Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat marti, dupa sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, ca membrii CSM au fost de acord cu propunerea ca magistratii condamnati pentru coruptie sa isi piarda pensiile speciale. Propunerea face parte dintr-un proiect de lege care ar urma sa mearga la Parlament la inceputul lunii septembrie. Ministrul Cazanciuc a subliniat ca legea nu poate fi aplicata retroactiv, in sensul ca magistratii condamnati nu vor fi pusi sa inapoieze banii primiti, insa de indata ce legea va intra in vigoare, plata pensiilor catre acestia va fi sistata.

"Nu se pune problema de o modificare a ceea ce am propus noi pentru ca noi am adus pe masa CSM un text pentru a fi dezbatut. In urma unei dezbateri, au rezultat cateva propuneri tehnice din partea CSM care vor fi insusite de minister si am convenit asupra acestor categoiii de infractiuni, domeniul de aplicare a legii. Am stabilit de asemeanea ca aceasta lege se va aplica si celor care au fost condamnati pana acum de fapte de coruptie si vor pierde aceasta pensie imediat ce legea va intra in vigoare", a declarat Robert Cazanciuc.

Intrebat daca legea se va aplica retroactiv, ministrul a raspuns: "Nu se pune problema de retroactivitate a legii. Legea poate dispune doar pentru viitor. De aceea, cei care in momentul de fata au fost condamnati si au pensie speciala, nu vor mai beneficia de pensie din momentul in care legea va intra efectiv in vigoare."

"Nu putem vorbi de lege retroactiva, cei care au aceasta pensie acum pana in momentul in care legea va intra in vigoare vor beneficia de ea, dar din momentul intrarii in vigoare, aceasta plata se va sista imediat", a reiterat Cazanciuc.

Comisia de specialitate din CSM si-a dat avizul marti pentru pierderea pensiei de serviciu de magistratii condamnati definitiv pentru coruptie, care au fost exclusi din magistratura din acest motiv, aratand insa ca una dintre prevederile proiectului propus de MJ pune probleme de neconstitutionalitate, transmite Mediafax.

Comisia "Independenta si responsabilizarea justitiei " din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca este necesara o interventie legislativa cu privire la pierderea pensiei de serviciu de catre magistratii condamnati penal, dar a aratat ca una dintre prevederile proiectului de lege propus de Ministerul Justitiei pune probleme de neconstitutionalitate. Potrivit acestei prevederi, pierd pensia de serviciu inclusiv procurorii si judecatorii exclusi din magistratura sau condamnati definitiv anterior intrarii in vigoare a acestei legi.

Pe de alta parte, procurorul general Tiberiu Nitu declarase marti, la Consiliul Superior al Magistraturii, ca nu este la curent cu un eventual proiect prin care Ministerul Justitiei propune anularea pensiei speciale a magistratilor condamnati pentru coruptie, precizand ca, din punct de vedere juridic, nu crede ca "anulare" este cuvantul potrivit, transmite Mediafax.

"Nu sunt la curent cu un eventual proiect de lege prin care Ministerul Justitiei propune anularea pensiilor celor condamnati. Nu sunt un specialist in dreptul muncii si in drept civil. Eu vorbesc ca jurist, poate ca impact ar fi benefic, dar din punct de vedere juridic, nu stiu daca cuvantul anulare este cel mai potrivit. Cred ca se pot face discutii vizavi de o anumita pensie speciala si o anumita pensie de asigurari sociale", a declarat procurorul general al Romaniei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii discuta, in sedinta de marti, proiectul de lege pentru completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor cu privire la pensiile de serviciu in cazul condamnarilor penale si a aplicarii sanctiunilor disciplinare cu excluderea din magistratura.

-------------

Documentul a fost inaintat de Ministerul Justitiei (MJ), pe 14 august, Consiliului Superior al Magistraturii, in vederea avizarii in regim de urgenta.

