VIDEO Proiectele de 100 milioane euro anuntate de Ministerul Educatiei, cu termen initial de depunere a ofertelor doua zile mai tarziu, au fost anulate. Secretar general adjunct la Educatie: Nu este nicio pierdere

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 21 august 2013, 12:34 Actualitate | Esenţial


Gabriel Ispas
Foto: HotNews.ro
Depunerea ofertelor pentru proiectele POSDRU anuntate de Ministerul Educatiei in luna iulie a fost anulata, a anuntat in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro secretarul general adjunct in Ministerul Educatiei Gabriel Ispas. Este vorba despre cele 51 de anunturi de selectare de parteneri in vederea depunerii de proiecte de aproximativ 100 de milioane de euro care au fost anuntate de Ministerul Educatiei pe 23 iulie, cu termen limita de depunere a ofertelor 2 zile mai tarziu.

La o intrebare a unui cititor HotNews.ro, Gabriel Ispas a declarat: "Ca urmare a neaprobarii corrigendumului de prelungire a termenului de depunere a proiectelor pentru data de 28 august, asa cum Ministerul solicitase, proiectele nu au putut fi incarcate in ActionWeb pana la data de 14 august, orele 16. Ca urmare, Ministerul nu a depus niciun proiect care sa aiba parteneri entitati private".  

Oficialul a precizat ca "la aceasta aplicatie ministerul nu a depus (si nici nu poate depune) oferte intrucat liniile s-au inchis (care sa aiba parteneri privati). Regret ca modul de comunicare poate nu a fost cel mai potrivit, dar ministerul nu are o armata de oameni si va rog sa luati in considerare ca in aceeasi perioada se organiza bacalaureatul, definitivarea in invatamant si titularizarea. Imi cer scuze daca atitudinea noastra nu a corespuns asteptarilor dumneavoastra".

"Ca urmare a inchiderii liniei de depunere de proiecte, ministerul nu mai poate depune proiecte si, pe cale de consecinta, nu va selecta parteneri", a precizat Gabriel Ispas.

"Opinia mea despre cele 51 de idei este ca puteau sa fie 20"

In cadrul unui interviu acordat HotNews.ro, secretarul general adjunct in Ministerul Educatiei, Gabriel Ispas, a declarat ca aceste 51 de idei de proiecte nu vor mai fi reluate."Dupa cum se stie, bugetul de stat nu are suficiente resurse incat sa faca formarea profesionala a cadrelor didactice. Pe partea cealalta, si eu, privind din interiorul sistemului, spun: domnule, Ministerul si unitatile sale subordonate nu se pot transforma in cel mai mare operator de cazare din Romania. Daca ati urmarit, in ultimii 2 ani Ministerul Educatiei Nationale tot cumpara cazare, cazare, cazare. Pentru ce? Pentru a-i forma pe respectivii. Pai noi avem in sistemul MEN si de stat o groaza de unitati. De ce trebuie ca la un moment dat eu sa cumpar la preturi care poate sunt mai mari decat preturile de piata? Si trebuie sa le echilibram. Facem formare, dar daca eu fac formare, dar de fapt formarea mea inseamna ca mai fac o aplicatie si mai cumpar foarte multa cazare, nu am rezolvat problema. Noi trebuie sa ne adresam cu programe care sa mearga direct la beneficiar", a raspuns Ispas, referitor la soarta celor 51 de idei de proiecte anuntate luna trecuta de Minister.

Intrebat daca ideile pe care le va publica Ministerul de aici inainte trebuie sa fie mai bune decat aceste 51, oficialul a afirmat: "Sincer, da. Sincer, opinia mea despre cele 51 de idei este ca puteau sa fie 20, care sa raspunda acelorasi nevoi, dar mult mai bine structurat, mult mai bine gandit".

"Pentru sistemul educational nu este nicio pierdere, dupa parerea mea", faptul ca s-a anulat aceasta operatiune.

