Pasarelele montate pe DN1 nu reprezinta altceva decat un pansament pentru o boala grava, iar pentru rezolvarea acestei probleme avem nevoie de autostrada catre munte, a afirmat, miercuri, in deschiderea sedintei saptamanale de Guvern, premierul Victor Ponta.

"Vreau sa va rog, domnul Sova (Dan Sova, ministrul delegat pentru proiecte de Infrastructura, n.r.), acum ca tot ati depus plangerea cu Bechtel, ca nu l-ati mai gasit (contractul, n.r.), sa gasim in toamna contractul pentru Comarnic-Brasov si sa-l finalizam. E foarte bine ca s-au pus pasarele, multumesc celor care au facut eforturi, dar asta nu e decat un pansament pentru o boala grava care este DN1. Cat mai tine pansamentul, mai tine, dar trebuie sa avem autostrada. Repet, am apreciat efortul pentru pasarele, dar si pentru ce s-a facut si pe Centura (Centura Bucurestiului, n.r). De altfel, maine, impreuna cu primarul general si cu presedintele Consiliului Judetean Ilfov, vreau sa mergem sa gasim o solutie de durata pentru Centura, si aceea nu poate fi decat construirea de pasarele, poduri si sa punem in 2014-2015, daca nu exista alte finantari europene, bani din bugetul nostru", a declarat Ponta, potrivit Agerpres.

Referitor la autostrada Comarnic-Brasov, ministrul Dan Sova a aratat ca, potrivit programarii din Dialogul Competitiv, contractul ar trebuie sa fie semnat cel tarziu pe data de 30 octombrie 2013.

Pe de alta parte, seful Guvernului a mentionat ca spera ca, pana luni, 27 august, Ministerul Transporturilor sa aiba un ministru care sa se ocupe de problemele existente in acest sector.

"La Transporturi sper, cred si trebuie, ca asa spune Constitutia, luni sa avem un ministru plin care sa preia din mers problemele pe care le stiti: CFR Marfa, celelalte CFR-uri - Calatori si Infrastructura, cu aceleasi situatii dificile", a spus Victor Ponta.

Decizia privind construirea a patru pasarele pietonale pe DN 1, intre Comarnic si Azuga, in scopul fluidizarii traficului pe acest tronson, a fost luata in urma unei discutii dintre autoritatile locale prahovene si reprezentantii Guvernului, la inceputul lunii august.

Potrivit unui comunicat de presa al Prefecturii Prahova, in cadrul acestei intalniri s-a stabilit "construirea imediata" a patru pasarele pietonale in Comarnic, Busteni si Azuga. In Comarnic si Azuga se va construi cate o pasarela, in timp ce in Busteni vor fi ridicate doua.

Solutia este una provizorie si face parte din complexul de masuri preliminare pentru realizarea constructiei autostrazii A3 tronsonul Comarnic - Brasov, urmand ca ulterior sa se demareze proceduri pentru adoptarea unor solutii definitive de asigurare a conditiilor de siguranta si fluenta in trafic pe Valea Prahovei.

O astfel de pasarela costa aproximativ 75.000 de euro, plus TVA, pretul putand varia in functie de mai multi factori.