Primaria orasului Borsa este inchisa de joia trecuta in urma unei decizii a primarului Toader Mihali (PNL), situatie fara precedent in administratia locala din tara noastra, scrie eMaramures, care califica gestul drept un abuz. Practic, Toader Mihali ameninta ca va tine primaria inchisa pana cand Ministerul Sanatatii se va razgandi si va revoca decizia prin care fostul primar Remus Stetco, adversarul sau politic, a fost numit in functia de manager al Spitalului de Recuperare din oras. In timp ce prefectul Anton Rohian (PSD) declara in presa locala ca "Se face curatenie in fata si din acest motiv este inchisa usa" (Primariei Borsa - n.red.), o angajata a serviciului de relatii publice a Primariei a confirmat telefonic, pentru Hotnews.ro, ca "Primaria este inchisa pe termen nedeterminat". "E decizia domnului primar", a adaugat aceasta.

Primaria BorsaFoto: Google Street View

Practic, la Primaria din Borsa functioneaza, cateva ore pe zi (dimineata, conform angajatei Primariei cu care am stat de vorba), doar 3 departamente: Starea civila, Buletine si Pasapoarte. Restul activitatilor din institutie sunt blocate, iar usa de la intrare este inchisa. Insusi primarul Mihali a confirmat, in presa locala, ca institutia este inchisa in urma deciziei sale: "Primaria este inchisa. Tot personalul l-am scos in teren. In primarie raman doar serviciile urgente pentru cei care vin din occident - Starea Civila. Toate celelalte servicii sunt oprite! Acest conflict nu s-a incheiat si nu se va incheia pana cand managerul spitalului din Borsa va fi schimbat, pentru ca e un lucru pe care si-l doreste populatia si trebuie sa fiu alaturi de ei", a explicat, pentru eMaramures, Toader Mihali.

"Cetatenii orasului Borsa au aflat, cu consternare, ca un personaj politic a fost numit, prin decizie de la Bucuresti, in functia de director al Spitalului de recuperare Borsa. In semn de solidaritate cu cetatenii orasului, am decis ca Primaria Borsa sa fie inchisa pe durata nedeterminata, pana la revocarea deciziei de numire in functia de director al spitalului a oricarui personaj politic. Pentru urgente, cetatenii orasului au posibilitatea de a suna la un numar de telefon, afisat pe panoul amplasat in fata primariei", spune Toader Mihali.

Primarul Toader Mihali nu a putut fi contactat de Hotnews.ro. Potrivit angajatei Primariei, acesta va putea fi gasit la sediul institutiei "maine dimineata". Primaria din Borsa nu are un birou de presa, iar primarul Toader Mihali nu poate fi contactat atunci cand nu se afla la sediul Primariei.

Prefectul de Maramures, Anton Rohian, sustine insa ca nu se poate vorbi despre un blocaj administrativ si ca intrarea in primarie a ramas inchisa, din 15 august si pana acum, din cauza unor probleme cu usa de acces. Intrebat de jurnalisti daca se gandeste la o plangere penala pe numele primarului din Borsa pentru abuz in serviciu, prefectul judetului a declarat luni, 19 august, ca "Primaria nu este inchisa si intr-o jumatate de ora se va deschide si usa principala. Pana atunci se termina curatenia." (sursa: actualMM.ro)

Marti, 20 august, prefectul sustine ca "Este o problema legata de faptul ca usa principala e inchisa. Am trimis acolo politia sa vada despre ce-i vorba... S-a stricat usa sau a pierdut cheia de la lacat. E foarte important sa respecte legea! Vom vedea in ce masura forteaza anumite articole din Legea 215, dupa care el (Toader Mihali - n.red.) se guverneaza, nu dupa ce gandeste dumnealui. Vom aplica si noi ceea ce cere legea sa aplicam". (sursa: eMaramures.ro)

Scandalul a izbucnit joi, 15 august, cand primarul Toader Mihali a postat pe un site de socializare un mesaj in care sustinea ca localnicii nu sunt de acord cu numirea fostului primar Remus Stetco la conducerea spitalului. In aceeasi zi, actualul edil a participat la un protest in zona unitatii medicale, alaturi de cateva zeci de localnici.

Povestea rivalitatii politice dintre actualul primar Toader Mihali si fostul edil Remus Stetco este veche, desi in prezent ambii fac parte din acelasi partid - PNL. Stetco a fost primarul orasului Borsa in perioada 2008-2012 si a candidat din partea PNL pentru un nou mandat la ultimele alegeri. El a fost atunci invins de Toader Mihali, care a candidat din partea Partidului Ecologist Roman. La cateva luni dupa castigarea alegerilor, Mihali s-a inscris si el in PNL.