Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, cere inceperea urmaririi penale impotriva deputatului PNL Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenta. Ovidiu Silaghi este propus de PNL pentru functia de ministru al Transporturilor, dupa ce fostul ministru, Relu Fenechiu, a fost condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare.

Ovidiu SilaghiFoto: Agerpres

Procurorii DNA il acuza pe Silaghi ca ar fi luat mita 200.000 de euro de la afaceristul Nelu Iordache (arestat deja in alt dosar) pentru a nu-i rezilia contractele aflate in curs.

Laura Codruta Kovesi "a solicitat Procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa sesizeze Camera Deputatilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului SILAGHI OVIDIU IOAN, pentru infractiunea de trafic de influenta in forma continuata, fapte despre care exista indicii si date ca ar fi fost savarsite in perioada in care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor", se arata intr-un comunicat al DNA publicat luni.

UPDATE: Parchetul General solicita Camerei Deputatilor ridicarea imunitatii lui Ovidiu Silaghi

Procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de deputatul Ovidiu Silaghi, acuzat de trafic de influenta in forma continuata.

"In conformitate cu dispozitiile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 republicata, privind responsabilitatea ministeriala, precum si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de Silaghi Ovidiu Ioan, deputat in Parlamentul Romaniei, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta in forma continuata. Faptele retinute in sarcina acestuia au fost savarsite in perioada in care avea calitatea de ministru al transporturilor si formeaza obiectul unui dosar al Directiei Nationale Anticoruptie", anunta Parchetul General intr-un comunicat transmis luni seara.

Care sunt acuzatiile procurorilor:

  • Exista indicii si date temeinice potrivit carora, in cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa, in schimbul asigurarii derularii contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor) si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil.
  • Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

"Din actele premergatoare efectuate in cauza au rezultat indicii temeinice cu privire la savarsirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corecta si completa a situatiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmarire penala.", se mai arata in acest comunicat.

Situatie incerta la Ministerul Transporturilor

Premierul Victor Ponta semnase duminica, 21 iulie, propunerea de numire a lui Ovidiu Silaghi in functia de ministru al Transporturilor, dupa ce fostul ministru, Relu Fenechiu, tot liberal, fusese condamnat in prima instanta de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul ''Transformatorul'' la cinci ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata. Decizia nu este definitiva.

Presedintele Traian Basescu a criticat de mai multe ori aceasta nominalizare si a precizat ca va lua o decizie in data de 23 august.

Pe langa criticile aduse lui Ovidiu Silaghi, legate de presupsa sa lipsa de eficienta in Cabinetul Ponta I, cand a fost tot ministru al Transporturilor, dar si de problemele legate de Agentia Nationala de Integritate, seful statului a cerut ca premierul Victor Ponta sa asigure interimatul la Transporturi pana la semnarea contractului de privatizare a CFR Marfa.

Cine este Nelu Iordache

Afaceristul nelu Iordache este protagonistul unui mare dosar de coruptie cu fonduri europene. In 2012, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul patronului companiei de constructii Romstrade, acuzindu-l ca ar fi deturnat fonduri europene de 6 milioane de euro. Banii erau destinati companiei Romstrade pentru constructia autostrazii Arad - Nadlac, iar procurorii sustin ca Nelu Iordache i-ar fi folosit ca sa cumpere un avion pentru compania sa aeriana Blue Air.

In decembrie 2012, Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva a lui Nelu Iordache, administrator al companiei Romstrade. Tot in luna decembrie, compania Romstrade a intrat in insolventa.