Guvernul de la Bucuresti si cel de la Moscova au incheiat un program de colaborare in domenii precum cultura, educatia, mass-media sau sportul, prin care se doreste "dezvoltarea relatiilor de prietenie dintre popoarele roman si rus". Programul de colaborare, publicat marti in Monitorul Oficial printr-un ordin al Ministerului Afacerilor Externe, prevede, printre altele, incurajarea studierii limbii romane in Rusia si invers.

Potrivit actului normativ publicat in Monitorul Oficial, "... in conformitate cu art. 25 din Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind cooperarea in domeniile culturii, stiintei si invatamantului, semnat la Moscova la 27 septembrie 1993, dorind dezvoltarea relatiilor de prietenie dintre popoarele roman si rus", guvernele roman si rus au convenit un "Program de colaborare in domeniile culturii, educatiei, mass-mediei, tineretului, sportului si turismului".

Astfel, in domeniul Educatiei de exemplu, programul de colaborare prevede ca "Partile vor incuraja studierea limbii si literaturii romane in Federatia Rusa si a limbii si literaturii ruse in Romania".

"Cu acest scop, partile vor colabora in domeniul pregatirii manualelor si a materialelor didactice pentru predarea limbilor romana si rusa, atat ca limbi materne, cat si ca limbi straine in institutiile de invatamant din Federatia Rusa si, respectiv (...) din Romania", se mai mentioneaza in program.

Programul de colaborare a fost semnat la 9 iulie 2013, la Moscova, de ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, si de omologul sau rus Serghei Lavrov. Acesta este valabil pana la 31 decembrie 2014.