Proiectul prevede completarea Legii 303/2004 cu articolul unic 97 indice 1, cu urmatorul cuprins: "Art. 97 indice 1 - (1) Nu beneficiaza de pensie de serviciu si nici de indemnizatia prevazuta la art. 81, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si asimilatii acestora condamnati definitiv in conditiile art. 65. (2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si asimilatilor acestora sanctionati disciplinar cu excluderea din magistratura. (3) In situatia in care personalul prevazut la alin. (1) sau (2) a incasat pensia de serviciu pana la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare sau, dupa caz, a hotararii prin care s-a dispus sanctiunea excluderii din magistratura, acesta este obligat sa restituie diferenta dintre pensia de serviciu incasata si pensia din sistemul public de pensii, precum si indemnizatia prevazuta de art. 81. (4) Personalul prevazut la alin. (1) si (2) beneficiaza de pensie in sistemul public, in conditiile legii. (5) Pe durata procedurii disciplinare sau a procesului penal, solutionarea cererii de acordare a pensiei de serviciu se suspenda pana la solutionarea definitiva a procedurii disciplinare ori, dupa caz, a procesului penal. (6) Prevederile alin. (1), (2) si (4) se aplica si magistratilor exclusi din magistratura sau condamnati definitiv anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, indiferent de momentul pensionarii".

Potrivit articolului 81, "judecatorii si procurorii cu vechime continua in magistratura de 20 de ani beneficiaza, la data pensionarii sau a eliberarii din functie pentru alte motive neimputabile, de o indemnizatie egala cu 7 indemnizatii de incadrare lunare brute, care se impoziteaza potrivit legii". Aceasta indemnizatie se acorda o singura data in decursul carierei de judecator sau procuror si se inregistreaza potrivit legii. Prevederile se aplica si in cazul decesului magistratului aflat in activitate, indemnizatia fiind acordata familiei acestuia.

In expunerea de motive a Ministerului Justitiei, citata in punctul de vedere al Directiei Legislatie, Documentare si Contencios (DLDC), se arata ca "orice abatere de la exercitarea cu buna-credinta a functiei trebuie sanctionata, iar nu recompensata, prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu".

De asemenea, in documentul citat, se subliniaza ca acest proiect regmeneteaza situatia magistratilor condamnati penal care beneficiaza de pensie de serviciu la momentul intrarii in vigoare a noilor prevederi si nu are caracter retroactiv.

Proiectul de act normativ a fost analizat de DLDC, care si-a exprimat un punct de vedere, insusit de Comisia numarul 1 - " Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei judiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar". Aceasta a propus avizarea favorabila a proiectului Ministerului Justitiei cu o serie de observatii.

"Comisia a apreciat ca alineatul 2 al articolului propus ar trebui sa se regaseasca intr-un alt proiect de act normativ, care sa coreleze toate textele care vizeaza raspunderea disciplinara si efectele acesteia. In privinta alineatului 6, Comisia, cu majoritate, a apreciat ca acesta pune probleme de neconstitutionalitate din perspectiva retroactivitatii legii", se arata in minuta Comisiei.

Comisia mai apreciaza ca "este necesara o interventie legislativa cu privire la pierderea pensiei de serviciu de catre magistratii condamnati penal, insa s-a propus ca Ministerul Justitiei sa promoveze atat propunerile formulate de catre Comisia nr. 1 in cadrul dezbaterilor vizand modificarea Legii 303/2004, cu privire la pierderea pensiilor de serviciu, cat si propunerile de modificare a art. 65 din aceeasi lege, corelate cu cele la care se refera proiectul de act normativ supus avizarii".

De asemenea, comisia formata din membrii CSM a mai subliniat ca este necesar si un nou text referitor la comunicarea hotararii de condamnare catre casele de pensii.

"Propunerea este extrem de larga, fiind vizate toate tipurile de condamnari definitive, inclusiv pentru infractiuni din culpa. Or, apreciem ca se impune restrangerea acestei sfere, prin excluderea infractiunilor comise din culpa; in caz contrar s-ar ajunge intr-o situatie inechitabila pentru magistrat, care, dupa o cariera de cel putin 20-25 de ani (minim 20 de ani pentru pensie anticipata, minim 25 de ani pentru pensie de serviciu), nu ar mai beneficia de pensie de serviciu, chiar si in situatia, spre exemplu, a unei infractiuni de vatamare corporala sau ucidere din culpa ca urmare a unui accident de circulatie", se arata in punctul de vedere al DLDC.

In documentul citat se mai arata ca proiectul propus de Ministerul Justitiei "nu contine nicio dispozitie reparatorie pentru cazul in care procesul penal nu se finalizeaza cu condamnarea, iar actiunea disciplinara nu se finalizeaza cu excluderea din magistratura".