Subiectele de la examenul scris de Limba si literatura romana - sesiunea de toamna a Bacalaureatului 2013 - au fost concepute pe trei cerinte mari, fiecare cu mai multe sub-puncte. Noutatea acestui an o reprezinta diferentierea subiectelor de la Romana pentru elevii de la Uman si cei de la Real. La examenul de astazi a fost extrasa varianta de subiecte nr. 8.

BacalaureatFoto: Agerpres

Subiectele de examen pentru Real si Tehnologic:

  • La Subiectul I, absolventii de la Real au avut de raspuns mai multor intrebari pe baza unui fragment din nuvela "Budulea Taichii" de Ioan Slavici.
  • La Subiectul al II-lea, elevii au avut de realizat un eseu, text de tip argumentativ, de minimum 15 randuri despre "Importanta comunicarii pentru succesul muncii in echipa".
  • La Subiectul al III-lea, absolventii au avut ca cerinta redactarea unui eseu in care sa prezinte "relatia dintre doua personaje dintr-o comedie studiata."

Subiectele de examen pentru Uman:

  • La Subiectul I, elevii de la Uman au avut de raspuns unor cerinte pe baza unui fragment din "Iubire magica" de Vasile Voiculescu. 
  • Subiectul al II-lea le-a cerut absolventilor de la Uman sa realizeze un text de tip argumentativ despre "Utilitatea studierii literaturii universale in scoala"
  • Subiectul al III-lea a avut ca cerinta pentru Uman redactarea unui eseu de doua - trei pagini in care sa fie prezentata "relatia dintre doua personaje intr-un text dramatic studiat".

Fiecare dintre cele trei mai subiecte a fost notat cu 30 de puncte, iar 10 puncte sunt acordate din oficiu.

Vezi aici subiectele de la Limba si literatura romana - sesiunea din vara a BAC-ului 2013

55.741 de absolventi de liceu s-au inscris pentru a sustine examenul scris de Limba si literatura romana - sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului 2013. Rezultatele finale ale sesiunii de toamna a bacalaureatului se vor afisa pe 5 septembrie.

Marea noutate pe care a adus-o bacalaureatul de anul acesta, modificare ce se aplica si la sesiunea de toamna a BAC-ului 2013, este diferentierea subiectelor pentru elevii de la Tehnologic. Elevii de la filiera Tehnologica - cu cele mai slabe rezultate la BAC in ultimii ani - vor avea subiecte diferite de ale celorlalti elevi la Matematica, Fizica si Chimie.

  • Si la examenul scris de Limba Romana subiectele sunt diferite: elevii de la profilul Real si cei de la filierele Tehnologica si Vocationala au de rezolvat subiecte diferite la examenul de Limba si literatura romana fata de absolventii de la profilurile Umanist si Pedagogic. Diplomele de Bacalaureat au ramas, insa, la fel ca anii trecuti.

Citeste si: