Numarul romanilor si bulgarilor care lucreaza in Marea Britanie a crescut cu aproape 26% intre lunile aprilie si iunie, arata date transmise de Biroul britanic de Statistica, citate de BBC. Potrivit raportului, 141.000 de romani si bulgari au lucrat in Marea Britanie in perioada amintita, comparat cu 112.000 in lunile ianuarie-martie.

Sustinatorii unui control mai strict al imigratiei sustin ca numarul acestora va creste considerabil anul viitor, odata cu expirarea restrictiilor de munca.

Guvernul britanic nu a precizat care sunt estimarile privind numarul de imigranti care ar urma sa vina in tara dupa 1 ianuarie 2014, precizeaza BBC.

Ministerul Muncii a solicitat Guvernului de la Londra sa ia masuri pentru a face fata impactului pe care afluxul de imigranti ar urma sa il aiba asupra infrastructurii si serviciilor.

In ultimul an, numarul romanilor si bulgarilor care lucreaza in Marea Britanie s-a stabilizat in jurul a 100.000 de persoane, inainte de a urca la 141.000 intre aprilie si iunie.

Potrivit Raportului Biroului de Statistica, Este o crestere, de la an la an, de 35,1% - o crestere procentuala mai mare decat la orice alta nationalitate.

O parte din crestere poate fi explicata prin schema muncitorilor in agricultura - activitate sezoniera- prin care 21.250 de romani si bulgari au primit permisiune de a lucra, pana in sase luni, la ferme si in unitati de procesare a alimentelor.

Migration Watch UK, care sustine un control mai strict al imigratiei, a declarat ca statisticile recente confirma estimarile ca migratia neta din Romania si Bulgaria va ajunge la circa 50.000 de persoane pe an pentru urmatorii 5 ani.

"Nu ne-am asteptat la un aflux atat de devreme - o crestere considerabila - cu 9 luni inainte ca piata muncii sa se deschida, si cred ca sugereaza ca exista un mare interes in aceste tari cu privire la venirea la munca" in Marea Britanie, a declarat vineri presedintele Migration Watch, Andrew Green, pentru BBC Radio 4.

Sarah Mulley, director asociat pentru migratie si comunitati din cadrul Institutului pentru Cercetare in domeniul Politicilor Publice, un think-thank de stanga, a aratat ca, intr-adevar, cresterea este surprinzatoare, insa in loc sa se axeze pe date, guvernul ar trebui "sa se asigure ca suntem pregatiti, indiferent de numar".

  • Comentariu The Guardian: Statisticile privind cresterea receta a numarului de imigranti romani si bulgari ne spun putine lucruri despre ce se va intampla dupa ianuarie 2014

Statisticile prezentate recent de Biroul de Statistica au creat un val de atentie din partea mass-mediei, printre care un articol pe prima pagina in The Daily Telegraph in care li se spune cititorilor ca "Incepe un nou val de imigratie", numeroase relatari in ziare si un material in programul Today al BBC. "Cea mai mare parte a relatarilor sustin ca acesta este un indicator al unui val mult mai mare de imigranti A2 (cum sunt catalogati in statistici romanii si bulgarii - n.red.), care urmeaza sa vina dupa ce dispar restrictiile pentru imigrantii din aceste tari in ianuarie 2014", se arata intr-un comentariu publicat de The Guardian si semnat de Carlos Vargas-Silva.

Autorul sustine ca datele nu reprezinta un indicator a ceea ce se va intampla dupa 1 ianuarie 2014, ci doar un indicator a ceea ce se intampla la ora actuala.

Datele arata ca are loc o crestere a imigrantilor din Romania si Bulgaria in pofida existentei restrictiilor pe piata muncii, insa nu poate oferi indicii cu privire la o posibila crestere anul viitor, se arata in editorial.

Totodata, datele Biroului arata mai multi factori interesanti si anume faptul ca numarul de imigranti din tarile A8 (Polonia, Lituania, Ungaria, Republica Ceha, Letonia, Estonia, Slovacia si Slovenia) a scazut cu mai mult de 10.000, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, numarul de migranti din EU14 (tarile in perioada de pre-aderare), a crescut cu 60.000, ajungand la mai ridicat nivel din 1997. " Cu toate acestea, niciuna dintre aceste date punctuale, nu a dus la afirmatii pe prima pagina cu privire la ce inseamna acest lucru pentru viitor", scrie The Guardian.