Rep: Dar era o pierdere daca mergeau mai departe si proiectele astea erau derulate?
Gabriel Ispas: Nu era o pierdere, era foarte multa munca si este foarte multa munca atunci cand implementezi un proiect. Dar mai bine iti faci o strategie de la inceput si stabilim: astea sunt cele 5 directii pe care mergem si doar pe astea mergem. • Ulterior datei de 30 iulie (data la care Ministerul Muncii a prelungit pentru Ministerul Educatiei pana pe 14 august termenul limita de depunere a proiectelor POSDRU; in urma acestei decizii, Ministerul Educatiei a decis la randul sau sa extinda pana pe 5 august termenul in care cei care doreau sa devina parteneri ai ministerului puteau depune oferte - n.red.) noi am cerut Ministerului Muncii sa ne prelungeasca termenul pana pe data de 28 august. Pana pe 28 august aveam tot termenul pentru a putea sa depunem proiectele in conditii de normalitate. Pe 14, nu am putut sa ne incadram.
 • Rep: Deci Ministerul Muncii v-a respins.
 • Gabriel Ispas: Nu ne-a respins, pana pe 14 dimineata nu aveam un raspuns si ulterior era o chestie neserioasa sa anunti la ora 12:00 ca termenul care se termina la 16:00 se mai prelungeste 2 saptamani. Era o dovada de neseriozitate din partea noastra si nu am agreat o asemenea varianta.
 • Rep: Deci dvs. cand ati decis si cand ati anuntat ca se anuleaza toata procedura?
 • Gabriel Ispas: A fost o anulare implicita, in momentul in care termenul de depunere de proiecte s-a finalizat. A fost implicita. Pe data de 14 august la orele 16:00 era evident ca nu se mai poate face selectie pentru ca sunt call-urile inchise si oricine vrea sa intre pe ActionWeb vede ca aceste calluri la care faceam noi referire sunt inchise. Pe un call inchis nu poti sa depui oferte.
 • Rep: Cate entitati private au depus oferte in termenul initial de 2 zile?
 • Gabriel Ispas: In termenul initial de 2 zile au fost depuse 117 proiecte, idei, dosare, de catre un numar de peste 20 de entitati. Unii au depus pentru mai multe. Avem o larga paleta, avem o societate care a depus pentru 26 de proiecte, avem alta societate care a depus pentru 14, avem multe societati care au depus pentru 5, pentru 4, pentru 6, pentru una.
 • Rep: Cine sunt entitatile care au depus aceste proiecte?
 • Gabriel Ispas: La aceasta intrebare dati-mi voie sa nu va raspund, din eleganta, pentru cei care au depus. De vreme ce ei au depus si noi nu am selectat partenerii, nu din motive care sa creeze o stare conflictuala intre noi si ei, dar totusi noi nu i-am selectat, este o chestiune de eleganta din partea mea sa nu anunt care sunt entitatile respective. 
 • Pot sa va spun ca sunt firme respectabile, foarte mari firme din soft educational si IT, pot sa va spun ca au fost pentru prima procedura 11 societati de IT cu experienta foarte mare in domeniu si nu cred ca putem vorbi despre protejarea intereselor atata vreme cat pentru aceleasi idei sunt 11 ofertanti. Sunt 11. Daca era 1 ofertant, am fi putut spune ca noi protejam interesele lui X sau lui Y. Dar cand vorbim de 11 ofertanti... Si la a doua procedura a venit o societate care ne-a depus 32 de oferte pentru cele 51 de idei. Este imposibil sa spui ca poti sa vorbesti despre o protectie a unuia sau a altuia.
 • Pot sa va spun ca am avut Federatia Asociatiilor de Parinti, care au venit ca parteneri cu 4-5 dosare, cele fara scop lucrativ vi le pot spune foarte usor, pentru ca nu au scop lucrativ. Pentru celelalte e o chestiune de eleganta. Pentru ca am avut Asociatia pentru Implementarea Democratiei, a fost Asociatia Pro Democratia, a fost asociatia Mark Twain, cei care fac si scoala Mark Twain, o scoala de altfel respectabila, au fost Asociatia Comunelor din Romania pe 2 sau 3 proiecte. Au fost foarte multe astfel de entitati private, persoane fara scop lucrativ, care au venit.
 • Rep: De ce ati acordat initial un termen de doar 2 zile intre publicarea anunturilor si data limita pana la depunerea ofertelor?
 • Gabriel Ispas: Pentru a forta cumva scrierea proiectelor intr-un termen scurt si in acest fel in 7 zile, pana pe data de 30 iulie, sa fie ridicate in ActionWeb cererile de finantare. Fara aceasta ridicare, proiectul nu exista.
 • Rep: Atunci de ce nu ati pus mai devreme metodologia?
 • Gabriel Ispas: Metodologia a fost ridicata pe site cu 10 zile inainte. 
 • Rep: Dar metodologia nu avea ideile de proiect.
 • Gabriel Ispas: Dar dati-mi voie, in acelasi spirit de transparenta, sa fiu si eu putin contrariat. MEN a fost cel mai transparent minister. Veti vedea, daca veti cerceta pe toate institutiile publice din Romania, cum s-au facut selectiile de parteneri. (...) Noi venim cu ideile gandite de noi, lucrate de noi, poate mai bune sau poate mai putin bune. Poate perfectibile, poate realiste, dar sunt idei pe care si le-au asumat directiile generale din MEN. Directia generala de invatamant preuniversitar a venit cu un numar de 26 de astfel de idei. Eu am spus in acel moment ca este imposibil ca directia generala sa implementeze 26 de proiecte in acelasi timp, cu numarul de personal pe care il avem in acest moment. Dar nu am putut nici sa cenzurez dorinta lor de a se adresa ca sa vada si feed-back-ul, sa vada daca ideile pe care le au au o sustenabilitate sau daca pe viitor trebuie sa gandeasca alte tipuri de idei.
 • Rep: Nu le puteau gandi mai repede?
 • Gabriel Ispas: E o intrebare dificila. Poate le gandeau mai repede. Eu pot sa va spun dumneavoastra ca in termen de 24 de ore dupa ce am colectat intrebarile de la colegi le-am pus in macheta standard si le-am pus pe site. La mine, Gabriel Ispas, a durat procedura 24 de ore. 

Referitor la proiectul "Istoria recenta a Romaniei. Pachet educational pentru cursul optional de Istorie recenta a Romaniei", bugetat la 3 milioane de euro

 • Aceste sume sunt maximale. Daca vedeti, toate proiectele se invart la 3 milioane. Ideea este: maximul de buget pe care poti sa il am este 3 milioane. Mai departe, eu trebuie sa imi concretizez activitatile. Bugetul se face pe fiecare activitate in parte.
 • Rep: In ipoteza in care acest curriculum optional, nu obligatoriu, ajungea la 3 milioane de euro - proiectul era fezabil?
 • Gabriel Ispas: Pentru un curs optional? Daca eu as fi fost evaluator al Autoritatii de Management, la 3 milioane un optional niciodata nu as fi dat castigator un asemenea proiect.
 • (...) Eu am preluat acest domeniu al proiectelor europene de la 1 iulie.

Amintim ca HotNews.ro a scris pe 26 iulie ca Ministerul Educatiei a anuntat proiecte de 100 de milioane de euro cu termen limita de depunere a ofertelor doua zile mai tarziu. Pe 30 iulie, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare si Invatamant Superior, a anuntat: "am cerut prelungirea proiectelor la nivelul autoritatii de management si (...) am obtinut acest lucru".

In aceeasi zi, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca "datorita prelungirii pana la data de 14 august 2013 a termenului-limita de depunere a proiectelor POSDRU Axele 1 si 2 (DMI 1.1, 1.2, 1.3, 2.1 si 2.3) si pentru a evita orice interpretare legata de intervalul insuficient de timp pentru depunerea ofertelor, Ministerul Educatiei Nationale a decis extinderea termenului in care pot fi depuse aceste oferte de parteneriat" cu o saptamana, noul termen fiind ziua de 5 august 2013, ora 16.00.

Citeste aici si aici mai multe despre acest subiect

Vezi mai jos toate raspunsurile secretarului general adjunct in Ministerul Educatiei, Gabriel Ispas, la intrebarile cititorilor HotNews.ro:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5977 vizualizari

 • bacalaureat (Miercuri, 21 august 2013, 13:02)

  Miciu Dana [anonim]

  Buna ziua!
  Am un fiu in clasa a X-a. Conform legii educatiei, el ar trebui sa dea examenul la materii combinate, cum ar fi comunicare, stiinte, etc. Au fost facute fel de fel de schimbari la legea educatiei Funeriu, cum ar fi cele privind clasa a IX-a sa ramana la liceu, clasa pregatitoare poate fi la gradinita,etc.
  Ce se intampla cu bacalaureatul pentru generatia fiului meu, care ar fi prima generatie care da bacalaureatul altfel? Va ramane cum este acum? Daca se schimba ar trebui date mai multe detalii deoarece pregatirea pentru bac se face din clasa a IX-a. Ar trebui sa spuna cineva cum vor fi noile subiecte.
  Asa cum ati facut modificari la legea educatiei, ati putea face si privind examenul de bacalaureat, sa ramana asa cum este acum.
  Cu respect,
  Dana Miciu
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:05)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Miciu Dana

   Bacalaureatul stabilit in LEN va intra in vigoare in anul 2016. Pana atunci, va ramane procedura care este si in acest moment in vigoare. Organizarea clasei pregatitoare si a clasei a IX'a nu va avea consecinte asupra modului de organizare al bacalaureatului. Ministerul Educatiei considera ca bacalaureatul nu trebuie perceput ca examen de selectie, ci ca evaluare de nivel de cunostinte dobandite in timpul liceului.
 • Intrebari referitoare la proiectele POSDRU (Miercuri, 21 august 2013, 13:20)

  Radu Chitic [anonim]

  1. Cine este persoana care a decis termenul limita initial de 2 zile? Cine isi asuma raspunderea pentru aceasta decizie? As dori sa stiu numele si functia, nu un raspuns generic de tipul "departamentul x", sau "era o cerinta externa" etc.

  2. Cine a depus dosarul de parteneriat in interiorul termenului limita initial de doua zile? Similar, as dori numele companiilor / ong-urile etc.
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:10)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Chitic

   Ca urmare a deschiderii de apeluri pentru depunerea de proiecte POSDRU, Ministerul Educatiei trebuie sa stabileasca o procedura transparenta de selectare a partenerilor entitati private. In acest context, a fost aprobata metodologia de selectare care a fost postata pe site'ul ministerului cu 10 zile inainte de anuntul de idei. Astfel, orice entitate juridica care dorea sa participe isi putea realiza dosarul tehnic. Atat ordonanta 64, cat si HG 218 nu stabilesc tipul de procedura sau vreun termen de depunere de dosare. Termenul de 2 zile a fost stabilit intrucat din momentul colectarii ideilor de la directiile generale si directiile din minister si pana la data finala de depunere a proiectelor, termenul era de 7 zile. In aceste 7 zile, trebuia depuse ofertele de participare, selectia si ulterior scrierea proiectului pentru a participa la competitie. Dupa ce termenul de depunere a fost extins cu 14 zile, si Ministerul a extins perioada de primire de oferte. Ministerul nu a alocat 100 de milioane pe care de altfel nu le avea si nu a facut o licitatie. Ministerul a cautat doar sa identifice posibili parteneri cu care sa participe impreuna la licitatia organizata de AM POSDRU.
  • Raspuns 2 (Joi, 22 august 2013, 11:15)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Chitic

   Trebuie mentionat ca acele 51 de idei nu reprezinta proiecte in sine, ci doar itemi de prioritate pe care i-a avut in vedere fiecare directie din minister. Acestia se refera la teme dintre cele mai variate (de la formarea profesionala a cadrelor didactice la prevenirea fenomenelor de violenta in scoala, abandon scolar, a doua sansa, modernizarea invatamantului preuniversitar si superior). Ca urmare a neaprobarii corigendumului de prelungire a termenului de depunere a proiectelor pentru data de 28 august, asa cum Ministerul solicitase, proiectele au putut fi incarcate in Action Web pana la data de 14 august, orele 16. Ca urmare, Ministerul nu a depus niciun proiect care sa aiba parteneri entitati private.
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:19)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu Chitic

   Termenul de 2 zile si, ulterior, de 7 zile, a fost decis de mine, in urma consultarilor cu colegii din echipa de evaluare si cu conducerea Ministerului, pentru a putea sa indeplinim in termen util toate demersurile pe care le-am descris anterior. Pana la finalul celor 2 zile, au fost depuse 117 propuneri pentru cele 51 de idei.

   2. Este o paleta larga de ofertanti, de la importante societati specializate in soft educational, asociatii si fundatii, si Federatia Parintilor. Spre exemplu, au fost 11 societati specializate in soft educational.
 • a (Miercuri, 21 august 2013, 16:47)

  asd [anonim]

  cine va achita nota de plata pentru confectionarea ochelarilor celor mici? ce inseamna cititul de pe hartie vs cititul paginilor digitale pentru sanatatea lor?
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:20)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui asd

   Generatia tanara este obisnuita de la varste fragede sa foloseasca tablete, laptopuri sau telefoane de ultima generatie. Din informatiile pe care le am, nu exista un risc pentru cei care fac acest lucru, daca nu este in exces. A citi doua lectii in format digital nu cred ca afecteaza cresterea si sanatatea copiilor.
 • licitatie manuale (Miercuri, 21 august 2013, 19:23)

  paul [anonim]

