Consiliul National al Elevilor: Plafonarea decontarii navetelor scolare este nepotrivita. Unii elevi navetisti vor primi doar o treime din costul abonamentului

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 23 august 2013, 15:39 Actualitate | Esenţial


"Propunerea Ministerului de Finante nu este o masura potrivita, avand in vedere ca o parte dintre elevi vor beneficia doar de decontul a o treime din costul total al abanamentului, ceea ce incurajeaza cresterea ratei abandonului scolar". Opinia apartine Consiliului National al Elevilor, care sustine intr-un comunicat de presa citat de Mediafax ca "problema deconturilor este cauzata de subfinantarea sistemului educational".

"Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator. Cresterea finantarii pentru educatie reprezinta o masura adecvata conditiilor socio-economice actuale, spre deosebire de eventuala limitare a sumei de decont al transportului elevilor spre scoala", sustine Iulia-Flavia Miron, presedintele Consiliului National al Elevilor, in comunicatul citat.

Problema deconturilor este cauzata de subfinantarea sistemului educational, si nu de alte cauze externe, precizeaza Consiliul National al Elevilor, care cere Guvernului sa respecte legea si sa aloce 6% din Produsul Intern Brut pentru educatie.

"Printre prioritatile de finantare si evaluare ale sistemului se afla si scolile tehnologice, care nu pregatesc elevii pentru piata muncii si nu sunt promovate ca o alegere viabila in defavoarea invatamantului teoretic. Totodata, sistemul este foarte afectat de lipsa pregatirii resursei umane. Din cauza salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezinta cu adevarat o oportunitate in cariera unei persoane, ci din contra, o alternativa a lipsei altor oportunitati in piata muncii", se mai arata in comunicatul CNE, citat de Mediafax.

Guvernul vrea sa plafoneze decontarile navetelor scolare la maximum 26 lei pe luna pentru distante de 3 kilometri

HotNews.ro a scris in urma cu doua zile ca guvernul vrea sa plafoneze decontarile navetelor scolare la maximum 26 lei pe luna pentru distante de 3 kilometri. Prevederea face parte dintr-un proiect de Ordonanta privind reglementarea unor masuri bugetare. Potrivit acestuia, pentru navetele scolare pe distante mai mari de 3 kilometri, dar pana in 50 de kilometri, suma de 26 de lei/abonament/luna se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru. Vezi mai multe detalii aici

Ministerul Educatiei: Tarifele pentru abonamentele scolare au pus presiune pe bugetul Ministerului si au generat situatia regretabila a intarzierii decontarii navetei scolare

La o zi dupa ce HotNews.ro a scris despre proiectul Ministerului Finantelor, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca "saluta si sustine masurile de reglementare echitabila a sistemului de decontare a navetei elevilor".

"Avand in vedere diferentele mari si nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat pana acum transportul elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finantelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport in limita a maximum 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km este binevenita", sustine Ministerul Educatiei Nationale (MEN).

Potrivit MEN, proiectul "este de natura sa asigure o mai corecta cheltuire a banului public, sustinand in acelasi timp preocuparea Ministerului Educatiei Nationale de a asigura accesul la educatie pentru categoriile vulnerabile".

Ministerul Educatiei a precizat ca in anul scolar 2012-2013 a decontat la nivel national peste 150.000 de abonamente de transport, "iar pana acum nu s-a tinut niciodata cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori in diferite locuri din tara".

Anul trecut:
- pentru distanta de 10 kilometri, pretul unui abonament a variat intre 25 de lei si 326 de lei;
- pentru distanta de 15 kilometri, pretul unui abonament a pornit de la 32 de lei si a ajuns la 406 lei;
- variatia de pret pe distanta de 20 km a fost cuprinsa cuprinsa intre 36 de lei si 400 de lei;
- exista firme in tara care au practicat un tarif de 491 de lei pe luna pentru 50 de kilometri, in timp ce alte companii au perceput 42 de lei pentru acelasi numar de kilometri.

Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanta de 10 de kilometri, 15 km (11.205) si 20 km (8.562). Un numar de 904 elevi au facut naveta pe distante de 3 kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe luna, in timp ce tarifele maxime au ajuns si la 166 de lei lunar.

"Aceste realitati, total defavorabile finantelor publice si implicit interesului elevilor, sunt cele care au pus presiune pe bugetul Ministerului Educatiei Nationale si au generat situatia regretabila a intarzierii decontarii navetei scolare", explica Ministerul Educatiei.

"Pentru a evita pe viitor astfel de cazuri, Ministerul Educatiei Nationale si Guvernul in ansamblul sau doresc sa vina in sprijinul elevilor si sa reglementeze mai echitabil sistemul de decontare a navetei. Astfel, pe langa masura introducerii unui prag maximal de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km si a unuia de 120 lei/abonament/luna pentru distanta de 50 kilometri, Guvernul a alocat 76 milioane de lei pentru achizitia de microbuze scolare destinate transportului elevilor din localitatile izolate, din mediul rural", mai sustine MEN.

Ce prevede Legea Educatiei Nationale:
Art. 84 - (3) Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda. 

