Ministrul de Externe, Titus Corlatean, spune ca Guvernul de la Bucuresti face "tot ce poate" pentru a sprijini integrarea europeana a Republicii Moldova, adaugand ca un obiectiv poate fi atins sau ratat din "lipsa de inteligenta politica" si printr-o "retorica" ce risca sa creeze probleme externe, relateaza Mediafax.

"Lucram de atata vreme impreuna si facem tot ce putem pentru a sprijini obiectivele europene, integrarea europeana a Republicii Moldova. Momentul din toamna acestui an, din noiembrie, de la Vilnius, Summitul parteneriatului estic al Uniunii Europene (UE), poate insemna o pagina noua de istorie pentru Basarabia. Si nu ne jucam cu aceaste cuvinte. Pentru ca parafarea si apoi semnarea acordului de asociere la UE, de liber schimb, racordarea economica prin fluxurile umane si, sper eu, rezolvarea problemei vizelor si libera circulatie pentru cetatenii europeni vor insemna o pagina noua de istorie pentru Basarabia", a declarat, miercuri, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, Titus Corlatean.

Ministrul de Externe a spus ca Guvernul Romaniei, sensibil fata de soarta romanilor din Republica Moldova, sprijina "cu toata forta" decizia acesteia de integrare in UE.

"Nu avem cum sa fim insensibili fata de soarta fratilor nostri din Republica Moldova. Suntem la fel, vorbim aceeasi limba, limba romana. Si-au stabilit un obiectiv suveran, legitim, integrarea in UE, il sprijinim cu toata forta si aceasta decizie a Republicii Moldova suverana trebuie respectata de toti actorii politici", a precizat Corlatean.

El i-a rugat pe cei prezenti, in special pe romanii din Republica Moldova, sa inteleaga "corect" ca integrarea europeana a Moldovei este un obiectiv care poate fi atins sau poate fi ratat din "lipsa de inteligenta politica" si din cauza unei retorici ce risca sa creeze probleme externe.

"Astept si muncim, si munceste Guvernul de la Chisinau pentru acest obiectiv, ii ajutam cu tot ce putem, dar mai vreau sa spun un lucru. Si aici e un subiect pe care vreau sa-l intelegeti corect, foarte sensibil, pe care mi-l asum. Un obiectiv poate fi atins sau poate fi ratat din lipsa de inteligenta politica, lipsa de intelepciune. Poate fi atins daca munca e serioasa si poate ca, uneori, se vorbeste mai putin si se lucreaza mai mult. Pentru ca procesul de reformare, de modernizare, de europenizare in Republica Moldova va genera in viitor oportunitati si trebuie sa lasam viitorul pentru aceasta oportunitate", a explicat ministrul de Externe.

In opinia acestuia, afirmatiile presedintelui Traian Basescu referitoare la solicitarea unirii Basarabiei cu Romania au creat probleme atat in Republica Moldova, cat si Guvernului Romaniei.

"Cand te joci, retoric, cu o tema fata de care romanii rezoneaza, tema unirii, si cu totii am auzit aplauzele, dar vreau sa inteleg daca sunteti sau nu de acord cu mine: ca viitorul european si romanesc al Republicii Moldova trebuie sprijinit cu inteligenta politica, intr-o lume a relatiilor internationale complicate. Si muncim la racordarea economica, la rezolvarea problemelor legate de independenta energetica a Republicii Moldova. Multi au vorbit si au avut retorica anterior si nu au facut nimic. Toti anii astia s-au pierdut", a afirmat Corlatean.

El a spus ca se lucreaza la racordarea retelei electrice, la poduri, la investitii, la actiuni "care pot genera realitati viitoare" si nu o "retorica" ce "risca creeze probleme externe mult mai complicate".

"Si discursul de acum doua zile, va spun de pe acum, ca a generat complicatii suplimentare fratilor nostri moldoveni si Guvernului si noua. Si va trebui sa lucram ca sa iesim din nou din acest gen de situatie si nu e prima oara cand se intampla. Lucram strans impreuna, dar aceasta relatie insa nu trebuie tulburata si nu trebuie incurajate sau nu trebuie dat oxigen unor forte de opozitie din Republica Moldova - comunistilor - care s-au opus si se opun in continuare. Dar trebuie sa stii sa o faci, sa eviti acest lucru, cu inteligenta politica", a conchis ministrul de Externe.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, luni, la Izvoru Muresului (Harghita), ca majoritatea populatiei Republicii Moldova nu vrea unirea cu Romania, insa moldovenii pot cere unirea si o vor avea, seful statului facand o declaratie similara si la Chisinau, in urma cu circa trei saptamani.

"Este si o problema in ceea ce priveste Constitutia Republicii Moldova, in ea se vorbeste doar despre moldoveni si limba moldoveneasca", a afirmat Basescu.

Seful statului roman si-a manifestat speranta ca "o corectare" in acest sens va porni din partea Republicii Moldova.

"Eu sper si cred ca de la cetatenii Republicii Moldova trebuie sa porneasca corectarea. Vorbim de unirea Republicii Moldova cu Romania. Oameni buni, exista in populatia Republicii Moldova un filon sanatos de romani, dar marea majoritatea a populatiei nu doreste unirea cu Romania. Cereti unirea si o veti avea, dar cereti-o", a declarat Basescu.

Acesta a adaugat ca in Romania nu exista niciun partid care sa nu doreasca unirea, dar in Republica Moldova cel mai mare partid este antieuropean si anti-NATO.

"Romania vrea unirea, dar nu o vrea Republica Moldova. Nu aveti inca o majoritate critica, dar daca o veti avea, atunci va spun nu va fi nicio piedica de aici, din Romania", a conchis Basescu.