Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discuta marti suspendarea din functie a judecatoarei Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, arestata preventiv in dosarul privind mita de peste un milion de euro in scopul obtinerii unor solutii favorabile in cauze penale.

Potrivit site-ului CSM, suspendarea din functie a judecatoarei Veronica Cirstoiu este urmare a punerii in miscare a actiunii penale.

Articolul 62 alin.l lit. a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca magistratul este suspendat din functie in cazul in care a fost pusa in miscare actiunea penala impotriva sa prin ordonanta sau rechizitoriu, scrie Agerpres.

Judecatoarea Veronica Cirstoiu si fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestati preventiv in urma cu aproximativ doua saptamani pentru luare de mita si complicitate la trafic de influenta.

Potrivit DNA, Veronica Cirstoiu ar fi primit, prin intermediari, suma de 1,2 milioane euro, pentru a da solutii favorabile in dosare penale, printre care si in cel in care a fost revizuita condamnarea la sapte ani inchisoare a lui Dinel Staicu.

Tot marti, plenul CSM discuta eliberarea din functie a judecatorului Nicolae Catalin Serban, fost vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, ca urmare a condamnarii definitive pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Prin decizia penala din 18 iunie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat condamnarea lui Nicolae Catalin Serban la 5 ani inchisoare si a sotiei acestuia, Mihaela Ramona Serban, notar public, la 3 ani inchisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru complicitate la trafic de influenta, precum si a celorlati inculpati din dosar.

El a fost trimis in judecata de DNA, in aprilie 2012, pentru ca, in calitate de judecator, cu functia de vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara, a pretins de la doi cetateni sarbi, prin intermediul altor inculpati din dosar, suma de 60.000 euro, iar, in data de 14 martie 2012, a primit cu ajutorul acestora suma de 50.000 euro.

Banii au fost pretinsi si primiti de judecatorul Serban care a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor ce aveau spre solutionare doua dosare aflate in faza recursului pe rolul CA Timisoara, pentru a-i determina sa respinga caile de atac formulate. Suma de 50.000 de euro, reprezentand obiectul infractiunii, a fost gasita in 15 martie 2012, in urma efectuarii perchezitiei domiciliare la cabinetul notarial al sotiei sale.