Hotararea de guvern privind privatizarea CFR Marfa a fost publicata in Monitorul Oficial

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 14 august 2013, 21:29 Actualitate | Esenţial


Hotararea de guvern privind privatizarea CFR Marfa a fost publicata miercuri seara in Monitorul Oficial si prevedere elementele principale ale contractului de vanzare-cumparare intre stat si SC Grup Feroviar Roman. In hotarare sunt prevazute cinci conditii pentru transferul dreptului de proprietate, printre care si avizul favorabil al Consiliului Concurentei.

Celelalte conditii sunt legate de:

 • finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra societatii si definitivarea structurii capitalului social ca urmare a operatiunii de majorare de capital in baza conversiei
 • obtinerea de catre vanzator de la finatatorii externi si interni a acordului cu privire la modificarea structurii actionariatului
 • creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de cumparator
 • semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in registrul actionarilor si de actiuni ale societatii
Printre conditiile stipulate in contract este prevazut ca vanzatorul, cumparatorul si un agent escrow sa incheie, in termen de 30 de zile de la semnarea contractului, un contract escrow care va avea ca principal obiect plata de catre cumparator  a sumei de 90.498.000 lei reprezentand 10% din pretul de cumparare, in termen de doua zile lucratoare de la incheierea contractului escrow.

Pretul de cumparare a pachetului de actiuni este de 904.980.000 lei. Daca finalizarea nu a avut loc, independent de orice culpa a cumparatorului, intr-o perioada de maxim 60 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari, contractul se desfiinteaza de plin drept fara a mai fi necesara punerea in intarziere, fara orice alta formalitate prealabila si fara interventia instantei.

Statul va avea dreptul de a numi doi administratori in consiliul de administratie al societatii pe intreaga perioada in care vanzatorul detine cel putin 10% din capitalul social al CFR Marfa.

Context:

Presedintele Traian Basescu a declarat in 5 august ca Guvernul ar trebui sa desfasoare toate demersurile pentru a nu bloca privatizarea CFR Marfa, respectiv sa publice in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern privind compania feroviara si sa nu puna statul in situatia de a plati despagubiri.

"Ce este important acum e ca Guvernul sa nu blocheze procedurile, pentru ca statul roman va plati daca el blocheaza procedurile. Daca este sa se rateze privatizarea, ca reprezentant al statului, as vrea sa se rateze din cauza partenerului si nu din cauza lipsei de curaj pe care eu, statul, o am la un moment dat in a continua procesul. Pentru ca blocarea procesului de privatizare din cauza Guvernului Romaniei nu va face decat sa aduca daune de milioane in procese care vor dura ani, dar vor fi extrem de costisitoare la final", a afirmat Basescu, citat de Mediafax.

El a mentionat ca "modul cum s-a desfasurat procesul de licitatie prefigura un esec" in cazul CFR Marfa, iar in privinta castigatorului licitatiei a ramas la fel de sceptic in ceea ce priveste posibilitatea acestuia de a asigura banii pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni.

CSAT nu a emis, in urma sedintei din 2 august, nicio noua decizie privind privatizarea CFR Marfa, a informat Presedintia, mentionand ca strategia de privatizare a companiei a fost avizata de catre Consiliu prin hotararea din 5 februarie.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala dupa incheierea sedintei, discutiile din cadrul CSAT privind privatizarea CFR Marfa au fost "constructive".

"Membrii CSAT au avut o discutie constructiva legata de acest proces de privatizare avand ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa" - S.A. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat strategia de privatizare a CFR Marfa prin Hotararea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o alta decizie CSAT", se afirma in comunicatul mentionat.

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investitii de mediu.

Presedintele si premierul au avut o disputa privind privatizarea CFR Marfa, Traian Basescu cerand ca Victor Ponta sa isi asume responsabilitatea privatizarii, iar primul-ministru solicitand avizul CSAT.

Guvernul a aprobat contractul cu GFR, in 24 iulie, sustinand insa ca tranzactia trebuie aprobata de CSAT. Presedintia a comunicat ca CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea licitatiei.

Potrivit Executivului, neformularea unei pozitii a CSAT in cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizarii, instituirea unui management privat si restructurarea companiei.

Miercuri a fost publicata pe site-ul Presedintiei, la sectiunea CSAT - hotarari emise de Consiliu, hotararea Consiliului din 5 februarie privind avizarea privatizarii CFR Marfa, in document afirmandu-se ca "modalitatea concreta si procedura de privatizare se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".

