Actualizarea listei de medicamente compensate, blocata din anul 2008, este una dintre cele mai importante mize financiare ale industriei farmaceutice din Romania. 141 de dosare a unor medicamente noi asteapta evaluarea Ministerului Sanatatii si a comisiilor sale de specialitate, ministrul Eugen Nicolaescu stabilind decembrie 2013 ca termen de finalizare a procesului, dupa ce tot el indicase anterior 1 iulie si 1 august ca termene limita.

Ioana BianchiFoto: chronic.tarusmedia.ro

Insa coordonatorul acestui proces, Ioana Bianchi, demisioneaza din Ministerul Sanatatii incepand cu 1 septembrie 2013. Un singur angajat va mai ramane in cadrul unitatii care se ocupa de evaluarea dosarelor medicamentelor.

Ioana Bianchi conduce din 2012 Unitatea de evaluare a tehnologiilor medicale si, potrivit informatiilor HotNews, dupa demisia din Ministerul Sanatatii va activa tot in zona industriei farmaceutice, dar in domeniul privat. In prezent, procesul de evaluare a celor 141 de medicamente noi propuse spre compensare este in plina desfasurare: au fost colectate datele necesare si rapoartele medicamentelor sunt in curs de scriere la unitatea de evaluare din Ministerul Sanatatii, cea condusa pana acum de Ioana Bianchi.

“Sunt convinsa ca exista si alti experti in domeniu care sa dezvolte ce s-a inceput”, a declarat Ioana Bianchi pentru saptamanalul Viata Medicala. Totusi, incepand cu 1 septembrie, un singur angajat va mai activa in cadrul acestui departament cheie din Ministerul Sanatatii. Ioana Bianchi nu a dorit sa comenteze referitor la motivele demisiei sale.

Din cele 167 de dosare depuse spre evaluare, 141 sunt pentru medicamente noi si 26 pentru aprobarea unor noi indicatii. 85% dintre dosare reprezinta medicamente inovative si 3% generice. Cea mai mare parte a medicamentelor sunt destinate cancerului (16%) si diabetului zaharat (10%), dar si unor patologii precum hipertensiunea arteriala (8%), anemii (5%), leucemii (4%) si boli psihice (2%).

Procesul acceptarii unor medicamente noi spre compensare si decontare de catre statul roman a cunoscut cateva schimbari in ultimul an. Astfel, dosarul depus de compania farma este evaluat de unitatea din cadrul Ministerul Sanatatii in functie de anumite criterii specifice Health Technology Assessment (in a caror elaborare, specifica Romaniei, Ioana Bianchi a avut un rol important), de eficacitatea si siguranta lor terapeutica. Apoi comisia din cadrul Ministerului Sanatatii raspunzatoare pentru specialitatea respectiva (alcatuita din medici activi in spitalele universitare) evalueaza si ea dosarul, urmand a se face o medie intre nota acordata de aceasta comisie si nota acordata de unitatea de evaluare, nota minim acceptata fiind 6.

Raportul final (in care este inclusa recomandarea pentru nivelul compensarii) este trimis Comisiei Nationale, alcatuita din 13 profesori universitari din Bucuresti, Iasi, Cluj si Targu-Mures, care iau decizia finala.

Ministrul Eugen Nicolaescu a justificat depasirea celor doua termene de finalizare a noii liste prin absenta tuturor punctelor de vedere inaintate de comisiile de specialitate. “Au existat mai multe termene legate de acest document”, a declarat Nicolaescu, “dar de fiecare data a existat si mentiunea ca asteptam avizul comisiilor de specialitate”.

Din informatiile vehiculate pe piata farma din Romania, plecarea coordonatorului unitatii de evaluare din Ministerul Sanatatii ar putea provoca o noua intarziere a intrarii unor medicamente noi pe lista compensatelor. Romania este singura tara UE unde cetatenii nu au acces subventionat la medicamente inovative puse pe piata dupa anul 2008.

Ioana Bianchi a fost timp de doi ani consultant in strategie medicala la Centre National de l’Expertise Hospitaliere din Paris. Are un masterat in sanatate publica la Universitatea de Medicina din Nantes. In 2011 a devenit consilier al presedintelui CNAS si, din 2012, a condus biroul de Evaluare a Tehnologiilor Medicale din cadrul Ministerului Sanatatii.