Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca este important ca investigatia misiunii ONU privind folosirea de arme chimice in Siria sa fie finalizata cat mai rapid si fara impedimente, iar in asteptarea rezultatelor acestora Romania se va consulta cu partenerii europeni si euroatlantici.

"Suntem profund ingrijorati de deteriorarea accentuata a situatiei din Siria. Atacuri precum cele din ultima perioada, in special cele despre care exista informatii privind utilizarea armelor chimice si care au produs un numar important de victime in randul populatiei civile, nu pot fi justificate. Le condamnam cu fermitate. Folosirea de arme chimice este complet inacceptabila. Este important de aceea ca misiunea ONU aflata pe teren sa poata finaliza cat mai rapid si fara niciun fel de impedimente investigatiile necesare", a afirmat Corlatean marti, la Reuniunea Anuala a diplomatiei romane, transmite Mediafax.

El a subliniat ca misiunea ONU este de natura sa furnizeze "o analiza obiectiva bazata pe probe clare" privind utilizarea armelor chimice.

"Ne asteptam ca expertii ONU sa beneficieze de deplina cooperare la fata locului. Profesionalismul, expertiza si statutul neutru al acestora sunt de natura sa furnizeze intregii comunitati internationale o analiza obiectiva bazata pe probe clare privind posibilitatea ca in Siria sa se fi facut uz de armament chimic", a spus Corlatean.

De asemenea, ministrul de Externe a evidentiat ca, in asteptarea rezultatelor anchetei ONU, Romania va continua consultarile cu partenerii europeni si euroatlantici si impartaseste mesajul Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa al UE, Catherine Ashton, privind sprijinirea demersurilor diplomatice care sa puna capat crizei siriene.

"In asteptarea rezultatelor cat mai rapide ale anchetei ONU si a dezbaterilor din forurile abilitate, si am in vedere Natiunile Unite in primul rand, Romania va continua consultarile constante cu partenerii nostri europeni si euroatlantici. Impartasim pe deplin mesajul anterior al Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa al UE, Catherine Ashton, referitor la necesitatea de sprijinire a demersurilor diplomatice pentru identificarea actiunilor menite sa puna urgent capat actualei crize siriene", a mentionat Corlatean.

Totodata, el a reiterat ca Romania condamna cu fermitate actiunile care incalca flagrant dreptul international si drepturile omului.

"Asemenea partenerilor nostri internationali, Romania condamna cu fermitate orice actiuni care incalca flagrant dreptul international si drepturile fundamentale ale omului si consideram ca nu este loc pentru impunitate in astfel de cazuri", a aratat seful diplomaiei.

El a mentionat ca MAE face tot ce ii sta in putinta pentru a acorda sprijin cetatenilor romani care se mai afla in Siria.

"In acelasi timp, suntem cu atat mai ingrijorati cu cat in Siria, dupa cum se cunoaste, se afla in continuare un numar important de cetateni romani. MAE urmareste in permanenta evolutiile care pot avea repercusiuni asupra sigurantei comunitatii romanesti si face tot ce ii sta in putinta, impreuna cu alte institutii ale statului, pentru acordarea de sprijin si protectie consulara", a mai afirmat Corlatean.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara, referitor la sustinerea de catre tara noastra a unei interventii in Siria a unei coalitii internationale fara acordul ONU, ca Romania se va pozitiona in acest sens dupa ce va afla rezultatul inspectiei ONU privind utilizarea armelor chimice impotriva civililor

"Noi ne vom pozitiona dupa ce vom afla rezultatul inspectiei ONU. Sigur ca nici noi nu putem accepta utilizarea gazelor toxice impotriva oricarei parti, de orice parte", a afirmat Basescu, intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.

Ministerul roman de Externe a informat luni ca a luat act cu profunda ingrijorare de atacurile recente din zona Damascului, soldate cu sute de victime in randul civililor, si condamna ferm orice posibila utilizare de arme chimice de catre oricare dintre partile la conflictul din Siria.

"Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu profunda ingrijorare de atacurile care au avut loc recent in zona metropolitana a Damascului si care s-au soldat cu sute de victime, inclusiv copii, in randurile populatiei civile. Autoritatile romane condamna ferm orice atac asupra populatiei civile in cadrul conflictului sirian. In conformitate cu legislatia si cutumele internationale, bombardamentele nediscriminatorii asupra non-combatantilor trebuie evitate", subliniaza MAE roman, intr-un comunicat remis, luni, agentiei MEDIAFAX.

De asemenea, "MAE condamna ferm orice posibila utilizare de arme chimice, de catre oricare dintre partile la conflictul din Siria".