Decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu, a declarat, pentru Mediafax, ca in sedinta de marti a Consiliului va fi cvorumul necesar pentru fi discutata excluderea din profesie a avocatilor Adrian Nastase, Catalin Voicu si Florin Costiniu, ca urmare a condamnarilor definitive pentru coruptie.

Avocatul Ion Ilie Iordachescu a spus ca, avand cvorumul necesar, marti se va putea lua o decizie cu privire la excluderea din Baroul Bucuresti a lui Adrian Nastase, a fostului sef al Sectiei civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie Florin Costiniu, dar si a fostului senator Catalin Voicu.

UPDATE Iordachescu a declarat, dupa sedinta, ca in privinta lui Nastase s-a luat decizia constituirii unei comisii care sa reexamineze motivatia care a stat la baza mentinerii sale in continuare in profesia de avocat. "In urma analizei se va proceda la admiterea de catre consiliul Baroului Bucuresti a unei decizii in legatura cu situatia sa. Este posibil ca in 2 saptamani sa isi prezinte propunerile si rezultatele cercetarii sale," a declarat el.

Iordachescu a precizat ca sedinta in care va fi luata in discutie excluderea celor trei din Barou incepe la ora 12.00. Decanul Baroului Bucuresti a adaugat ca cei trei nu pot participa la sedinta.

Excluderea celor trei din Baroul Bucuresti trebuia discutata pe 13 august, insa atunci nu a fost intrunit cvorumul necesar pentru a fi luata o decizie.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD. In 18 martie, Adrian Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

In 22 aprilie, fostul senator Catalin Voicu a fost condamnat definitiv de instanta suprema la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul in care a fost judecat pentru coruptie.

In acelasi dosar a fost condamnat si Florin Costiniu, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a ICCJ, el primind o pedeapsa de patru ani de inchisoare cu suspendare.

Cu trei luni inainte de a fi trimis in judecata, Florin Costiniu a cerut CSM sa ia act de cererea lui de pensionare. Decretul de pensionare a lui Florin Costiniu a fost semnat de presedintele Traian Basescu in 8 septembrie 2010. Dupa pensionare, Florin Costiniu a activat ca avocat in Baroul Bucuresti.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a cerut Baroului Bucuresti sa analizeze situatia lui Adrian Nastase, care inca face parte din aceasta profesie, potrivit Gandul.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnatii penali nu mai pot profesa ca avocati. "In cazul in care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocatilor la articolul 58.

Adrian Nastase este, in acest moment, membru al Baroului Bucuresti, dar este autosuspendat.

Potrivit procedurilor Baroului Bucuresti, dupa ce sentinta este motivata, consiliul baroului se reuneste si decide daca avocatul este sau nu exclus. Sentinta in dosarul "Trofeul calitatii" a fost motivata in noiembrie 2012. De atunci si pana acum, Baroul Bucuresti nu a luat o decizie definitiva privind excluderea lui Nastase.

Excluderea din barou a unui avocat are in vedere un singur criteriu, daca se constata ca prezenta lui in barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei. In urma cu cateva luni, Consiliul Baroului Bucuresti a decis ca, atat faptul ca Nastase a stat la penitenciar, cat si condamnarea istorica in dosarul de coruptie, nu sunt elemente care sa aduca prejudiciu profesiei de avocat. Decizia a fost luata intr-o sedinta secreta a Consiliului Baroului Bucuresti.

"Sedinta a fost confidentiala. Au fost pareri pro si contra. S-a supus la vot. Iar majoritatea a decis ca Adrian Naastase sa fie mentinut in Baroul Bucuresti. Decizia nu este definitiva", declara Ion Ilie-Iordachescu, decanul Baroului Bucuresti.

Aceasta decizie a fost transmisa mai departe la UNBR. Decanul Baroului Bucuresti a declarat, initial, ca UNBR a solicitat ca baroul sa "analizeze daca prin condamnarea lui Nastase nu a fost atinsa imaginea profesiei de avocat si care sunt masurile care se impun in legatura cu calitatea sa de avocat in baroul Bucuresti".

Vicepresedintele UNBR, avocatul Hasotti Ionel, a explicat pentru Gandul ca Uniunea a decis, pe 29 iulie, ca decizia prin care Nastase era declarat demn sa faca parte din Baroul Bucuresti trebuie revizuita. "In sedinta din 29 iulie a UNBR a fost luat in discutie cazul Nastase. S-au cerut informatii si documente suplimentare de la Baroul Bucuresti, baroul unde inscris Adrian Nastase. Consiliul Baroului Bucuresti a adoptat o hotarare prin care s-a constat ca domnul Nastase nu se afla in stare de nedemnitate", a explicat avocatul Hasotti

UNBR a considerat ca motivarea deciziei baroului prin care Nasase nu a fost exclus din avocatura nu era satisfacatoare. "Comisia Permanenta de la UNBR a solicitat de la Barou informatii suplimentare si documentatia anexa. Comisia permanenta a decis ca aceasta hotarare sa fie verificata pentru ca explicatiile baroului nu erau satsfacatoare", a explicat avocatul Ionel Hasotti. Astfel ca Baroul Bucuresti ar putea reveni asupra deciziei initiale si sa dispuna excluderea lui Nastase din avocatura.

Adrian Nastase a fost dat afara de la Universitatea Bucuresti in urma deciziei de condamnare din dosarul "Trofeul calitatii". Universitatea Bucuresti a precizat ca a reziliat contractul lui Nastase pentru ca acesta a fost condamnat definitiv pentru coruptie. Adrian Nastase a activat ca profesor in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.