Potrivit hotararii mentionate, CSAT avizeaza proiectul de HG pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfa si a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia.

In articolul 2 al hotararii se arata ca "modalitatea concreta si procedura de privatizare se afla in responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a Guvernului Romaniei".

Hotararea CSAT mai cuprinde si solicitarea catre Ministerul Transporturilor de a include in contractul de privatizare clauze potrivit carora cumparatorul se obliga, sub sanctiunea rezolutiunii contractului si plata unor daune interese, sa mentina obiectul de activitate al CFR Marfa si sa intreprinda toate masurile necesare pentru indeplinirea de catre companie, pe toata durata sa de existenta, a obligatiilor de natura strategica ce ii revin potrivit legislatiei in vigoare, protocoalelor si acordurilor nationale si internationale.

Aceste obligatii mentionate in hotarare sunt nevoile de aparare a tarii, transportul trupelor si materialelor militare, neintrerupt pe timp de pace, in caz de calamitati naturale, situatii de criza si de razboi sau alte situatii deosebite, angajamentele asumate de Romania prin Tratatul NATO si conventiile incheiate cu SUA.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4584 vizualizari

 • -15 (19 voturi)    
  bravo Ponta (Miercuri, 14 august 2013, 23:15)

  antitot [utilizator]

  Inca un sut in gura basistilor
  • -2 (10 voturi)    
   Ponta poate numi ministru pe oricine, fara Basescu (Joi, 15 august 2013, 2:35)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   Nu este gluma: "Ponta poate numi ministru al transporturilor pe cine vrea. Traian Basescu nu se poate opune." Asa a decis CC in 7 Feb. 2008.

   Anterior deciziei Curtii Constitutionale din 7 Feb. 2008 (vezi: "Decizia nr. 98 din data de 07.02.2008"), Constitutia Romaniei permitea presedintelui tarii respingerea la infinit a unor propuneri de ministru pentru un post.

   Dupa hotarirea din 7 Feb. 2008, seful statului este limitat la o singura respingere si aceea doar motivata, nu prin veto.

   Decizia din 7 Feb. 2008 a CC da practic premierului dreptul de a numi pe cine vrea ministru fara ca presedintele sa se poata opune in vreun fel, notiunea de propunere a unui minstru catre presedinte devenind lipsita de sens.

   Mai clar, premierul desemneaza intiia data un boschetar ministru (pe cineva care doar semneaza ce i se pune in fata).
   1) Daca presedintele il accepta, este foarte bine, ministerul va fi condus de un om al premierului iar boschetarul doar va iscali.
   2) Daca seful statului respinge boschetarul, premierul numeste direct ministru pe omul sau care nemaiputind fi respins de presedinte devine automat ministru.

   Decizia CC din 7 Feb. 2008 scoate presedintele tarii din algoritmul numirii unui ministru dupa vacantarea unui post.
   • +3 (3 voturi)    
    bataie de joc (Joi, 15 august 2013, 12:29)

    mircearh [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Se pare ca primul mesaj in care iti criticam aceasta mizerabila incurajare de exploatare a legilor nu a trecut, cred ca n-am reusit sa fiu destul de retinut.

    Deci reiau .

    Ceea ce userul Dumitrica incurajeaza este o bataie de joc la adresa tuturor romanilor pentru care politicul foarte rar a oferit momente de decenta si normalitate.
    Acest ping-pong cu ministri ar fi o extraordinara sfidare a romanilor si a presedintelui. Intr-adevar, lasa posibilitatea guvernului sa faca ministru orice mafiot, prin sacrificarea unui pion inaintea lui. Sper ca nu trebuie explicat si mai detaliat unde rezida lipsa de moralitate si profesionalism.

    As fi putut, in incheiere , sa ma intreb de ce nu ar fi capabil USL sa numeasca Ministru Trans un manager cu educatie ca atare, politician sa fie, dar macar sa aiba educatie de manager si cazier curat. Chiar asa de greu ar fi sa gaseasca un asemenea personaj in USL ? De ce trebuie sa fie batjocoriti toti romanii prin mentinerea unor indivizi absolut dubiosi precum Silaghi in pozitii de mare responsabilitate ?
    • +4 (4 voturi)    
     din nefericire pentru noi.... (Joi, 15 august 2013, 13:44)

     translativus [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

     ....."un manager cu educatie ca atare, politician sa fie, dar macar sa aiba educatie de manager si cazier curat" nu gasesc, pentru ca sistemul politic parlamentarist are la baza escrocheria si minciuna iar profesionistii cu cazier curat, nu pot fi politicieni.

