Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat marti, la Consiliul Superior al Magistraturii, ca institutia pe care o conduce are in analiza proiectul care prevede pierderea pensiilor de catre tortionarii comunisti, informeaza Mediafax.

"Ce pot sa va spun este ca noi, in cadrul Ministerului, avem in analiza un asemenea proiect care prevede pierderea acestor pensii", a spus Robert Cazanciuc, dupa sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Premierul Victor Ponta declara, pe 14 august, ca este dispus sa-si asume raspunderea pentru suspendarea platii pensiilor tortionarilor comunisti, daca Parchetul incepe o actiune penala impotriva acestora, si i-a cerut atunci ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa gaseasca o solutie juridica pentru rezolvarea problemei.

"Imi angajez eu raspunderea - cu dumneavoastra impreuna - cu tortionarii, daca avem orice fel de incepere de actiune penala din partea Parchetului sau un mic suport juridic, sa le suspendam plata pensiei pana se judeca procesul. Probabil ca o sa ne dea in judecata. Vorbiti si cu CSM, si cu toti cei care ne mai pot sprijini. Astia, marii anticomunisti care condamnau anticomunismul, vad ca i-au lasat pe tortionari foarte bine. Haideti sa luam noi masuri, care eram oameni tineri in '89 si nefiind din acelasi sistem cu ei putem sa luam masuri", i-a spus atunci Ponta lui Cazanciuc, in sedinta Guvernului.

Totodata, premierul i-a cerut ministrului Justitiei ca, in afara de Consiliul Superior al Magistraturii, sa solicite un punct de vedere in acest sens de la Curtea Constitutionala si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Vreau sa gasim solutia. Nu pot sa cred ca nu exista nicio solutie juridica si doar ne uitam", a mai spus Ponta.

Premierul declara, pe 13 august, ca Guvernul isi "asuma riscul" de a emite o ordonanta de urgenta prin care pensiile speciale ale tortionarilor comunisti vor fi reduse, dar preciza ca decizia nu poate fi luata in lipsa unui "suport" juridic din partea Parchetului.

"Pe baza unor constatari ale Parchetului pot sa intervin legislativ, pentru ca altfel nu am voie sa tai pensia cuiva, ca ma da in judecata si Curtea Constitutionala a spus ca nu am voie sa ma ating de pensia nimanui. In masura in care in care am un suport de la Parchet, nu mai astept hotarari judecatoresti, imediat, prin ordonanta de urgenta - daca nu marii anticomunisti de la televizor poate fac un proiect de lege, insa sunt anticomunisti din gura, daca nu o sa fac eu Guvernul o ordonanta si o sa reglementez acest lucru", spunea atunci Ponta.

Seful Executivului arata ca este "revoltator" faptul ca la 24 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989 nu s-a intamplat nimic in acest sens, desi actualul presedinte a condamnat comunismul in Parlament.

"Dupa ce am avut tot felul de anticomunisti de mucava, ca domnul Basescu, care condamna prin Parlament comunismul, nu s-a facut nimic. La 24 de ani, sa afle presa. Stia oare si Basescu cand condamna ca nu face nimic? Sau te pomenesti ca o sa spuna Guvernului sa se trezeasca! Si gandirea lor e identica", a mai spus Ponta.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat marti, la Consiliul Superior al Magistraturii, ca in prezent procurorii studiaza toate materialele depuse impreuna cu sesizarile privind crimele si abuzurile politice comise in perioada comunista.

"Suntem in faza in care analizam, studiem toate materialele depuse de cei care ne-au sesizat si urmeaza ca, in curand, materialul este destul de voluminos, sa ne stabilim si directiile de actiune", a spus Tiberiu Nitu, care a venit la CSM pentru a participa la sedinta Plenului Consiliului.

Intrebat daca Alexandru Visinescu va fi chemat in aceasta saptamana la audieri, procurorul general al Romaniei a spus ca nu poate sa faca aprecieri "asupra distantei in timp cand se va proceda la audieri".

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav.