Magistratii care, ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie nu vor beneficia de pensie de serviciu, potrivit unui proiect de lege adoptat marti de Executiv.

"Astfel, judecatorii, procurorii, magistratii - asistenti si asimilatii acestora care, ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau in legatura cu acestea, ori pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciu, comise cu intentie, nu beneficiaza de pensie de serviciu si nici de indemnizatia prevazuta la art. 81 din Legea nr. 303/2004. Aceste persoane beneficiaza doar de pensia in sistemul public, in conditiile legii", se arata intr-un comunicat al Guvernului, citeaza Agerpres.

Proiectul de lege completeaza Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat pe 20 august ca plenul CSM a avizat favorabil propunerea de eliminare a pensiei speciale pentru magistratii care au fost condamnati pentru coruptie si pentru orice alte infractiuni care aduc atingere prestigiului justitiei, iar actul normativ se va aplica si celor care sunt in prezent condamnati definitiv.

"Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi, pentru ca noi am adus pe masa CSM-ului un text pentru a fi dezbatut. In urma unor dezbateri, au rezultat cateva propuneri tehnice din partea CSM, care vor fi insusite de MJ si am convenit asupra acestor categorii de infractiuni in domeniul de aplicare a legii. Am stabilit, de asemenea, ca aceasta lege din momentul in care va intra in vigoare se va aplica si celor care au fost condamnati pana acum pentru fapte de coruptie si vor pierde aceasta pensie imediat ce legea va intra in vigoare", a afirmat Cazanciuc.

El a aratat ca nu se pune problema de retroactivitate a legii, deoarece aceasta poate dispune doar pentru viitor.