  Imediat suntem in septembrie si inca nu avem informatiile finale (oficiale) despre formatul de manuale digitale dorit de minister, structura unui astfel de manual, conditiile tehnice etc. Cand vor fi disponibile aceste informatii?
  Cat timp au editurile sa pregatesca aceste formate?
  De ce dureaza atat de mult cand ultimele consultari publice au avut loc acum mult foarte mult timp?
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:30)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui paul

   Asa cum domnul ministru Pricopie a anuntat, ministerul este pregatit pentru a adapta curriculum si manualele la un invatamant modern. Respectand calendarul convenit, in luna septembrie se va putea lansa licitatia (desfasurata conform normelor legale in vigoare) pentru clasa I, iar ulterior in octombrie, noiembrie pentru clasa a II'a. Doresc sa precizez ca manualele digitale nu vor inlocui manualele pe suport de hartie. In viitor, vor fi trei tipuri de manuale: manualul traditional pe suport de hartie, o forma electronica a sa pe care elevul o va primi impreuna cu manualul tiparit si o aplicatie digitala, care se va putea descarca gratuit de pe portalul manuale.edu.ro.

   Licitatiile vor fi publice si se vor desfasura in depline conditii de transparenta si egalitate de sanse. In acelasi timp, ministerul trebuie sa se aplece pe folosirea noilor tehnologii, dar si pe pregatirea conditiilor optime in scoala. Guvernul a aprobat ca la rectificarea bugetara o suma importanta sa fie alocata pentru finalizarea santierelor scolare. Suntem constienti ca un invatamant modern trebuie sa se faca in cladiri care sa corespunda nevoilor invatamantului. Totodata, ministerul continua proiectul finantat european prin care internetul sa fie asigurat in toate scolile din Romania. Imbinand cele trei elemente, vom putea ajunge la un invatamant care sa produca o generatie de calitate.

   Procedura de licitatie este cea prevazuta in ordonanta 34. Ulterior adjudecarii, editurile vor putea sa realizeze manualele respective.
 • Despre viitoarele manuale digitale (Joi, 22 august 2013, 8:20)

  Jean Phoutaille-Marais [utilizator]

  1. Viitoarele manuale digitale vor fi mai mult decât nişte simple fişiere text? Se are în vedere, eventual, includerea unor lecţii video?
  2. Se are în vedere posibilitatea organizării unui concurs pentru selecţia viitoarelor manuale digitale? Dacă da, cum se pot afla standardele impuse pentru realizare şi care este modalitatea de participare ?
 • intrebari (Joi, 22 august 2013, 8:47)

  Vladimir [anonim]

  Buna ziua!

  As vrea sa stiu cat vor costa manualele digitale, din ce fonduri vor fi platite si cum va fi licitatia?

  De exemplu, pentru disciplina Comunicare in limba romana - cine castiga licitatia pentru manualul tiparit va face automat si manualul digital sau vor exista licitatii separate? O licitatie pentru manualul tiparit, o licitatie pentru digital?

  Nu exista pericolul ca, daca sunt doua licitatii separate, sa nu existe nicio legatura, nicio compatibilitate intre cele doua manuale? Adica profesorul face la clasa ceva, dar elevul risca sa nu aiba lectia asta in manualul digital.
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:35)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vladimir

   Este imposibil de spus cat vor costa manualele digitale, atata vreme cat va fi o procedura publica, transparenta. Vor fi platite din fonduri publice, inclusiv instrumente structurale nerambursabile. Metodologia care de altfel a fost pusa in dezbatere publica lamureste modul in care se vor realiza cele 3 tipuri de suporturi despre care am vorbit anterior. Informatiile din manuale vor fi obligatoriu in concordanta cu curriculum aprobat. Si in momentul de fata ideea de manual alternativ presupune ca informatia nu este prezentata intr-un sablon. Acest lucru da posibilitatea unei competitii intre autori si edituri.
 • manuale digitale (Joi, 22 august 2013, 8:50)

  Gabi Fartosnu [anonim]

  Cine va fi integratorul si cum va fi platit?
  - manualele digitale se vor descarca gratuit?
  - cat estimati ca va costa anual suportul tehnic si cine il va plati?
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:36)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabi Fartosnu

