Pozitia Romaniei privind Kosovo s-a flexibilizat, ca urmare a evolutiilor relatiei Belgrad-Pristina, iar aceasta va fi corelata tot timpul cu Belgradul, a declarat marti presedintele Traian Basescu, citat de Agerpres.

"Mai avem un subiect relativ sensibil si anume Kosovo. Unde noi am avut si continuam sa avem o pozitie extrem de limpede si nu putem amesteca principiile. Imi permit sa spun ca nu suntem o superputere care gaseste explicatii pentru orice. Noi suntem o tara care ne putem apara oricand cu dreptul international in mana. De aceea, vazand evolutiile relatiei Pristina-Belgrad, si Romania - si asta am stabilit si cu Guvernul si cu toate institutiile interesate -, s-a flexibilizat atat cat s-a flexibilizat Belgradul. Atat timp cat nu se poarta insemnele nationale, nu mai respingem participarea Kosovo la diverse formate regionale, asa cum s-a inteles Belgradul cu Pristina", le-a spus Basescu ambasadorilor romani, marti, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.

El a tinut sa precizeze ca Romania isi va corela tot timpul pozitia pe acest subiect, atat cu Belgradul, cat si cu celelalte state europene care nu au recunoscut Kosovo.

"Este o flexibilizare a pozitiei noastre, pe care o vom corela tot timpul, atat cu Belgradul, cat si cu celelalte patru state europene care nu au recunoscut Kosovo, este vorba de Cipru, Slovacia, Spania, Grecia. Nu ne vom singulariza in acest grup de cinci. Am observat ca si celelalte patru state s-au armonizat cu ultima pozitie a Belgradului, deci vom merge in acest ritm, in ritmul in care Belgradul ajunge la intelegeri graduale cu Pristina", a explicat presedintele.

Traian Basescu a punctat faptul ca, potrivit Constitutiei, presedintele este cel care poate recunoaste sau nu un stat, mentionand ca face aceasta observatie pentru a nu se crea confuzie si pentru ca la un moment dat a existat o declaratie, la nivelul Guvernului, pe tema Kosovo.

"Potrivit Constitutiei, presedintele este cel care poate recunoaste sau nu un stat", a subliniat Basescu, potrivit Mediafax.

Premierul Ponta afirma pe 3 iunie, in fata comisiilor de politica externe reunite ale Parlamentului, ca el este pentru o recunoastere rapida a independentei Kosovo si ca il va informa in acest sens pe presedintele Basescu, care manifesta "prudenta".

"Am discutat deja cu presedintele. Am avut o discutie informala. Il voi informa asupra a ceea ce s-a discutat azi in Comisiile de politica externa si ne coordonam tot timpul pentru ca aici e vorba de trei actori institutionali - Presedintie, Guvern si Parlament. Este ideal ca pozitiile celor trei institutii sa fie coordonate, chiar daca eu sunt mai degraba in favoarea unui proces rapid de recunoastere, presedintele e mai prudent decat mine, iar fostii ministri de Externe au punctele lor de vedere", a spus Ponta.

  • Traian Basescu: Vom veghea la respectarea Protocolului cu Serbia, pe parcursul negocierilor de aderare la UE

Romania va veghea la respectarea Protocolului romano-sarb semnat in 2012, pe parcursul negocierilor de aderare a Serbiei la UE, fara sa produca un blocaj, a declarat marti presedintele Traian Basescu.

"Ca reactie imediata cu privire la inceperea negocierilor de aderare ale Serbiei, Romania este un sustinator fara rezerve al inceperii negocierilor de aderare. In acelasi timp, chiar daca recunoastem unii pasi minimali facuti de autoritatile de la Belgrad pentru a crea conditii minoritatilor romanesti de pe teritoriul Serbiei, nu putem fi satisfacuti, iar implementarea Protocolului semnat in 2012, in integralitatea lui, este obligatorie. Lucru asupra caruia vom veghea pe timpul negocierilor de aderare a Serbiei", a afirmat Basescu la intalnirea cu ambasadorii romani, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca Romania nu va produce un blocaj in ceea ce priveste inceperea negocierilor de aderare a Serbiei la UE.

"Nu vom produce un blocaj, ceea ce nu am facut nici la ultimul Consiliu in ceea ce priveste inceperea negocierilor de aderare, dar pe intreaga perioada a negocierilor vom avea grija sa se tina punct cu punct si in integralitatea lui Protocolul semnat anul trecut de catre Romania si Serbia", a spus seful statului roman.

***

Pe 2 martie 2012, reprezentantii permanenti ai Romaniei si Serbiei la Uniunea Europeana au semnat, la Bruxelles, Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale intre Romania si Republica Serbia privind minoritatile nationale, fiind de altfel primul protocol al Comisiei care trateaza pe fond problematica minoritatii celor doua state.

Protocolul contine angajamente concrete in vederea protejarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale, care variaza de la reprezentarea parlamentara a acestora, la autorizatiile de construire a unor biserici sau asigurarea dreptului la educatie in limba materna.

De asemenea, Protocolul precizeaza expres asumarea de catre Serbia a conexiunii dintre aderarea la UE si criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ si protectia minoritatilor nationale.

O prevedere importanta a Protocolului Comisiei se refera la recomandarea catre partea sarba de a lua masuri pentru a asigura accesul persoanelor apartinand minoritatii romane din Serbia de Est (Timoc) la serviciul religios in limba materna. Acest drept este mentionat in Protocol prin raportare directa si explicita la standardele europene privind drepturile omului, care prevaleaza asupra cadrului legislativ intern.

Protocolul contine referiri exprese la interzicerea demersurilor de afectare a identitatii persoanelor apartinand minoritatilor nationale, subliniind importanta autoidentificarii libere, fara nicio interferenta si precizand in mod expres ca autoritatile sarbe au obligatia de a aplica recomandarile formulate de Comisia Mixta, precum si prevederile Acordului din 2002, asupra intregului teritoriu al Republicii Serbia, inclusiv in Timoc.