astazi, 2 septembrie, la avizierele liceelor si pe edu.ro. Rezultatele de la BAC 2013 - a doua sesiune - se afiseaza pana la ora 12:00, iar intre orele 12:00 - 16:00 elevii nemultumiti de note pot depune contestatii. Ministerul Educatiei a anuntat duminica o promovabilitate de 20,7%, dupa centralizarea a peste 90% dintre rezultatele inregistrate.

  • Anul trecut, promovabilitatea la BAC 2012 Sesiunea de toamna a fost de 25,49%

Potrivit calendarului sesiunii august-septembrie a Bacalaureatului 2013, astazi - 2 septembrie - se afiseaza rezultatele obtinute de candidati la examene. Notele se afiseaza pana la ora 12:00, iar depunerea contestatiilor este planificata a se desfasura intre orele 12:00 - 16:00. Contestatiile se vor solutiona in perioada 3-4 septembrie, iar rezultatele finale de la BAC 2013 - sesiunea de toamna - se afiseaza joi, 5 septembrie.

Ministerul Educatiei: Promovabilitate de 20,36% la sesiunea de toamna a bacalaureatului

Ministerul Educatiei a anuntat rezultatele finale ale sesiunii de toamna a bacalaureatului 2013. Astfel, la nivel national, Ministerul a comunicat o rata de promovare de 20,36%, cu 5,13 puncte procentuale mai mica decat anul trecut. "14.751 dintre candidati, respectiv 20,36%, au obtinut media necesara promovarii examenului (cel putin 6). Majoritatea candidatilor (8.985) a promovat Bacalaureatul cu medii intre 6 si 6,49. Nici unul dintre candidati nu a obtinut media 10", a informat Ministerul Educatiei Nationale (MEN) intr-un comunicat remis HotNews.ro.

La nivelul tarii, procentul cel mai ridicat de promovare s-a inregistrat in judetul Arad (35,9%), in timp ce procentul cel mai scazut s-a inregistrat in judetul Ilfov (9,8%). Detalii aici

317 elevi au fost dati afara din examenele de BAC 2013 - sesiunea de toamna - pentru ca au incercat sa copieze

Bilantul elevilor eliminati din toate examenele sesiunii de toamna a Bacalaureatului 2013, pentru ca au incercat sa copieze, este 317, a anuntat luni Ministerul Educatiei. Initial, Ministerul anuntase ca 309 elevi au fost dati afara din examene pentru copiat, cu urmatorul bilant: de la proba scrisa la alegere a profilului si specializarii au fost eliminati 73 de candidati, 129 de elevi au fost dati afara din examenul de Limba si literatura romana, 1 candidat din examenul de Limba si literatura materna si 106 de la proba obligatorie a profilului.

Toti acesti elevi, eliminati deoarece au fost surprinsi copiind, nu vor mai avea dreptul sa participe la urmatoarele doua sesiuni ale Bacalaureatului, respectiv iunie-iulie 2014 si august-septembrie 2014. Detalii aici

Promovabilitatea de la BAC in ultimii 9 ani - sesiunea de toamna

  • BAC 2012 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 25,49%
  • BAC 2011 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 16,8%
  • BAC 2010 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 34,92%
  • BAC 2009 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 72,64%
  • BAC 2008 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 58,93%
  • BAC 2007 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 70,23%
  • BAC 2006 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 54,94%
  • BAC 2005 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 64,86%
  • BAC 2004 Sesiunea de toamna: promovabilitate de 71,64%

Noutatile examenului de Bac 2013

Marea noutate pe care a adus-o bacalaureatul de anul acesta, modificare ce s-a aplicat si la sesiunea de toamna a BAC-ului 2013, este diferentierea subiectelor pentru elevii de la Tehnologic. Elevii de la filiera Tehnologica - cu cele mai slabe rezultate la BAC in ultimii ani - au avut subiecte diferite de ale celorlalti elevi la Matematica, Fizica si Chimie.

Si la examenul scris de Limba Romana absolventii au avut subiecte diferite: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala au avut de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat au ramas, insa, la fel ca anii trecuti.

Aceasta modificare a fost facuta de anul trecut, prin schimbarea programelor de examen, dar nu a fost comunicata decat odata cu debutul sesiunii pentru olimpici a Bacalaureatului.

