Dorin, fiul autointitulatului rege al romilor, Florin Cioaba, a declarat luni ca nu a cerut bani statului roman pentru achitarea facturii de spitalizare a tatalui sau de la spitalul din Turcia, ci sprijin consular pentru intocmirea actelor, pe care pana acum nu l-a primit. El a precizat ca nu a spus ca nu isi poate permite achitarea facturii, ci ca i se pare o suma exagerata pentru o interventie nereusita, considerand ca motivul pentru care s-a ajuns la o asemenea suma este faptul ca "pacientul este regele romilor".

"Noi nu am zis ca nu ne putem permite, am zis ca 350.000 euro este o suma foarte mare pentru o interventie nereusita. Acum spitalul ne-a spus ca poate nu o sa fie suma aceea. Nu am cerut ajutor statului, e o confuzie ceea ce se discuta pe la televiziuni. Daca consululul nu vine aici, inseamna ca Ministerul de Externe nu apara si interesele romilor", a declarat Dorin Cioaba.

"Suma aceea este doar pentru ca pacientul este regele romilor. Noi ne vom achita toate datoriile, trebuie sa il aducem in tara, fara ajutorul consulatului. Am discutat cu o firma", a precizat el la B1 TV.

"Am vorbit la telefon cu consululul, care a zis ca nu are ce sa faca, sa ne platim datoriile. Am fost pasati de la unii la altii. Pana la urma se va rezolva situatia, noi aici suntem 100 de persoane," a explicat Dorin Cioaba.

El a precizat si ca tatal sau are asigurare de sanatate in Romania si asteapta sa se clarifice aceasta situatie.

"Acum este vorba de o santajare - 'daca vreti trupul lui, dati cat vrem noi', ceea ce mi se pare ceva penal", a spus el.

Identitatea Romaneasca, Partidul Romanilor din Italia, a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare deschisa in care ameninta cu proteste daca guvernul aloca ajutorul financiar cerut de familia lui Florin Cioaba pentru repatriere, avand in vedere faptul ca guvernul nu a sprijinit repatrierea trupurilor cetatenilor romani morti in Italia, ale caror familii nu au posibilitati materiale.

"Sunt 6 ani de cand din Italia solicitam guvernelor Romaniei instituirea unui fond de urgenta pentru repatrierea trupurilor cetatenilor romani morti la locul de munca, ale caror familii nu au posibilitati materiale sa-i readuca-n tara! Cererile noastre au fost sistematic ignorate, iar in acest moment numai in morgile Italiei zac 157 de cetateni romani decedati. Si aceasta in conditiile in care in bugetul Romaniei intra anual sute de milioane de euro de la romanii din strainatate, bani in schimbul carora statul nu acorda acestora niciun fel de serviciu", se arata in scrisoare.

"Daca guvernul pe care il conduceti domnule Ponta, va aloca bani de la buget pentru ajutorarea unor cetateni cunoscuti de opinia publica, ca oameni cu disponibilitati financiare abundente, pentru a plati spitalizarea si aducerea in tara a cetateanului Cioaba, decedat in Turcia , noi vom solicita disponibilitatea cetatenilor romani din Italia si nu numai, de a ne organiza sa pichetam Consulatele teritoriale si Ambasadele Romaniei, in semn de protest impotriva acestui colosal afront adus cetatenilor onesti din tara si diaspora care-si platesc sistematic taxele, dar si in numele familiilor cetatenilor romani decedati pe santierele lumii, care, lipsiti de mijloace financiare si ajutor guvernamental nu-si pot permite repatrierea trupurilor celor dragi," precizeaza Identitatea Romaneasca.

In incheiere, partidul face un apel la premier ca, dincolo de "polemicile mediatice" starnite de acest caz, sa dispuna masurile necesare ca din remitentele valutare ale romanilor din strainatate, contabilizate anual de BNR, sa instituie fondul de urgenta solicitat in acest scop.