Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat duminica la ceremonia de inaugurare a statuii lui George Enescu, monumentul fiind donat municipalitatii de familia sculptorului Constantin Baraschi. Statuia a fost amplasata in apropiere de Piata Romana, la intersectia strazilor George Enescu - bulevardul Gheorghe Magheru.

La eveniment au participat oameni politici, ambasadori, artisti si oameni de cultura, printre care s-au aflat fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu, ministrul Culturii, Daniel Barbu, si academicianul Razvan Theodorescu, potrivit Agerpres.

Dupa un moment muzical, in cadrul caruia trecatorii au putut audia cele mai cunoscute compozitii ale marelui George Enescu, statuia a fost dezvelita.

"Constantin Baranschi a ajuns cu privirea dincolo de materia de la picioarele lui. Personajele lui... respira! A dat pietrei viata, cu usurinta marilor sculptori ai Renasterii. Contemporan lui Baraschi, in odaia lui din Bucuresti, Viena sau Paris, George Enescu a ascultat soaptele pamantului natal si a asternut pe solfegiu rasul de copii, ciocarlia, buciumul ciobanilor si fosnetul de stejar din Bucovina, toate, impreuna, intr-o Rapsodie care ne va vraji mereu. Cei doi mari artisti ne vorbesc astazi, nu prin cuvinte, ci prin operele lor, care i-au depasit in dainuinta si care vor supravietui din generatie-n generatie pana la sfarsitul lumii", a spus primarul Sorin Oprescu.

Inaugurarea statuii lui George Enescu in Bucuresti vine in contextul deschiderii oficiale a Festivalului International 'George Enescu'.

Editia 2013 a Festivalului International 'George Enescu' a debutat duminica seara la Sala Mare a Palatului cu un concert inaugural sustinut de prestigioasa orchestra Staatskapelle Berlin, care l-a avut la pupitru pe maestrul Daniel Barenboim.