Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de Guvern de miercuri ca urmeaza sa fie aprobata o Hotarare de Guvern pentru ca ziua de vineri, dupa sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, sa fie declarata zi libera pentru bugetari. Potrivit premierului, aceasta ar urma sa fie recuperata ulterior, intr-o zi de sambata.

  • UPDATE Hotararea de Guvern pentru stabilirea zilei de vineri, 16 august, ca zi libera, a fost publicata in Monitorul Oficial. Ziua libera fi recuperata sambata, 24 august, sau prin prelugirea corespunzatoare a timpului de lucru pana la data de 30 septembrie 2013.

Hotararea de Guvern stabileste ca, "pentru ziua libera, institutiile publice isi vor desfasura activitatea in program normal in ziua de 24 august sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 30 septembrie 2013, potrivit planificarilor stabilite".

Hotararea nu se aplica magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in data de 26 august si nici participantilor in aceste procese. Nu se va bucura de o zi libera nici personalului din Trezoreria Statului care desfasoara in zilele respective activitati stabilite prin ordin emis de Ministerul Finantelor Publice.

Dispozitiile hotararii pot fi aplicate si angajatilor din sectorul privat, in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel, se mai arata in document.

Ziua de 15 august, cand este Adormirea Maicii Domnului, este zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Aceasta zi a fost stabilita ca sarbatoare legala in 2008, prin Legea 202 de completare a Codului Muncii, transmite Mediafax.