   Manualele se vor gasi in format electronic pe site-ul manuale.edu.ro care apartine Ministerului Educatiei. Descarcarea lor va fi gratuita.
 • POSDRU (Joi, 22 august 2013, 8:55)

  Ioana Ghica [anonim]

  Ministerul Educatiei e interesat sa aiba cei mai buni parteneri sau este interesat doar de continuarea relatiilor cu firmele apropiate? Am aflat despre cele 51 de proiecte pe POSDRU ale min. educ. abia cand presa a scris despre ele. Sunt extrem de revoltata de modul in care ati gestionat afacerea asta si stiu despre ce vorbesc, pentru ca si eu am aplicat. Chiar ne credeti pe toti prosti? Cum adica 2 zile sunt suficiente? Ministerul cu o armata de oameni este in intarziere pe aproape orice proiect.
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:41)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana Ghica

   Ministerul Educatiei doreste ca in proiectele in care va aplica alaturi de parteneri sa selecteze cele mai bune oferte depuse. Resping ideea de a avea relatii contractuale cu firme apropiate. Si in acest moment ministerul gestioneaza proiecte depuse in intervalul 2008-2009 in care are parteneri privati. La aceasta aplicatie ministerul nu a depus (si nici nu poate depune) oferte intrucat liniile s-au inchis (care sa aiba parteneri privati). Regret ca modul de comunicare poate nu a fost cel mai potrivit, dar ministerul nu are o armata de oameni si va rog sa luati in considerare ca in aceeasi perioada se organiza bacalaureatul, definitivarea in invatamant si titularizarea. Imi cer scuze daca atitudinea noastra nu a corespuns asteptarilor dumneavoastra.

   Consider ca realizarea unui material de imbunatatire a activitatilor propuse si o estimare a costurilor nu poate fi facuta in mai mult de o zi. Entitatile care aplica pentru astfel de proiecte cunosc faptul ca abia ulterior selectiei incepe procedura complicata de realizare a cererii de finantare.
 • 3 milioane euro un optional? (Joi, 22 august 2013, 9:02)

  Gheorghe [anonim]

  M-am uitat oe proiectele pe fonduri structurale si mi se pare strugator la cer ca un curriculum la o materie optioala sa fie 3 MILIOANE DE EURO. Despre ce vorbim?Ce anume costa atat? Si jumate din bani se duc la partyener. de ce?

  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:45)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gheorghe

   Sunt de acord cu dumneavoastra ca realizarea unui suport pentru un manual optional nu poate sa coste 3 milioane de euro. Suma aceasta reprezenta suma maxima care putea fi solicitata in cererea depusa la finantator. Bugetul urma a se definitiva, daca procedura de selectie ar fi desemnat un castigator, pe baza activitatilor care urmau a fi realizate. Daca fiecare optional ar costa 3 milioane, atunci pentru realizarea tuturor manualelor ar fi fost necesare aproximativ 2 miliarde de euro. Evident ca o asemenea presupunere tine de domeniul fantasticului, iar ministerul Educatiei trateaza si va trata cu realism o asemenea problema. In plus, trebuie avut in vedere si faptul ca aceste proiecte trebuie sa aiba o cofinantare de 20%, ceea ce implica costuri financiare ridicate atat pentru beneficiar, cat si pentru partener.
 • bac (Joi, 22 august 2013, 9:04)

  Horia.dumitru [anonim]

  Buna ziua

  l-am auzit pe ministru spunand undeva ca pregateste un proiecte cu retinerea copiilor care nu iau bacul in scoala pentru o noua sansa. Imi puteti exiplica va rog despre ce plan e vorba si cand va fi pus in aplicare?
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:46)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Horia.dumitru

   Axa 2 din POSDRU este dedicata pentru cresterea invatamantului profesional si tehnic, pentru prevenirea abandonului scolar si pentru a doua sansa. Domnul ministru Pricopie i-a incurajat pe inspectorii scolari generali sa depuna proiecte finantate european in care sa se abordeze toate aceste tematici in fiecare judet in parte.
 • se schimba directorii (Joi, 22 august 2013, 9:09)

  Directoru' [anonim]

  Se schimba directorii de scoli pe banda rulanta. Cateva intrebari la care as dori un raspuns pe larg:

  1. De ce nu ati facut concursurile de care toti ministrii au vbit anul trecut cu atata patos?
  2. De ce schimbati directorii, pe ce criterii?

