UPDATE Titus Corlatean: Familia Cioaba s-a angajat la plata facturii de spitalizare anterior interventiei medicale

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 19 august 2013, 12:58 Actualitate | Esenţial


Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca familia lui Florin Cioaba s-a angajat ca va plati factura interventiei medicale anterior efectuarii acesteia, fiind un angajament dat spitalului in acest sens, relateaza Mediafax.

De asemenea, seful diplomatiei a mentionat, la un post de televiziune, ca familia Cioaba si spitalul din Antalya au cerut Ambasadei Romaniei o garantie financiara pentru plata facturii de 350.000 de dolari, insa misiunea diplomatica nu are cum sa asigure acest lucru deoarece nu e casa de sanatate.

"L-am informat pe primul ministru in legatura cu situatia creata, mai ales ca ambasadei i s-a cerut un fel de garantie si din partea familiei, si din partea spitalului pentru plata acestei sume", a spus Corlatean.

El a subliniat ca familia lui Cioaba a acceptat plata sumei respective catre spitalul din Ankara inainte de efectuarea interventiei medicale, existand un angajament in acest sens dat catre unitatea medicala.

"Eu sper sa se gaseasca rapid o solutie, mai ales ca familia s-a angajat ca va plati, inainte de interventia medicala, si exista un angajament dat la spital. Ori, nu putem interveni intr-o relatie intre spital si familie", a afirmat ministrul de Externe.

Corlatean a explicat ca nu exista baza legala pentru ca MAE sa isi asume aceste plati, nefiind casa de asigurari de sanatate.

"In situatia asta, si tinand cont de faptul ca MAE sau ambasada nu sunt casa de asigurari de sanatate si nu avem cum, nu avem nici lege, n-avem nici capitol bugetar sa platim noi, nu suntem casa de asigurari de sanatate...", a mentionat Corlatean.

El a sugerat ca in vederea platii sumei respective ar trebui folosita de catre familie o asigurare medicala pe care Florin Cioaba ar fi avut-o.

De asemenea, Corlatean a facut referire la solidaritatea exprimata de liderii comunitatilor de romi si disponibilitatea acestora de a contribui financiar.

"Am aflat si eu de pe alte canale mass-media, din alte interventii media ca liderii comunitatii de romi din diferite judete ale tarii au aratat un spirit de solidaritate pe care vreau sa il salut. Faptul ca sunt dispusi sa contribuie financiar pentru a plati aceasta suma mi se pare un lucru de laudat, poate fi facut, pentru ca solidaritatea in cadrul comunitatii este importanta", a spus ministrul de Externe.

Totodata, Corlatean a mentionat ca nu a mai existat un astfel de precedent, ca familia unui cetatean roman decedat in strainatate sa ceara ambasadelor depunerea de garantii financiare in spitale.

El a mai amintit ca familia lui Cioaba a beneficiat in ultimele zile de sprijinul consular al Ambasadei la Ankara si al Consulatului onorofic de la Antalya, prin asigurarea translatorilor de limba turca.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioaba a incetat din viata duminica, la varsta de 58 de ani, in spitalul Akdeniz Universitesi din Antalya, unde medicii ii montasera, vineri, un dispozitiv care sa-i ajute inima sa pompeze sange.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, in cursul serii de miercuri, actiunile pe care le-a intreprins in acest caz:

MAE a fost informat cu privire la spitalizarea in Antalya a lui Florin Cioaba in data de 13 august 2013, de catre Ambasada Romaniei la Ankara. Misiunea diplomatica a Romaniei a fost contactata telefonic de catre fiul acestuia, solicitand sprijin pentru identificarea celei mai bune unitati medicale de profil si pentru asigurarea serviciilor de translatie in relatia cu cadrele medicale.

Ambasada Romaniei la Ankara, sub coordonarea Centralei MAE, a intreprins urmatoarele demersuri:

 • A luat de urgenta legatura cu managerul spitalului Ozel Anadolu, unde era internat Florin Cioaba, reprezentantul misiunii diplomatice fiind informat de medici ca starea de sanatate a pacientului este foarte grava.
 • A contactat, la solicitarea familiei, reprezentantii Consulatului Onorific din Antalya pentru identificarea celui mai bun spital specializat in tratarea afectiunilor de inima, fiind recomandat Spitalul Medikal Park.
 • A realizat demersurile necesare pentru a pune la dispozitia familiei un translator de limba turca, beneficiind in acest sens de sprijinul Consulatului Onorific din Antalya.
 • Ambasada Romaniei la Ankara s-a aflat in permanenta legatura atat cu familia pacientului, cat si cu translatorul. La data de 14 august, o echipa de medici romani s-a deplasat la spitalul Ozel Anadolu, unde a analizat starea de sanatate a cetateanului roman. Traducatorul a fost prezent pe toata durata evaluarii, pentru facilitarea dialogului dintre medicii turci si romani.
 • Misiunea diplomatica a oferit sprijin secretarului de stat Raed Arafat pentru a intra in legatura telefonica cu medicii turci.
 • Misiunea a contactat Ministerul Sanatatii de la Ankara - Directia Relatii Internationale - pentru a identifica unitati spitalicesti sau clinici de cardiologie performante din Ankara si Istanbul, in eventualitatea in care situatia bolnavului ar permite sa fie transferat in alta localitate. In cursul zilei de 16 august 2013, cetateanul Florin Cioaba, aflat in continuare in stare grava, a fost transferat la Spitalul Universitar Akdeniz din Antalya, spital identificat de catre familie, altul decat cel recomandat de Ambasada.
 • Prin intermediul Consulatului Onorific din Antalya, Ambasada a acordat sprijin familiei Cioaba pentru contactarea Spitalului Universitar Akdeniz din Antalya, care oferea posibilitatea unei interventii chirurgicale. La solicitarea fiului pacientului, Ambasada a contactat un reputat specialist cardiolog, in scopul analizarii posibilitatii unei interventii chirurgicale. Prin urmare, la data de 16 august, pacientul a suferit o interventie chirurgicala.
 • Familiei pacientului i s-au comunicat de catre spital, anterior efectuarii operatiei, costurile estimative pentru tratament si spitalizare, acestia semnand documente prin care se obligau sa suporte costurile.  Aceste documente nu au fost remise si Ambasadei de la Ankara. In schimb, spitalul a solicitat Ambasadei garantii ca factura finala va fi onorata.
 • Ulterior decesului pacientului Florin Cioaba, survenit in data de 18 august, familia acestuia a solicitat misiunii diplomatice asistenta in vederea repatrierii trupului neinsufletit si a contactat o firma de pompe funebre, pentru a asigura transportul trupului pe teritoriul Romaniei.
 • La cererea fiului cetateanului decedat, care s-a deplasat in Turcia cu autoturismul, misiunea diplomatica a intreprins demersuri pe langa autoritatile turce pentru a clarifica daca acesta se poate reintoarce in tara pe calea aerului, intrucat legislatia turca prevede faptul ca un cetatean strain care intra pe teritoriul Turciei cu autoturismul trebuie sa paraseasca tara in acelasi mod.
 • De asemenea, fiul decedatului a solicitat sprijinul Ambasadei pentru preluarea corpului neinsufletit de la spital deoarece spitalul a conditionat acest lucru de plata restantelor privind serviciilor medicale.
 • Atat in ziua decesului cat si astazi, 19 august, misiunea s-a adresat conducerii spitalului solicitand urgentarea procedurilor de eliberare a actului constatator al decesului, precum si urgentarea emiterii facturii pentru serviciile medicale prestate efectiv. Aceste demersuri au facilitat semnificativ finalizarea mai rapida a procedurilor desfasurate la spital.
 • Totodata, Ambasada a transmis o nota verbala Ministerului turc al Afacerilor Externe si Ministerului turc al Sanatatii cu solicitarea de sprijin in vederea repatrierii trupului neinsufletit.
 • La aceasta ora, Consulul Ambasadei de la Ankara, care s-a deplasat de urgenta la Antalya, este in curs de a acorda asistenta familiei pentru inregistrarea decesului la autoritatile turce, in conformitate cu cadrul legal existent. Consulul roman este pregatit ca, in baza documentelor  emise de autoritatile turce, sa elibereze pasaportul mortuar necesar repatrierii trupului neinsufletit.
 • In ceea ce priveste momentul repatrierii, aceasta operatiune se va putea desfasura in functie de finalizarea procedurilor care tin de autoritatile locale turce si de firma de transport contractata de familia cetateanului roman decedat.
 • Ambasada Romaniei la Ankara s-a aflat, din momentul informarii de catre familie asupra situatiei grave de sanatate a lui Florin Cioaba, in permanenta legatura cu membrii familiei acestuia pentru acordarea sprijinului consular pe care statul roman il acorda tuturor cetatenilor romani aflati strainatate in situatii dificile, in baza competentelor legale. 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11608 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  :) (Luni, 19 august 2013, 13:02)