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

878 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  pai (Vineri, 23 august 2013, 15:47)

  jescu [utilizator]

  S-au desfiintat scolile din sate, pe baza ca duce statul elevii la oras cu microbuzul si face o reducere de costuri. Acum elevii raman doar cu scoala desfiintata si fara sa-i mai duca nimeni la oras.
 • +1 (1 vot)    
  Asta face parte din promisiunile facute de USL?? (Vineri, 23 august 2013, 16:40)

  LiviuX [utilizator]

  Nu inteleg ce plafonare! In tarile (iarasi) civilizate, transportul scolar al elevilor e GRATUIT. Asta se aplica la transpotul la ore cat si pentru activitatile scolare extracuriculare. Deci e treaba autoritatilor sa discute cu firmele autorizate (care mai trebuie sa si respecte niste conditii mult mai drastice) si SA ASIGURE acest transport. Elevii (si parintii trebuie doar sa urmareasca asta) TREBUIE DOAR SA MEARGA LA SCOALA. Banii sunt platiti de autoritati direct firmelor, nu e treaba elevilor sau a parintilor ce tarife se platesc, nu scot un ban din buzunar!
  • +1 (1 vot)    
   Decont (Vineri, 23 august 2013, 17:03)

   madonna0a [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Inteleg sa fie o diferenta hai sa zicem dublu intr-o zona fata de alta dar sa fie de 10 ori mai scump e aberant.
   Sa se verifice cat platesc muncitorii pe acele curse, Daca gasiti unul care castiga 800-900 lei si da pe abonament 400??????????
   Transportatorii iau pielea de pe elevi caci stiu ca orcat se deconteaza
   Exemplu: la mine in sat elevii merg la oras cu 250 lei cu un transportator si muncitorii merg cu 90 lei cu altul.Asta trebuie sa se verifice.
   Este hotie pe fata
   • +1 (1 vot)    
    N-ai inteles nimic (Vineri, 23 august 2013, 17:40)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui madonna0a

    E treaba autoritatilor sa negocieze cu firmele care asigura transportul, nu a elevilor. Ca doar nu negociaza direct elevii pretul biletelor.

    Iar pe de alta parte, pretul poate diferi semnificativ in functie de calitatea drumurilor. Una e sa mergi pe drum proaspat asfaltat, alta e sa mergi pe drum desfundat care cind ploua devine practicabil doar cu lanturi si cu vehicule cu tractiune integrala. Si in plus, una e sa cari 15-20 de elevi, alta e sa cari 2 elevi. Deci se pot gasi motive pentru care costul sa difere semnificativ. Dar asta e treaba statului, cum negociaza cu transportatorii.
    • +2 (2 voturi)    
     Exact!! (Vineri, 23 august 2013, 18:02)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Nu e treaba elevilor (si nici nu au puterea) sa negocieze tarifele. E treaba statului sa faca asta pentru a asigura accesul la invatamant. Autoritatile pot verifica justificarea tarifelor, eventual schimba firma. Ca nu prea vor sa asigure acest acces (ce nevoie au de oameni destepti??) ca astfel pot fi prostiti mai usor, asta explica totul.
     • 0 (0 voturi)    
      Exact asta se si face (Vineri, 23 august 2013, 18:51)

      madonna0a [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      Exact asta se si face-Statul impune un tarif transportatorilor.
      Daca acestia accepta e bine daca nu se gasesc altii sa faca treaba asta, poate unii mai modesti si ca mijloace si ca pretentii.
      In cazul in care nu va vrea nimeni sa ii duca atunci probabil ca vor analiza individual cazurile cu probleme care vor fii mult mai putine.
      Nu poti sa trimiti un inspector sa negocieze pentru 100 de sate intr-un judet, dar daca raman 2-3 in care nu se gaseste nimeni sa ii duca, altfel se pot discuta lucrurile.
      • 0 (0 voturi)    
       Unde ai vazut asta? (Vineri, 23 august 2013, 20:59)

       LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui madonna0a

       Ca eu nu vad nicaieri (cel putin aici, in articol) o impunere de tarife ci doar o plafonare a deconturilor: Deci le da atat elevilor, restul pun din buzunar (sau nu se duc la scoala). Unde e discutia si impunerea tarifelor catre transportatori??
    • 0 (0 voturi)    
     De acord (Vineri, 23 august 2013, 18:24)

     madonna0a [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     De acord cu tine. Sa fie diferente, dublu eu zic ca e acceptabil, dar nu de 10 ori.Si daca duci 2 elevi, nu ii duci cu autobuz de 40 locuri, ii duci cu automobilul.
     Exemplul care l-am dat e sugestiv: la mine in sat elevii merg la oras cu 250 lei cu un transportator(12-15 elevi in autobuz de 40-mai ia si de pe alte sate spre plin) si muncitorii merg cu 90 lei cu altul(tot cam atatia) Daca la un muncitor ii ceri 250 lei nu merge nimeni.
 • 0 (0 voturi)    
  Acceptabil ! (Vineri, 23 august 2013, 17:00)

  Troller [utilizator]

  21 lei la 100 km, adica 3,3 l motorina, e acceptabil.
  • 0 (0 voturi)    
   Gogule, nu peste tot e autostrada (Vineri, 23 august 2013, 17:46)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Troller

   Am mers pe la mine prin judet pe citeva drumuri atit de sparte, incit nu prea ai cum baga viteza a doua. Si pe un drum din asta consumi la greu, iti faci suspensiile si bucsaraia ferfenita, parcurgi drumul cam cu viteza de deplasare pe jos, etc. Nu peste tot sunt drumuri bune. Si in general cele mai proaste leaga localitatile cele mai departate de civilizatie, care intimplator sunt si cele fara scoala.

   Nu ma intelege gresit, nu spun ca nu se fac smenuri, da' nu-i peste tot chiar asha de simplu de calculat cit costa un astfel de transport. Plus, ce te faci daca ai doar 1-2 elevi pe care-i transporti? Ce te faci cind te trezesti ca aia nici nu merg la scoala ca-s raciti sau au treaba la cimp?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by