Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) vrea sa dea intre 5.000 si 10.000 de euro pe luna pentru un sistem care blocheaza telefoanele mobile folosite de detinuti, potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei, informeaza Mediafax.

Potrivit proiectului de Lege privind utilizarea sistemelor destinate blocarii ori intreruperii radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor din subordinea administratiei nationale a penitenciarelor, in vederea achizitionarii serviciilor, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o suma in cuantum de 10 milioane de lei pe an.

Suma aferenta anului 2013 se transfera ANP, integral, in termen de 30 de zile de la data aprobarii cheltuielii, prin bugetul de venituri si cheltuieli, conform legii, iar pentru perioada 2014-2017 acestea se acorda ANP, trimestrial, in cote egale, prevede proiectul.

In expunerea de motive a proiectului se arata ca, pentru alegerea unei solutii optime, au fost solicitate informatii legate de posibilitatea de blocare si intrerupere a radiocomunicatiilor in perimetrele unilatilor subordonate ANP, de la operatori economici care isi desfasoara activitatea in acest domeniu.

"Din analiza proiectelor tehnice furnizate de 11 operatori economici care au raspuns solicitarii a reiesit ca solutia cea mai viabila, economica si acoperitoare din punct de vedere al numarului de unitati care va beneficia de masurile preconizate este cea propusa de prezentul act normativ. Se estimeaza ca pentru o unitate mare de detentie (peste 1.500 de detinuti), costul achizitionarii serviciului va fi de aproximativ 10.000 euro/luna, iar pentru una de dimensiuni reduse (500 - 750 de detinuti) de 5.000 euro/luna, in final reusindu-se punerea in functiune a acestor sisteme in aproximativ 20 -25 de penitenciare", se arata in expunerea de motive, publicata pe site-ul Ministerului Justitiei.

In proiectul de lege se mentioneaza ca sistemele vor fi folosite pentru sectiile de detinere din inchisori si locurile delimitate din interiorul sectorului de detinere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

"Blocarea si intreruperea radiocomunicatiilor se realizeaza numai in scopul prevenirii utilizarii neautorizate, de catre persoanele private de libertate, in interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile sa transmita sau sa primeasca imagini, sunete si informatii, inclusiv telefoanele mobile", se mai arata in proiect.

Conform aceluiasi articol, blocarea si intreruperea radiocomunicatiilor are la baza perturbarea acestora, care poate fi efectuata printr-un semnal electromagnetic sau o modificare a insusi mediului de propagare.

"Solutia tehnica identificata pentru crearea perturbatiilor electromagnetice este integrata intr-un sistem a carui functionare poate fi monitorizata de la distanta. Sistemul este compus dintr-o combinatie specifica mai multor tipuri de aparate si, dupa caz, a altor dispozitive care sunt asamblate, instalate si destinate utilizarii permanente pentru blocarea si intreruperea radiocomunicatiilor in perimetrele unitatilor din subordinea ANP (...)", prevede acelasi proiect.

Conform aceluiasi articol, sistemul functioneaza strict in benzi de frecventa radio stabilite de ANCOM pentru furnizarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice, blocheaza si intrerupe comunicatiile dintre detinuti si terte persoane efectuate in alte conditii decat cele prevazute de lege, functioneaza la cea mai mica putere din punct de vedere tehnic si este instalat in locuri inaccesibile detinutilor.

De asemenea, acesta nu depaseste limitele impuse de legislatia nationala in ceea ce priveste expunerea populatiei generale la undele electromagnetice, nu retine informatiile privind traficul, localizarea si cele necesare pentru identificarea unui abonat sau a unui utilizator, precum si continutul comunicarii (imagini, sunete si informatii) si nu perturba activitatea curenta din penitenciar.

In cazul in care sistemele produc interferente prejudiciabile serviciilor furnizate de titularii drepturilor de utilizare a frecventelor radio, ANCOM poate dispune suspendarea ori modificarea conditiilor tehnice de utilizare a sistemelor destinate blocarii si intreruperii radiocomunicatiilor in unitatile subordonate ANP.

"In situatia in care aparatele destinate blocarii ori intreruperii radiocomunicatiilor in unitatile subordonate ANP sunt ori devin ineficiente ca urmare a propagarii semnalului radio transmis prin retelele de comunicatii electronice, ANCOM poate stabili, in cazuri specifice, modificarea unor conditii tehnice si operationale a frecventelor radio alocate titularilor drepturilor de utilizare", se mai arata in proiect.

Pe de alta parte, directorul ANP va decide, in limita sumelor disponibile, ce unitati din subordine vor beneficia de aceste sisteme.

Printre motivele ce au dus la elaborarea acestui proiect de lege s-a avut in vedere si faptul ca a crescut numarul telefoanelor mobile utilizate de detinuti.

"Desi persoanelor aflate in stare privativa de libertate nu le este permisa detinerea si utilizarea dispozitivelor de comunicare la distanta, introducerea acestora in cadrul penitenciarelor s-a perfectionat de-a lungul timpului", se arata in expunerea de motive.

Astfel, daca initial mobilele erau introduse in inchisori prin pachete sau colete postale primite de detinuti, disimulate in alimente si bunuri a caror detinere si utilizare era permisa, ulterior acestea erau aruncate in interiorul locului de detinere, in zonele in care detinutii au acces pentru desfasurarea diferitelor activitati, productive, recreative sau curatenie si intretinere ori erau introduse de membri familiilor sau chiar de avocati, politisti sau agenti de penitenciar.

Potrivit unei statisici prezentate in documentul citat, din 2008 pana in semestrul intai din 2013, au fost descoperite, in penitenciarele din Romania, 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite inainte sa ajunga la detinuti.

De asemenea, odata cu intrarea in vigoare a modificarilor si completarilor Legii 275/2006 prin Legea nr. 83/2010, in ceea ce priveste introducerea infractiunii de introducere de bunuri si obiecte interzise in penitenciar, administratiile penitenciarelor au sesizat organele de urmarire penala in 2591 de cazuri, pentru cercetarea acestei infractiuni. Doar in primul semestru al acestui an, au fost sesizati anchetatorii pentru 444 astfel de cazuri, 11 dintre cei vizati facand parte din personalul penitenciarului.