     Nu politicienii sunt de vina ci sistemul politic pentru ca acolo unde se poate fura, se aduna toti hotii !
     Dovada ? Cei 23 de ani de jaf la care tara a fost supusa de catre toti politicienii si nu vom scapa de escroci decat dupa schimbarea acestui sistem politic perfid si inlocuirea lui cu administrarea statului prin contract.

     Acest nou sistem politic va duce automat la o meritocratie sanatoasa si benefica intregii societati, in care escrocii si mincinosii nu vor mai avea loc.
  • +13 (19 voturi)    
   iar nu ai nimerit usa de la apartamentul tau? (Joi, 15 august 2013, 3:38)

   Armadilo [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   De ce nu o mai insistat Ponta sa capete avizul de la Basescu? O stiut cumva ca o facut prostie cat istoria? Ca daca nu publica are de platit milioane ca daune? Si-o dat seama ca are dreptate Basescu cand spune ca trebuie publicat de urgenta?

   Asculta antitotule, tie si pentru altii ca tine, inca nu s-o inventat in USL unul pe masura lui Basescu.

   O maturat Basescu tot ce se putea matura cu voi, si asta fara drept de apel. Asa va si intra in istorie.

   Daca Iliescu va intra in istorie ca cel care o scufundat nava dupa revolutie (lovitura de stat), Basescu cu toate relele lui va intra in istorie ca cel care o adus nava la linia de plutire.

   Vei auzi inca multi ani de aici inainte de Basescu.
   • -6 (8 voturi)    
    nu presedintele trebuia sa dea avizul (Joi, 15 august 2013, 9:27)

    father nicky [utilizator] i-a raspuns lui Armadilo

    Ci CSAT-ul! Asa ca presedintele ca convocat intr-o sedinta "de urgenta" CSAT-ul, iar domnul vice-prim-ministru, Gabriel Oprea, a intrebat pe cei prezenti, ministrii ministerelor de forta si directorii serviciilor de informatii, daca exista informatii si date noi in legatura cu Gruia Stoica si GFR, care ar putea constitui argumente valabile pentru blocarea privatizarii CFR Marfa?! Raspunsul a fost NU! Conform regulamentului, sedintele CSAT se inregistreaza pe suport electronic audio-video!
    In baza acestor reconfirmari, HG privind privatizarea CFR MARFA a fost publicata im Monitorul Oficial miercuri, 14 august a.c.
    Urmeaza cele 60 de zile in care castigatorul trebuie sa indeplineasca TOATE prevederile contractului! Asta-i tot!
    In ceea ce priveste "mostenirea" pe care o va lasa Presedintele romanilor, asa cum stiti, parerile sunt impartite si divergente! Chiar Presedintele se pare ca are unele indoieli, dovada ca s-a apucat sa faca meditatii in particular, ca sa-si poata reinnoi brevetul de capitan! Nu stiu care nava a adus Presedintele pe linia de plutire, pentru ca in CV-ul sau profesional exista niste nave scufundate, incendiate sau abandonate! Ultima "nava" este "Nava PDL" pe care a abandonat-o sarind peste bord cu tot cu "pietrele de moara": "Adio PD, adio PDL!"
    De altfel nu are, constitutional vorbind, nici o prerogativa in domeniul economic! Si de altfel nu trebuie sa ne umflam in pene: Romania are o datorie externa de cca. 100 de miliarde de euro, productia industriala a scazut drastic, investitiile straine au scazut abrupt(si viceversa), somajul a crescut, platim rate si dobanzi la imprumuturile anterioare, ne imprumutam ca sa acoperim deficitul bugetar, sa platim pensiile si celelalte cheltuieli curente! Cresterea PIB-ului ci 0,3% pe trimestrul II si cumulat cu 1,3% pe semestrul I, este reala si incrajatoare, dar mai avem mult pana sa "plutim" singuri, fara "centuri de siguranta" si datorii!
    • +7 (7 voturi)    
     Nava USL ia apa la bord (Joi, 15 august 2013, 11:42)

     Armadilo [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

     Mah, asculta, daca ai citit zilele astea presa ai vazut ca pe mediu si lung avem 75mld la extern, ii optim, nu ii de ocolit, dar nu ii nici o catastrofa.

     Nava se numeste Romania, si ma refer in mod deosebit la capitolul justitie.

