Guvernatorul Mugur Isarescu a povestit joi, in judetul Gorj, unde a participat la ceremonia depunerii Actului de fundatie al punctului muzeal - Muzeul Tezaurului de la Tismana, cum a decis Banca Nationala, in 1944, sa ascunda Tezaurul in pestera de la Tismana, dupa experienta neplacuta din Primul Razboi Mondial, cand Rusia nu a mai returnat Romaniei aurul trimis la Kremlin, scrie Agerpres.

Proiectul, initiat de banca centrala in 2007, pune in lumina actiunea cunoscuta sub numele de 'Operatiunea Neptun' sau 'Tismana', desfasurata in anul 1944.

Atunci, Banca Nationala, in colaborare cu guvernul, Armata, CFR si Mitropolia Olteniei, a organizat adapostirea, in secret, a celor 242 de tone de aur din tezaurul BNR, impreuna cu trei tone de aur din tezaurul Poloniei, aflat in tranzit prin Romania. Intreaga cantitate de aur a fost pastrata pana in 1947 in pestera din apropierea Manastirii Tismana.

"Gestul nostru de a transforma una din pesterile muntelui Starmina in muzeu este rezultatul firesc, natural, al unei succesiuni de fapte care au inceput acum aproape un secol. Desi de multe ori se spune ca nu se invata nimic din istorie, Banca Nationala a Romaniei a invatat temeinic din experienta dramatica a Primului Razboi Mondial, cand cele 93 de tone de aur trimise in Rusia nu s-au mai intors, astfel ca, in cel de-al Doilea Razboi Mondial, a decis sa apere singura stocul sau de aur. Acest tezaur avea dimensiuni mult mai importante in 1944 comparativ cu 1916; in pofida pierderii din Primul Razboi Mondial, se atinsese cantitatea de 242 de tone. In 1944, tezaurul era sub foc incrucisat: pe de o parte, Armata Germana, care se afla in Romania, pe de alta, Armata Rosie, care se apropia de granita noastra rasariteana. In aceste conditii, Banca Nationala, in acord cu guvernul, a decis sa transporte aurul, in cel mai deplin secret, aici, la Tismana, unde a fost depus in pestera", a explicat Mugur Isarescu.

Totodata, guvernatorul a precizat ca exista si un punct muzeal aflat in afara Palatului BNR din Bucuresti: "Menirea acestui muzeu, aflat in faza de constructie, dar care va fi finalizat peste cateva luni, este, in primul rand, aceea de a transmite mesajele evenimentelor istorice evocate publicului, in mod special tinerilor. Pentru aceasta ne vom stradui sa organizam colocvii, simpozioane, intalniri cu specialisti".

La eveniment a fost prezent si Mitropolitul Olteniei, Inalt Preasfintitul Irineu, dar si un sobor de preoti care au oficiat o slujba de sfintire a muzeului.

"Acest proiect s-a nascut datorita unui entuziasm sufletesc. In Oltenia sunt foarte multe grote care au adapostit tezaure dacice si aici, la Sfantul Nicodim, cei care au gandit sa aduca tezaurul s-au gandit la protectia lui. Tezaurul a fost pus prima data in beciul manastirii si apoi a fost adus in pestera, iar daca dusmanul il gasea, pestera se prabusea, era dinamitata", a declarat Mitropolitul Olteniei.

Punctul muzeal va prezenta publicului cele mai relevante momente din perioada 1944-1947, asa cum sunt reflectate in documentele din arhiva BNR.