  Cu respect,
  Directoru' de serviciu
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:49)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Directoru'

   Legea Educatiei stabileste ca mandatul unui director este de patru ani, din momentul castigarii concursului. In perioada in care nu sunt organizate concursuri, directorii sunt numiti prin detasare pe un an. Detasarea inceteaza de drept la 31 august. Ulterior, inspectorii scolari generali, si nu Ministerul, sunt cei care numesc directorii. Domnul ministru Pricopie a cerut in repetate videoconferinte ca directorii sa fie schimbati doar acolo unde este necesar si doar pe criterii de competenta profesionala. Sper ca anul viitor vor fi organizate concursurile, astfel incat sa existe stabilitate la nivelul intregului sistem.
 • intrebari (Joi, 22 august 2013, 9:12)

  Florian [anonim]

  Cate comasari de scoli sau licee veti face anul acesta?
  Care e strategia ministerului in fata declinului demografic? INS a dat rezultatele finale, care sunt schimbarile pe care le aduce in educatie - se recalibreaza reteaua scolara, inspectoratele o sa sufere schimbari? Va multumesc.
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:52)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florian

   Reteaua scolara este organizata in fiecare an in functie de populatia scolara. Fata de declinul demografic, Ministerul nu are competente, iar educatia pentru cresterea natalitatii tine de multi factori independenti de ministerul nostru. Rezultatele INS nu afecteaza sistemul educational, intrucat in fiecare an noi reactionam doar pe baza populatiei scolare care a finalizat un ciclu, care s-a inscris la un nou ciclu sau care continua studiile. Nici inspectoratele nu vor suferi modificari, altele decat cele stabilite ca urmare a ordonantei 77.
 • licitatie parteneri posdru (Joi, 22 august 2013, 9:17)

  Magdalena Popoviceanu [anonim]

  Buna ziua. Cateva intrebari pe tema de mai sus:

  1. Cate oferte s-au primit?
  2. Care este stadiul procesului de evaluare - s-au selectat partenerii?


  V-as fi recunoascatoare pentru niste raspunsuri concrete. Va multumesc.
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:53)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Magdalena Popoviceanu

   La 1 am raspuns anterior.
   2. Ca urmare a inchiderii liniei de depunere de proiecte, ministerul nu mai poate depune proiecte si, pe cale de consecinta, nu va selecta parteneri.
 • Manuale (Joi, 22 august 2013, 9:57)

  Lenuta [anonim]

  Fiecare elev ȘI profesor va primi in clasa o tableta pentru utilizarea manualelor digitale ?
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:54)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lenuta

   Nu vorbim de tablete, pentru ca toate cele 3 suporturi vor fi independente tehnologic.
 • concurs (Joi, 22 august 2013, 10:08)

  cit costa un post de director? [anonim]

  Cit costa un post de director?In judetul Botosani toti deputatii, senatorii, primarii "negociaza" posturile de directori rosii.
  Ma intereseaza acest subiect deoarece anul trecut s-a procedat la fel iar directorul impus de USL a facut numai prostii.
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 11:58)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui cit costa un post de director?

   Resping categoric orice demers de tranzactionare a functiilor din invatamant. Domnul ministru Remus Pricopie a anuntat o ampla campanie de prevenire a coruptiei din invatamant si, in plus, ministerul gestioneaza proiectul intitulat "Prevenirea coruptiei in educatie prin informare, formare si responsabilizare". Daca exista elemente pe care le considerati a incalca legislatia, va adresez rugamintea de a ne sesiza online pe site-ul Ministerului Educatiei sau www.educatiepentruviitor.ro sau la numarul de telefon anuntat pe site-urile mentionate. Va adresam in acelasi timp solicitarea de a anunta organele abilitate daca a fost savarsita vreo infractiune.
 • intre (Joi, 22 august 2013, 10:10)

  pustii [anonim]

  Pricopie a anuntat in urma cu doua zile ca "incepand din septembrie, evaluarea elevilor din preuniversitar se va face pe doua niveluri: la clasa si la nivel national". Se modifica ceva fata de anii anteriori?
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 12:00)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui pustii

   Evaluarea va fi dupa clasa a II-a, a IV-a si a VI-a, insa acestea nu vor fi trecute in catalog si nu vor avea consecinte asupra mediei. Ele vor fi parte a portofoliului educational al elevului. In urma analizei desfasurate in minister, ministrul Pricopie constatand ca in acest moment nu se face decat o evaluare la finalul clasei a VIII-a a decis ca in beneficiul elevilor, al parintilor si al predictibilitatii actului educational sa aprobe aceste tipuri de evaluare.
 • POSDRU (Joi, 22 august 2013, 10:58)

  Ion Mihalcea [anonim]

  Este adevarat ca MEN va depune cele 50 de proiecte fara parteneri privati?