  Xorciser [utilizator]

  normal ca a existat, altfel nu il operau...
  • 0 (2 voturi)    
   Factura de 350 mii $ miroase a smecherie (Luni, 19 august 2013, 14:58)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Cioaba nu a stat in spital mai mult de o saptamina. Nota de plata nu are cum sa fie 350 000 $. Sunt multi pacienti turci, ce au probleme asemanatoare cu ale regelui rromilor. Este evident ca spitalele nu au cum sa incaseze, de la bolnavi direct sau din asigurari de stat, 350 mii $ pentru nici o saptamina de spitalizare si o operatie.

   Ceva este rau de tot in neregula cu aceasta suma imesa. Trebuie investigat. Cel mai probabil turcii vazind ca Cioaba are bani si fiind prieten cu Traian Basescu au plusat la obraznicie crescind pretul de cel putin 10 ori in speranta ca Romania va plati.

   Nu este clar ce a stiut familia lui Cioaba inainte de a fi anuntata ca are de platit uriasa suma. Nu exista vreun contract scris in care rudele regelui rrom au semnat ca vor plati 350 000 $ sau o anumita suma pentru fiecare zi de spitalizare si pentru operatie.
 • +7 (11 voturi)    
  au jurat ca platesc (Luni, 19 august 2013, 13:24)

  GeorgeT [utilizator]

  "sa moara mama frumosule, mincati-as, pletesc ce vrei tu .. frumosule ".
  Da' nici cu turcii nu mi-e rusine , 350 , pret special pt rege ??!!

 • +7 (9 voturi)    
  Titus von Corlata (Luni, 19 august 2013, 13:27)

  Frank777 [utilizator]

  adica Corlateanu a luat o teapa de imagine.Inainte sa stie despre ce este vorba a sarit ca musca si a dat declaratii aiurea pe care le retracteaza apoi.
  Holocaust de imagine.
 • +8 (10 voturi)    
  De cand este asta o stire?! (Luni, 19 august 2013, 13:29)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  Ce, Dumnezeu, ministrul de externe se ocupa de facturi, plati... sau nu mai stie ce sa faca pentru a se mai vedea si el pe tembelizor?!
 • +3 (7 voturi)    
  translator (Luni, 19 august 2013, 13:30)

  Consonant [utilizator]

  = traducator
  • 0 (0 voturi)    
   exact (Luni, 19 august 2013, 21:07)

   hollow [utilizator] i-a raspuns lui Consonant

   TRANSLÁTOR, -OÁRE, translatori, -oare, subst. 1. S. m. și f. Traducător oficial atașat unui for diplomatic, administrativ sau judecătoresc; interpret.
   (sursa: DEX)
 • +9 (9 voturi)    
  ******* (Luni, 19 august 2013, 13:30)

  thebblack [utilizator]

  un singur cuvant descrie la perfectie toata situatia asta, si pe ala nu avem voie sa il folosim pentru ca e ilegal, nu?
 • +11 (13 voturi)    
  chiar e necesar? (Luni, 19 august 2013, 13:31)

  dum_i [utilizator]

  sa auzim premierul, ministrul de externe al unei tari membre ue despre nu stiu ce probleme ale unor indivizi care nu au cotizat o zi la bugetul de stat?
  • 0 (2 voturi)    
   Esti important pentru guvernanti (Luni, 19 august 2013, 14:47)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   daca cotizezi pe scurtatura direct la ei, nu ca orice sarantoc la bugetul de stat.
 • +7 (7 voturi)    
  pai (Luni, 19 august 2013, 14:16)

  gopo111 [utilizator]

  cum dom'le sa nu il ajute pe saracu om, si pe familia lui, ce fel de oameni sint astia de nu le da un ban pt spitalizare , ce e acolo 350000 de dolari pt guvernul romaniei :)
 • +10 (12 voturi)    
  Ce va targuiti atata? (Luni, 19 august 2013, 14:20)

  Redactia HotNews [utilizator]

  Oricum tot o sa le dati bani, ca doar sunteti cumetri. E o chestiune de familie (politicieni + interlopi) pe banii fraierilor care se mai tarasc in tara aia.
 • 0 (2 voturi)    
  jena... (Luni, 19 august 2013, 15:15)

  CristiRu [utilizator]

  Pozati in regi, imparati ... case cu o gramada de turle , masini de 150.000 bucata.... afirmatii " e ca la Monaco" si ...asteptati ajutorul financiar de la guvernul roman. Au fost romani care au murit in Anglia si au ajuns acasa in romania pe banii familiei /prieteni . Dar voi cu aceste cereri faceti dovada ca sunteti .... ceea ce ve-ti ramane pentru totdeauna ... Sfidati inteligenta acestui popor ....!!!!
 • +1 (1 vot)    
  daca... (Luni, 19 august 2013, 15:15)

  sile1 [utilizator]

  ....familia Cioaba nu plateste operatia prostul renume de care se bucura tiganii va fi confirmat o data in plus.

  Problema e ca din nou va fi implicate Romania
  • 0 (0 voturi)    
   or sa descopere ei (Luni, 19 august 2013, 17:30)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui sile1

   ca familia regala cioaba se trege din osul lui suliman magnificul, si astfel, ar trebui scutiti de plata facturii.

   oricum, ei au mana de luat, nu de dat.
   va trebui ca spitalul sa o treaca la pierderi neplanificate.
 • +3 (3 voturi)    
  Nobody cares! (Luni, 19 august 2013, 15:48)

  dandra [utilizator]

  stop making stupid people famous!
 • +2 (2 voturi)    
  Ce operatie costa 350 mii EURO? (Luni, 19 august 2013, 16:44)

  tavyy [utilizator]

  Ce naiba i-au facut aluia? Transplant de inima? Mi se pare un cost ENORM, ENORM.
  • 0 (0 voturi)    
   preturi (Luni, 19 august 2013, 18:24)

   toubib [utilizator] i-a raspuns lui tavyy

   si totusi, cat costa sistemul de asistenta circulatorie care i-a fost montat majestatii sale?
   e vorba de o "inima artificiala" bag sama...de ce ar fi mai ieftina decat un...maybach, de exemplu?
 • +1 (1 vot)    
  sau e un zero in plus? (Luni, 19 august 2013, 17:29)

  Minnie [utilizator]

  Dupa alte surse, ar fi vorba doar de 22.000 E. Ceea ce, pastrand proportiile, ma face sa cred ca, in durerea lor, familia decedatului a citit cu un zero in plus, mai ales daca nu au fost puse punctele ajutatoare.
  ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by