Presedintele Traian Basescu ar trebui sa invete mai intai ce anume inseamna standardul ESA inainte sa vorbeasca la televizor despre somaj, macar pentru a invata termenii, a afirmat premierul Victor Ponta, care i-a cerut ministrului Liviu Voinea sa ii predea presedintelui un curs in acest sens, relateaza Mediafax.

"Ne confruntam cu minciuni spuse din diverse zone, alaturi de problemele de zi cu zi. Am si eu datele de la Comisia de Prognoza: semestrul I 2013 - au intrat in somaj 333.000 persoane, au iesit din somaj 389.000 persoane, deci mai putin 56.000 persoane. Nu are rost sa il invat pe domnul presedinte cum e cu ESA si ce inseamna ESA. Domnul Voinea, poate ii predati un curs, cand mai iese la televizor, macar sa invete termenii inainte de a vorbi de lucruri serioase", i-a spus Ponta ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in sedinta de guvern.

Premierul a completat spunand ca aceasta nu inseamna insa ca nu trebuie ca Guvernul sa nu ramana concentrat asupra proiecetelor care creeaza locuri de munca.

Sistemul european ESA (European System of Accounts - Sistemul european de conturi nationale) este folosit, printre altele, la calculul deficitului bugetar si ia in considerare nu doar platile efective realizate intr-un an, ci si angajamentele de plata si termenele legale pentru achitarea obligatiilor. La nivelul UE, rata somajului este calculata conform metodologiei Biroului International al Muncii (BIM).

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca trage un semnal de alarma catre Guvern legat de faptul ca somajul a crescut la 7,6% in iunie si cu 29.000 de someri in iulie, iar investitiile straine directe au scazut cu 19,4% in prima jumatate a anului.

"Somajul este in crestere, romanii sunt tot mai preocupati de situatia locului de munca si tot mai multi se intreaba daca isi pierd sau nu locul de munca. Cand acest Guvern a preluat guvernarea, sondajul in Romania conform ESA era de 6,7%. In luna iunie, tot conform masuratorilor in sistem ESA, somajul in Romania ajunsese la 7,6%. Deci crestere economica generata de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu inseamna si crestere a locurilor de munca, iar acesta este un efect al amputarilor investitiilor din bugetul de stat", a spus presedintele.

El a adaugat ca somajul ar putea ajunge la 8%, prag ce nu a fost atins nici atunci cand criza economica a fost la nivelul maxim.

*****

UPDATE: Guvernul a transmis marti un comunicat cu precizari privind somajul in Romania, in semestrul I

Guvernul Romaniei face cateva precizari privind situatia reala a somajului din Romania, din primul semestru al anului 2013, bazate pe informatiile corecte furnizate de Comisia Nationala de Prognoza si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Astfel, in aceasta perioada, au intrat in somaj 333 mii persoane si au iesit din somaj 389 mii persoane. Prin urmare, somajul s-a redus cu 56 mii persoane.

In luna iunie 2013, fata de decembrie 2012, a crescut numarul salariatilor cu 70,6 mii persoane. Au incetat activitatea 22,6 mii persoane, ponderea cea mai mare fiind in industria energetica (5,5 mii persoane), intermedieri financiare si asigurari (3,5 mii persoane), industria metalurgica (2 mii persoane), substante chimice (1,1 mii persoane). Pe de alta parte, au inceput activitatea 93,2 mii persoane, cei mai multi angajati noi fiind in activitati de servicii suport (21,6 mii persoane), constructii (11,3 mii persoane), agricultura (9,5 mii persoane), hoteluri si restaurante (9,4 mii persoane), industria alimentara (2,8 mii persoane).

Faptul ca in constructii a crescut numarul angajatilor, atat in iunie fata de decembrie (de la 344,8 mii la 356,1 mii), cat si iunie 2013 fata de iunie 2012 (cu 2,9 mii persoane), arata ca nu a existat o influenta negativa a politicii bugetare privind investitiile.

Totodata, faptul ca principalele sectoare in care s-a redus numarul salariatilor sunt sectoare cu salariu de ramura peste salariul mediu pe economie arata ca nu a existat o influenta negativa a politicii de crestere substantiala a salariului minim.