     Cat despre dosarul flotei la care faci referire subtil, in dosar sunt acuzate 99 de persoane!!! Ii de bun augur sa ajunga odata in instanta si sa se clarifice.

     Nu ti se pare interesant ca Ponta ii nevoit de situatie sa ia acealsi masuri ca Boc??? Pentru ca nu are incotro. In asemenea situatie nu alte variante. Si crede-ma: Romania chiar ii stabila la momentul de fata, si asta nu guvenarii lui Ponta, pentru ca Ponta inca nu o luat masuri cu impact mare, nici la stanga nici la dreapta. De acum, daca se va adopta propunerile din scrisoarea de intentie, va fi dificil de stapanit.

     Sincer, sa fi tocat de 3 partide care au 70% din parlament si sa ramai in viata politica, ii un succes, pe care inca nici un om politic din Romania nu il are.

     Vom vedea la anul.
     • 0 (0 voturi)    
      DATORIILE RO (Joi, 15 august 2013, 19:55)

      father nicky [utilizator] i-a raspuns lui Armadilo

      Datoria externa pe termen mediu si lung a insumat 80,33 miliarde euro la 30 aprilie 2013, in crestere cu 2,1% fata de 31 decembrie 2012, arata datele publicate luni de BNR.
      Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 30 aprilie 2013 nivelul de 20,59 miliarde euro (20,4 la suta din total datorie externa), in crestere cu 1,7 la suta fata de 31 decembrie 2012.
      SURSA: HotNews.ro; Luni, 17 iunie 2013, 13:01
     • +1 (1 vot)    
      Ai pus punctul pe i! (Vineri, 16 august 2013, 0:09)

      fane_grija [utilizator] i-a raspuns lui Armadilo

      Respect Armadilo! Ai spus tot ce era important.

      As mai adauga ca in dosarul Flota Basescu a primit NUP de la PNA (varianta DNA) in guvernarea Nastase.

      Avand in vedere acest aspect, un trepadus din asta care inca aduce vorba de dosarul flota, vrea sa ma faca sa cred ca-l ierta cineva pe Basescu, daca era vinovat cat de putin, cu Nascase la butoane?
    • +3 (5 voturi)    
     n-ai inteles nimic (Joi, 15 august 2013, 12:02)

     mircearh [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

     Sper ca dupa mine sa nu mai incerce nimeni sa-si bata capul tu tine.
     E clar ca nu intelegi legile care sunt scrise clar negru pe alb, care nu lasa loc de interpretari.
     In mintea ta e o varza, incepi cu CFR si ajungi la PIB...... e greu.
     • 0 (0 voturi)    
      NO COMMENT! (Joi, 15 august 2013, 19:57)

      father nicky [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

      Nu am ce sa comentez!
  • +11 (13 voturi)    
   CFR Marfa pe mana unui geambas (Joi, 15 august 2013, 4:49)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   asta da shut...numai ca e intre propriile picioare, ale...voastre. Vezi ca in curand nu o sa mai primesti fluturasul.
  • +7 (9 voturi)    
   Bravo, ca ce? (Joi, 15 august 2013, 10:37)

   neagoe [utilizator] i-a raspuns lui antitot

   Ca, in pofida termenilor licitatiei care precizeaza 60 de zile pentru a efectua plata, Ponta a gasit o smecherie si i-a mai dat 2 saptamani lui Gruia?

   Adica, Bravo smecherie?!
 • +14 (14 voturi)    
  NOROC DE VREME... (Miercuri, 14 august 2013, 23:23)

  neaos [utilizator]

  in sfarsit se misca ceva. nu stim daca de bine dar se misca.
  ce noroc ca a inceput sezonul ploios in Miami. Avem si noi premier; poate a venit si cu ceva idei noi. Din cate am inteles s-a relaxat domnul premier alaturi de familie si bona filipineza?!, cu telefonul inchis.
  \eu sunt un nimeni; dar sunt obligat de patron sa raspund zi si noapte de patratica mea.
  oare asa de bine e sa fii patron? inchizi telefonul si stai la soare?
 • +13 (13 voturi)    
  De ce abia acum? (Miercuri, 14 august 2013, 23:35)

  bogdanenescu [utilizator]

  HG e din 24 iulie; de ce e publicată abia acum în Monitorul Oficial?
  • -7 (9 voturi)    
   pentru ca! (Joi, 15 august 2013, 8:36)

   father nicky [utilizator] i-a raspuns lui bogdanenescu

   Trebuia sa treaca prin CSAT! Te oftici?!
   • +5 (5 voturi)    
    chiar asa (Joi, 15 august 2013, 11:43)