  Daca DA cine si in ce mod va face activitatile acestor parteneri in proiecte? Se vor face subcontractari? Licitatii?
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 12:03)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion Mihalcea

   Ministerul a depus doar 8 proiecte (3 pe Axa 1.2, 1 pe 2.1 si 4 pe 1.1), toate fara parteneri privati. Pentru activitatile in care ministerul nu are competente directe, se vor organiza licitatii publice la care vor putea participa toate entitatile private cu activitati in domeniu. Aceste licitatii se vor organiza in conformitate cu ordonanta de urgenta 34.

   Cele 51 de idei nu se vor transforma in proiecte in aceste calluri.
 • Lista potentiali parteneri selectati (Joi, 22 august 2013, 11:00)

  cetateanul_Kane [utilizator]

  De ce nu ati publicat pe www.edu.ro lista partenerilor selectati, daca nu la pseudo-selectia de 2 zile, macar la cea cu termenul de 5 august? Tinand cont ca selectiile s-au realizat pentru proiecte ce ar fi trebuit inscrise in ActionWeb pana la termenul limita de 14 august si ca vineri e ultima zi in care se pot depune la OI anexele generate de AW si Acordurile de Parteneriat, e clar ca selectia trebuie sa se fi incheiat deja. Astfel, prin nepublicarea rezultatelor, ati reusit sa eludati depunerea de contestatii sau alte sesizari. Ati respectat procedura interna macar?
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 12:05)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui cetateanul_Kane

   Nu am publicat lista pentru ca nu a fost selectat niciun partener privat pentru a depune proiecte. Sub nicio forma nu am avut in vedere tertipuri de eludare a transparentei sau a dreptului la contestatie.
 • Promovabilitatea profesorilor (Joi, 22 august 2013, 11:18)

  Ileana [anonim]

  Am si eu o intrebare: cand au loc examenele de evaluare ale profesorilor cei care obtin nota 5 promoveaza. Daca un profesor obtine 5 atunci el o sa invete un elev undeva de nota 3-4. Deci ce este de facut cu acesti profesori si cu viitoarele generatii de elevi scoliti de ei?
  • Raspuns (Joi, 22 august 2013, 12:07)

   Gabriel Ispas [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ileana

   In acest an, ministerul a decis cresterea notei la definitivare si titularizare in invatamant. Anul acesta, candidati cu medii de peste 8 nu au reusit sa se titularizeze in invatamant. Ceea ce arata ca nivelul de competenta la clasa este in crestere. In acelasi timp, este adevarat ca profesorii suplinitori pot desfasura activitati chiar daca la testare au avut note intre 5 si 7. Pe viitor, incercam sa identificam solutii de motivare a tinerilor competenti pentru a intra in sistemul de invatamant.
 • Nota Redactiei (Joi, 22 august 2013, 13:33)

  Raluca Pantazi [utilizator]

  Intalnirea s-a incheiat. Va multumim!
 • Depunerea ofertelor de proiecte (Joi, 22 august 2013, 15:23)

  V.Florean [anonim]

  dar de ce nu a organizat conducerea ministerul educatiei depunerea din timp a proiectelor de oferta si nu doar cu doua zile inainte de expirarea termenului de depunere a lor???!!!
  aici este vorba fie de o actiune de sabotaj-pentru ca nu imi inchipui ca nu ar fi fost nevoie in acest domeniu important de cei 100 de milioane de euro, investiti cu cap in proiecte de cert interes-fie de o neglijenta crasa a celor din conducerea ministerului educatiei.
  si intr-un caz, si in altul ei trebuie sa raspunda pentru aceasta conduita total contrara intereselor invatamantului din romania , si, pe fond, legii potrivit careia acest minister functioneaza..
  i r e s p o n s a b i l i t a t e !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • INTREBARI SI RASPUNSURII (Joi, 22 august 2013, 15:32)

  timp tamp [utilizator]

  I cate scoli nse inchid?
  R fara numar, faranumar, fara numar... astia au inchis mai multe scoli decat BOC
  I pe ce criterii sunt numiti directorii?
  R sa jure credinta vesnica conducatorului plagiator.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by