Curtea Constitutionala din Republica Moldova va examina pe 12 septembrie sesizarea deputatei liberal-reformatoare Ana Gutu de a inlocui in Constitutie limba oficiala "moldoveneasca" cu romana, potrivit site-ului Moldnews.md, citat de Mediafax.

In special, Gutu a cerut ca sintagma "limba moldoveneasca" sa fie inlocuita prin cea de "limba romana". Astfel, daca toti cei sase magistrati, care printre altele detin pasapoarte romanesti, vor aproba aceasta cerere, limba oficiala va deveni romana.

Gutu a argumentat ca, din punct de vedere stiintific, articolul din Constitutie referitor la "limba moldoveneasca" nu are nici un sens si a fost adoptat "din considerente politice si strategice" in timpul regimului "comunist, caracterizat de un nivel intelectual rudimentar".

Membra a Partidul Liberal-Reformator din Republica Moldova si doctor in filologie romanica, Gutu considera ca aceasta "eroare monumentala" s-a transformat intr-o "norma constitutionala".

Posibila inlocuire a limbii "moldovenesti" in Constitutie are loc dupa ce presedintele roman Traian Basescu si-a manifestat speranta ca "o corectare" in acest sens va porni din partea Republicii Moldova.

"Este si o problema in ceea ce priveste Constitutia Republicii Moldova, in ea se vorbeste doar despre moldoveni si limba moldoveneasca", a afirmat Basescu pe 12 august, la Izvoru Muresului (Harghita). "Eu sper si cred ca de la cetatenii Republicii Moldova trebuie sa porneasca corectarea. Vorbim de unirea Republicii Moldova cu Romania. Oameni buni, exista in populatia Republicii Moldova un filon sanatos de romani, dar marea majoritatea a populatiei nu doreste unirea cu Romania. Cereti unirea si o veti avea, dar cereti-o", a declarat presedintele roman.

Basescu a afirmat ca marea majoritate a populatiei Republicii Moldova, unde cel mai mare partid este antieuropean si anti-NATO, nu vrea unirea cu Romania, insa moldovenii pot cere unirea si o vor avea, seful statului facand o declaratie similara si la Chisinau, in urma cu circa o luna.