Contactata de HotNews.ro, Ecaterina Andronescu a declarat ca "subiectele trebuie sa fie adecvate programelor scolare si diferentiate" si ca a comunicat aceasta modificare, "despre adecvarea subiectelor la programa am vorbit constant si scoala nu cred ca trebuie facuta dupa ureche". Rectorii unor mari universitati au criticat, insa, ministerul Educatiei pentru diferentierea subiectelor fara o modificare a diplomelor de BAC pe care elevii le obtin. Detalii despre acest subiect aici, aici si aici.

Examenul a fost organizat in Capitala doar in colegiile nationale

Prima sesiune a Bacalaureatului 2013 a fost dominata de scandalul de coruptie de la Liceul Bolintineanu din Capitala. In urma acestuia, autoritatile au decis ca la Bucuresti bacalaureatul de toamna sa se organizeze numai in colegiile nationale. Examenul de bacalaureat din Capitala va fi organizat, in sesiunea august - septembrie, doar in colegiile nationale si "in unitatile de invatamant mai serioase", pentru a evita orice suspiciune de frauda, a anuntat la finalul lunii iulie inspectorul general scolar, Constantin Traistaru.

Inspectorul general scolar al Capitalei a precizat ca printre colegiile in care va fi sustinut examenul de bacalaureat in sesiunea a doua sunt Sfantul Sava, Mihai Viteazul, Gheorghe Lazar, Spiru Haret, Ion Neculce, I.L. Caragiale. Detalii aici

Liceele cu promovabilitate zero au scapat de sanctiuni

Liceele cu o promovabilitate de sub 15% la Bacalaureat nu au mai fost sanctionate, anul acesta. Ecaterina Andronescu a semnat la finalul anului trecut un ordin prin care a aprobat metodologia pe baza careia se stabileste reteaua unitatilor de invatamant preuniversitar. Ordinul elimina integral articolul introdus in metodologie in 2011 de Daniel Funeriu si care prevedea urmatoarele: "Unitatile de invatamant de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa". In metodologia promovata de ministrul Ecaterina Andronescu aceasta prevedere este eliminata integral. Detalii pe aceasta tema aici

Candidatii la BAC 2014 ar putea fi inregistrati si audio in salile de examen

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a anuntat pe 25 august in cadrul unei declaratii de presa ca Ministerul ia in calcul posibilitatea ca elevii care se prezinta la examenul de Bacalaureat sa fie inregistrati, de anul viitor, si audio.

"In timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea si inregistrare audio din sala. Inca nu am luat o decizie, o sa vedem pana la sfarsitul acestei saptamani, pentru ca prima problema pe care trebuie sa ti-o pui in momentul in care introduci o masura este sa vezi in ce masura de fapt poti sa o si implementezi. Eu nu cred ca este atat de complicat, vom decide daca vom face sau nu. Dar am insistat foarte mult ca inregistrarile video sa existe, sa fie bine incadrata sala, nu doar un unghi din sala, pe de o parte, pe de alta parte sa existe monitorizare in timp real din partea fiecarui centru si sa existe conservarea acelei inregistrari pentru eventualitatea in care avem vreo sesizare in raport cu o anumita sala", a declarat ministrul Remus Pricopie, citat de Agerpres.

Calendar Bacalaureat 2013 - sesiunea de toamna

15-19 iulie 2013Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen

19-20 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana - proba A

19-21 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna - proba B

20-21 august 2013Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala - proba C

22-23 august 2013Evaluarea competentelor digitale - proba D

26 august 2013Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

27 august 2013Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

28 august 2013Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

30 august 2013 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

2 septembrie 2013Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 - 16:00)

3-4 septembrie 2013 Rezolvarea contestatiilor

5 septembrie 2013Afisarea rezultatelor finale

Prima sesiune a Bacalaureatului 2013 s-a terminat pe 12 iulie, cand au fost afisate rezultatele finale obtinute de candidati dupa solutionarea contestatiilor. Promovabilitatea finala la BAC 2013 - sesiunea iunie-iulie - a fost de 56,4%, cu 12 puncte procentuale mai mare decat anul trecut.

Citeste si: