Guvernul va mentine si anul viitor interdictia de a acorda tichete de masa, tichete-cadou sau de vacanta catre bugetari, dar si indemnizatii lunare reparatorii pentru o categorie de revolutionari, limitand in continuare gratuitatile la transportul feroviar, potrivit unui proiect de ordonanta citat de Mediafax.

Aceste drepturi nu au mai fost acordate incepand cu anul 2009, iar actualul guvern intentioneaza sa blocheze platile si in 2014.

Astfel, institutiile si autoritatile publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii infiintate pe langa institutiile publice, cu exceptia institutiilor finantate integral din venituri proprii si a serviciilor de ambulanta, nu vor acorda nici anul viitor tichete de masa, tichete-cadou si tichete de vacanta pentru angajati, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Finantelor.

Guvernul Boc hotarase ca nu se acorda indemnizatiile lunare reparatorii destinate unei anumite categorii de revolutionari, prevazute in Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987. Indemnizatia era destinata persoanelor care au obtinut titlul de "Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite", atribuit celor care, in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, daca au un venit mai mic decat salariul mediu brut pe economie. De aceleasi drepturi ar fi trebuit sa beneficieze si copiii eroilor-martiri, indiferent de varsta, daca nu sunt incadrati in nici o forma de invatamant ori nu realizeaza venituri, din motive neimputabile lor.

Proiectul elaborat de Ministerul Finantelor releva ca prevederea care stabilea ca aceste indemnizatii nu sunt acordate in 2012 si 2013 va fi aplicata si in 2014.

De asemenea, Guvernul va limita si anul viitor reducerile de tarife sau, dupa caz, gratuitatile la transportul feroviar in limita a 3 calatorii dus-intors sau 6 calatorii simple, conform OG 112/1999 privind calatoriile gratuite in interes de serviciu si in interes personal pe caile ferate romane.