Ministerul Sanatatii (MS) va organiza, incepand de luni, in tara, o serie de intalniri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate in dezbatere publica, scrie Agerpres.

''Avand in vedere obiectivele asumate prin Programul de guvernare in domeniul sanatatii si pornind de la principiul ca masurile de reforma au nevoie de un acord cat mai larg din partea celor implicati in sistemul sanitar, Ministerul Sanatatii, reprezentat de ministrul Eugen Nicolaescu, va organiza, incepand de luni, o serie de dezbateri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate in dezbatere publica'', precizeaza Ministerul.

Potrivit MS, dezbaterea are loc pe proiecte supuse perfectionarii sau obtinerii unei variante care sa rezolve gravele probleme din sistem. Pe agenda intalnirii se vor afla: directiile de reforma privind restructurarea si reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor din unitatile sanitare publice cu paturi; legea raspunderii civile a personalului medical (malpraxis); proiectul de modificare a statutului spitalelor; principii si elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de baza.

In cadrul dezbaterilor regionale, sunt invitati sa participe reprezentanti ai Colegiilor Judetene ale Medicilor, ai asociatiilor de pacienti din fiecare judet, Societatilor si Patronatelor Medicilor de Familie, organizatiilor judetene ale sindicatelor, Ordinului asistentilor medicali generalisti, moaselor si asistentilor medicali, managerii spitalelor publice, reprezentantii Colegiilor Judetene ale Farmacistilor, conducerile DSP-urilor, presedintele CNAS, Cristian Busoi, si conducerile Caselor Judetene de Sanatate, presedintii consiliilor judetene, prefectii si parlamentarii USL.

In paralel, Ministerul Sanatatii continua discutiile la nivel central cu grupurile de lucru pe proiectele de lege lansate in dezbatere publica. Variantele finale obtinute in urma acestor consultari ample in toata tara se vor discuta cu toate grupurile parlamentare ale puterii si opozitiei pentru a deschide proiectele catre cat mai multe pareri, iar Parlamentul sa fie consultat inainte de i se transmite proiectele spre dezbatere si adoptare, sustine MS.

Potrivit calendarului, luni dezbaterea este organizata la Alexandria, pe 29 august - la Constanta, pe 3 septembrie, la Craiova, pe 5 septembrie, la Sighisoara, 13 septembrie, la Iasi, 16 septembrie, la Timisoara, 20 septembrie - Oradea, iar pe 23 septembrie, la Bucuresti.