Ministrul Apararii, Mircea Dusa, spune ca a trimis Corpul de Control la Craiova pentru a face verificari la Batalionul "Scorpionii Rosii", intrucat exista suspiciuni privind modul in care a fost facuta selectia militarilor pentru misiuni in Afganistan, transmite Mediafax.

Dusa a spus, joi, la Craiova, ca exista mai multe sesizari cu privire la faptul ca selectia militarilor de la Batalionul 26 Infanterie "Scorpionii Rosii" nu ar fi "decurs normal", astfel ca a decis sa trimita acolo Corpul de Control al Statului Major al Fortelor Terestre pentru a face verificari.

"Am unele sesizari, sunt sapte sesizari, ca nu fiecare concurs, nu fiecare selectie, pentru ca acolo se face o selectie, ar fi decurs normal. La selectiile care s-au facut pentru completarea posturilor batalionului care pleaca in Afganistan nu s-ar fi respectat ordinul ministrului cu privire la criteriile de selectie. Am dispus Statului Major al Fortelor Terestre un control, este in curs de desfasurare. Daca voi constata ca nu s-a respectat ordinul ministrului privind metodologia de selectie a militarilor, desigur ca voi lua si masurile prevazute de lege.

Dar, in acelasi timp, vreau sa va spun ca batalionul care urmeaza sa plece in Afganistan, pe teatrele de operatiuni, este un batalion cu efectivele complete. Un batalion este format din 500 de oameni, asta este regula militara si legala. La un batalion care urmeaza sa plece, sigur ca atunci cand sunt posturi care nu sunt ocupate, se face selectie. Dar va fac precizarea ca daca postul este de conducator auto de MRAP, adica de un transportor dintr-acela blindat pe care armata le pune la dispozitie, calificarea trebuie sa fie pentru acel post, nu se poate sa faci selectia pentru acel post a unei alte persoane militar", a declarat ministrul Apararii.

El a spus ca daca va constata ca au fost incalcate prevederile ordinului ministrului, vor fi luate masurile de rigoare.

"Din verificarile de pana acum, dintr-un singur caz, am constatat ca s-au inversat notele si s-au luat masuri de remediere si vom verifica si alte cazuri. Cat despre vinovati, vor stabili cei care sunt in Corpul de Control al Statului Major al Fortelor Terestre daca exista vinovati sau nu", a afirmat Mircea Dusa.

Intrebat de jurnalisti daca erau mai multi aspiranti decat posturile, ministrul Apararii a explicat: "La orice concurs sunt mai multi aspiranti. Numarul de posturi care trebuia insa completate era foarte mic, iar pe aceste posturi sigur ca s-au prezentat mai multi doritori de a se deplasa in teatrele de operatiuni".