Dorin Cioaba, fiul cel mare al lui Florin Cioaba, a anuntat, vineri, inainte de plecarea spre cimitir a cortegiului funerar, ca fratele sau cel mic, Daniel, va primi coroana tatalui sau si va fi rege al romilor din Romania, iar el va fi rege international al romilor si va purta o a doua coroana, scrie Mediafax.

Dupa ce Dorin Cioaba a fost incoronat rege international al romilor si i-a fost pusa pe cap o coroana noua, realizata vineri dimineata din 24 de monede din aur de 24 de karate, a avut loc o a doua ceremonie.

Astfel, fiul cel mic al lui Florin Cioaba, Daniel, a primit coroana tatalui sau, sceptrul si lantul cu insemnele casei regale, fiind desemnat rege al romilor din Romania. Ceremoniile au avut loc in casa familiei Cioaba, langa sicriul cu trupul neinsufletit al lui Florin Cioaba.

Cei doi fii, Daniel si Dorin Cioaba, au primit apoi binecuvantarea mamei lor, s-au imbratisat, iar membri ai familiei au strigat: "Traiasca regii!".

Dorin Cioaba anuntase, anterior, ca, in calitate de rege international al romilor, se va ocupa de relatia casei regale cu intreaga comunitate a romilor din lume, iar fratele sau cel mic, Daniel, va avea "atributiunile de conducere in tara".

Dorin Cioaba a anuntat, de asemenea, ca intreaga avere a tatalui sau va fi mostenita de catre Daniel Cioaba, iar lui ii va ramane ceea ce l-a invatat tatal sau in timpul vietii.

"Mie tata mi-a dat ce mi-a dat in timpul vietii, ii multumesc, m-a invatat sa respect si sa fiu un om care sa ajute comunitatea", a afirmat Dorin Cioaba.

La scurt timp de la acest anunt, Dorin Cioaba a fost incoronat rege international al romilor de catre doi reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Romilor. Acestia i-au pus pe cap o coroana noua, realizata vineri dimineata din 24 de monede din aur de 24 de karate, ceremonia avand loc in casa familiei Cioaba, langa sicriul cu trupul neinsufletit al lui Florin Cioaba. In momentul incoronarii, langa Dorin Cioaba s-a aflat si Corneliu Vadim Tudor.

Mai multi lideri ai romilor au declarat, vineri, inaintea ceremoniilor funerare ale lui Florin Cioaba, ca romii nu vor avea un singur rege, ci doi, astfel ca fiul cel mare, Dorin Cioaba, ar urma sa fie rege international al romilor, iar fratele sau mai mic, Daniel, rege al romilor din Romania.

Funeraliile la casa familiei Cioaba, unde a fost instalat un banner de mari dimensiuni cu fotografia lui Florin Cioaba purtand coroana de rege, au inceput cu muzica de fanfara si cantece crestine intonate de corurile unor biserici baptiste si penticostale si cu o slujba religioasa condusa de Beniamin Poplacean, presedintele bordului de conducere al Institutului Teologic Baptist. Au urmat mesaje de ramas bun din partea mai multor apropiati ai familiei si a unor pastori din cultele penticostal si baptist, toate fiind rostite in casa, langa catafalcul lui Florin Cioaba.

Programul ceremoniilor care fusese anuntat cu o zi in urma de Dorin Cioaba nu a mai fost respectat insa. Astfel, ceremonia de incoronare ca rege al romilor a lui Dorin Cioaba, care ar fi urmat sa aiba loc inainte de plecarea spre cimitir a cortegiului funerar, nu a mai avut loc.

Unii lideri ai romilor aflati la locuinta familiei Cioaba declarau ca incoronarea a fost amanata intrucat vor fi desemnati doi succesori ai lui Florin Cioaba. Astfel, fiul cel mare, Dorin, ar urma sa primeasca titlul de rege international al romilor, urmand a reprezenta autoproclamata casa regala in relatia cu romii de pretutiundeni, in timp ce fiul cel mic, Daniel, ar urma sa fie incoronat rege al romilor din Romania.

De altfel, sursele citate spun ca ar fi fost comandata o a doua coroana, care ar urma sa ii fie oferita lui Daniel Cioaba.

In jurul orei 13.00, cortegiul funerar, care, conform programului anuntat de Dorin Cioaba, ar urma sa fie deschis de un car alegoric, va pleca spre Cimitirul Municipal, aflat la iesirea din Sibiu spre Paltinis, traseul fiind de aproximativ 7 kilometri. In momentul plecarii convoiului, circulatia pe DN 1, care este restrictionata in prezent, va fi blocata total pentru 15 minute, urmand ca apoi cate o banda de pe ambele sensuri ale DN 1 sa fie inchisa, pana cand cortegiul va iesi de pe drumul national. Cortegiul funerar va opri la fiecare intersectie mare, pentru rugaciune.

Mai multi lideri ai romilor au sustinut in ultimele zile ca la funeraliile lui Florin Cioaba vor fi prezenti cel putin 100.000 de romi, insa numarul participantilor este mult mai mic, fiind prezente cateva sute de persoane, in timp ce pe trotuare, in fata casei, dar si pe traseu, se afla cateva zeci de persoane care urmaresc ce se intampla.

La casa familiei Cioaba au fost depuse coroane din partea primarului Sibiului, Klaus Iohannis, a Forumului Democrat German, a Prefecturii Sibiu, PNL, PPDD, Ministerului Educatiei Nationale, dar si din partea lui Bercea Mondial, aceasta din urma fiind una din cele mai mari.

O coroana de flori a depus si Corneliu Vadim Tudor, care a sosit la locuinta familiei Cioaba in jurul orei 11.45, el spunand ca a fost atras de "dimensiunea crestina" a lui Florin Cioaba, care era "un om calm si cumpatat".

Un echipaj de jandarmi si doua echipaje de politie au fost mobilizate inca de vineri dimineata la locuinta familiei Cioaba, aflata pe Soseaua Alba Iulia, la iesirea din Sibiu spre Alba. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Sibiu, Alexandru Costea, a declarat ca aproximativ 30 de jandarmi vor asigura ordinea si linistea publica, atat la locuinta familiei Cioaba, cat si pe traseul spre cimitir, iar daca situatia o va impune numarul acestora va fi suplimentat.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioaba a incetat din viata duminica, la varsta de 58 de ani, in spitalul Akdeniz Universitesi din Antalya.

Joi seara, Consiliul de Coroana al romilor decisese, cu majoritate de voturi, ca Dorin Cioaba sa fie noul rege al romilor.