    Armadilo [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

    Unde scrie ca trebuia sa treaca prin CSAT?
   • +4 (4 voturi)    
    fals (Joi, 15 august 2013, 12:05)

    mircearh [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

    Doar la sesizarea Consiliului Concurentei, si DUPA publicare in MO.
    Ar fi trebuit sa se inteleaga pana acum, sunt legi, nu lasa loc de discutii.
    Dar uselistii n-au stat niciodata prea bine cu cititul, nu ?
   • +3 (3 voturi)    
    ba nu (Joi, 15 august 2013, 12:52)

    boogeyman [utilizator] i-a raspuns lui father nicky

    nu trebuia... da' daca ponta nu-i in stare de nimic... te oftici?
 • -3 (7 voturi)    
  guvernele rusinii (Miercuri, 14 august 2013, 23:40)

  ChavaLito [utilizator]

  timp de 23 de ani,toate guvernele care au succedat au vandut pe 2 lei toata industria,resursele si actualmente distributiile de energie ale unei tari care odinioara era tara ce-a mai producatoare de pe continentul Europei si chiar era era printre primele din lume,dar acum care este la coada Europei care Nu mai produce nimic,doar importa,se aproba legi anti-romanesti,anti-sociale si care nu aduc dezvoltare (cresteri de taxe si impozite,aderarea la euro,regionalizarea etc) si alte legi aiurea si fara temei pe care poporul nu le-a cerut si nu le-ar fi aprobat,iar acum,USL care a avut din cate imi amintesc vreo 70% din voturi,a semnat un nou acord cu FMI prin care au cerut si chiar se bucura ca vor creste preturile la gaze si curent pana la 170% pana in 2018,nu conteaza consecintele,si se vand ultimele parghii ale statului Romanesc in economie.cine nu e de acord cu mine il rog sa imi aduca argumente solide sau sa nu ma jigneasca
  • +8 (10 voturi)    
   Calmeaza-te (Joi, 15 august 2013, 3:41)

   Armadilo [utilizator] i-a raspuns lui ChavaLito

   Tu sa taci si sa nu mai deschizi gura decat atunci cand vei fi chemat in Piata Unirii sau la Universitate.

   Asa multi se vaicaresc, dar cand sunt chemati la interval ca sa puna piciorul in prag nebuniei ce cuprinde tara, li se taie aerul de pe instalatie.
 • -1 (3 voturi)    
  ok (Joi, 15 august 2013, 0:03)

  Catalin.Oprea [utilizator]

  Deci totul e ok? Acum ce urmeaza? O fi bine, o fi rau?
  • +5 (5 voturi)    
   pai ce sa urmeze..... (Joi, 15 august 2013, 11:44)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui Catalin.Oprea

   ....audierile la DNA, insotite de deja banalizatele istericale tv in care sunt cainati infractorii ca li se fac dosare politice si evident nelipsitul "jos Basescu".
   In rest, se lucreaza intens dar pe tacute la programul de feudalizare si dezmembrare a tarii.
 • +10 (10 voturi)    
  nedumerire (Joi, 15 august 2013, 1:07)

  MihneaR [utilizator]

  de ce n-a fost publicata de acum doua luni?
  • +6 (8 voturi)    
   Pai, (Joi, 15 august 2013, 9:01)

   Mita Beciuklista [utilizator] i-a raspuns lui MihneaR

   daca o publica, nu mai avea Primmincinosul tarii timp la dispozitie sa paseze ilegalitatile pe seama CSAT, dupa principiul vinei colective, a complicitatii la nivel institutional. Daca exista ilegalul aviz al CSAT, isi faceau reciproc cu ochiul, (suntem complici, ciocul mic) si tiranul era incoltit. Ete`ca n-a tinut si Pinocchio se preface ca are cojones. Sa vedem cit il tine, ca doar in interviuri si gogosi e doktor, ala facut de 0049.
  • +7 (9 voturi)    
   pentru ca (Joi, 15 august 2013, 10:14)

   victor L [utilizator] i-a raspuns lui MihneaR

   nu voia sa isi asume raspunderea. A incercat sa implice si CSAT-ul, dar nu i-a mers. Ce face acum este obligatoriu, nu mai are alta solutie; dar se pare ca va fi o privatizare gen Oltchim.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by