Un microbuz care transporta cetateni romani a fost implicat, vineri dimineata, intr-un accident grav in Ungaria, anunta Ministerul roman de Externe. "Din primele informatii obtinute de misiune, este vorba de 3 persoane decedate si 18 persoane ranite. Se pare ca atat persoanele decedate, cat si cele ranite sunt cetateni romani", informeaza MAE, intr-un comunicat.

UPDATE 01:45 Cei 11 raniti implicati, vineri, in accidentul din Ungaria care au fost adusi in tara sunt constienti, in timp ce ceilalti sapte, care au ramas internati in patru spitale din Ungaria, sunt la terapie intensiva, intubati, ventilati si in stare critica, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

UPDATE 00:21 Aeronava Spartan apartinand Ministerului Apararii Nationale care transporta o parte din raniti a aterizat pe Baza 90 Otopeni la ora 00,15, anunta Agerpres. 11 raniti din cei 18 au ajuns in tara, ceilalti 7 raniti nu pot fi adusi, intrucat nu pot fi transportati din cauza starii de sanatate in care se afla.

UPDATE 23:00 Aeronava Spartan apartinand Ministerului Apararii Nationale care transporta o parte din raniti va ateriza pe Baza 90 Otopeni in jurul orei 24,00, anunta Agerpres. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta la Budapesta ca 11 dintre cei 18 raniti in accidentul din Ungaria vor fi adusi vineri seara in Romania cu avionul militar Spartan pus la dispozitie de MApN. Potrivit reprezentantului MS, ceilalti 7 raniti nu pot fi adusi in tara, intrucat nu pot fi transportati din cauza starii de sanatate in care se afla.

UPDATE 13:26: Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca o echipa de medici insotita de secretarul de stat in MS Raed Arafat se va deplasa vineri in Ungaria cu o aeronava militara pentru a evalua situatia ranitilor in accidentul rutier produs in aceasta tara.

UPDATE 13:05 Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a declarat vineri ca s-au efectuat verificari ale documentelor microbuzului precizand ca nu au fost gasite nereguli.

Ramona Manescu a precizat ca firma din Galati care opera cursa "avea licenta in regula. A fost controlata. Erau doi soferi atestati, din punctul de vedere al ARR (Autoritatea Rutiera Romana) si al documentelor, totul era in regula.

"Era vorba de un ambuteiaj, autovehiculul era stationat si, din nefericire, un tir bulgaresc l-a lovit din spate. Nu este singurul autovehiculul implicat in accident - au fost si altele -, insa 3 romani au decedat iar aceasta este o tragedie. Autoritatile romana sunt deja implicate, au luat masuri, au fost trimise ajutoare, consulul este acolo", a adaugat ministrul.

Ministrul Transporturilor a reiterat ca "toate verificarile au fost facute. Acest transport, care era un transport ocazional de persoane, fusese anuntat, deci erau toate actele in regula, toate procedurile fusesera respectate de catre firma de transport. ARR a facut verificarile si a putut sa raporteze."

UPDATE: Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat va decola spre Budapesta cu un avion militar pregatit pentru a acorda asistenta medicala, a anuntat premierul Victor Ponta. "Vom lua toate masurile pentru a ajuta victimele", a adaugat primul ministru.

"Ambasada Romaniei la Budapesta s-a autosesizat, astazi, 30 august 2013, cu privire la un grav accident de circulatie, care a avut loc in jurul orei 5.40, ora locala, pe autostrada M5, pe directia Budapesta, in care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care si un microbuz cu numar de inmatriculare romanesc. Ambasada Romaniei a intreprins de indata demersuri pe langa autoritatile statului de resedinta pentru a obtine informatii cu privire la acest eveniment nefericit", se mai arata in comunicat.

Ministerul de Externe anunta ca un consul si atasatul de interne, prezenti la fata locului, au confirmat urmatoarele: microbuzul romanesc implicat in accident se deplasa de la Galati la Milano, avea 19 pasageri si 2 soferi, toti cetateni romani. Din microbuz, 3 persoane sunt decedate, doi barbati si o femeie. Restul persoanelor din microbuz sunt transportate la diferite spitale din apropiere. Cei doi soferi sunt internati la spitalul din Cegled. Autoritatile competente din Romania au fost anuntate cu privire la datele celor decedati si raniti in vederea anuntarii familiilor acestora.

MAE mai arata ca "Din datele preliminare, se pare ca accidentul a fost provocat de un tir cu numere de Bulgaria, care a intrat practic in spatele microbuzului, cu viteza mare (microbuzul se deplasa cu viteza redusa, in coloana, avand in vedere ca traficul era lent pe acea portiune). Din cele 9 masini afectate, microbuzul a suferit impactul cel mai mare, fiind proiectat de pe autostrada."

Potrivit MAE, consulul Romaniei la Budapesta si atasatul de interne se afla in acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autoritatilor ungare. Misiunea diplomatica a Romaniei la Budapesta este in legatura permanenta cu autoritatile din tara de resedinta referitoare la acest accident. Ambasada Romaniei la Budapesta este pregatita sa acorde asistenta si protectie consulara in limita competentelor legale.