Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat la Digi 24 ca numarul primarilor care se afla in stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic si ca cifra este exagerata, printre motive fiind si acela al schimbarii legislatiei. Insa, acest lucru nu i-ar ajuta deoarece legea nu se aplica retroactiv.

In plus, presedintele ANI a adaugat ca unul din punctele de plecare pentru aceste situatii de incompatibilitate este chiar sesizarea presedintelui CJ Constanta, Nicusor Constatinescu.

"Deocamdata ANI a identificat stari de incompatibilitate in legatura cu apartenenta la aceste regii autonome sau asociatii de dezvoltare intercomunitara in 50 de cazuri. Sunt alte cateva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situatii. Cifra pe care a avansat-o doamna Gaju (prim-vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania - n.r.) nu este reala si nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gaju este unul dintre primarii care a fost identificat in stare de incompatibilitate.

Alesii locali spun doar o parte din problema creata. Legea este foarte clara. Alesii locali isi pot desemna reprezentanti, ei nu pot sa spuna ca nu au stiut de aceasta prevedere legala", a declarat presedintele Agentiei Nationale de Integritate, la Digi24.

Marian Gaju a sustinut ca ar fi peste 651 de primari cu probleme si ca, in acest moment, in urma cercetarilor facute de Asociatia Comunelor din Romania, nu este clar daca sunt peste 1.000.

Despre aceste cifre vehiculate Horia Georgescu a afirmat: "Eu am vorbit in termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de alesi locali care se afla in conflicte de interese, incompatibilitati sau cu averi nejustificate, dar era o situatie generala, nu se referea la problema identificata de reprezentantii primariilor sau ale altor entitati locale. De aceea, o modalitate concreta de fraudare a banilor publici este de a directiona suma de bani prin firme ale rudelor sau apropiatilor si in acest fel apare problematica conflictului de interese".

"Cred ca este o exagerare. Cred ca dansii vor sa genereze prin acest gen de abordari o schimbare legislativa care, din punctul nostru de vedere, la acest moment nu este fezabila. Primului ministru probabil i-au fost aduse la cunostinta niste date care au fost prezentate trunchiat. Noi, in acest moment, nu avem mai mult de 100 de cazuri de incompatibilitate de la inceputul anului in ceea ce priveste alesii locali", a sustinut Horia Georgescu.

Sesizarea lui Nicusor Constantinescu, unul dintre punctele de plecare ale situatiei.

"Unul dintre punctele de plecare pentru aceste situatii de incompatiblitate a fost sesizarea lui presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, pentru cativa primari din judetul Constanta, care faceau parte din regia autonoma respectiva (RAJA Constanta - n.r.), in cazul a 7 primari, pentru care acum ne acuza ca facem abuzuri. Dumnealui a initiat acea sesizare. Unul dintre punctele de plecare pentru acest tip de incompatiblitati a fost si sesizarea presedintelui Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu, el insusi aflandu-se intr-o situatie de incompatibilitate, deoarece a facut parte din acel consiliu de administratie. El a facut sesizarea pentru ca acei primari se aflau in opozitie, probabil. Este un tipar de sesizare, in general, primarii sau alesii locali isi fac sesizari unii altora in functie de interesele politice pe care le au", a subliniat presedintele ANI.

Horia Georgescu a mai spus ca primarilor nu le-a pasat de lege, desi era in vigoare din 2003, si ca alesii locali 'au crezut ca nicio instiutie nu va aborda aceasta problema la nivel macro', o problema care se regaseste "la fiecare partid politic".

Cei care sunt in stare de incompatibilitate nu pot face nimic, a adaugat presedintele ANI. "Indiferent daca legea se schimba sau nu, situatia de incompatibilitate ramane. Am auzit niste opinii ca daca se schimba legea, vor beneficia de

legea mai favorabila, acest lucru se intampla in penal. In acest caz, aceste situatii de incompatibilitate raman pentru ca incompatibilitatile au avut loc pe perioada unui mandat. Legea nu este retroactiva. Ei nu vor mai fi incompatibili din momentul in care legea va fi promovata si publicata in Monitorul Oficial", a precizat Horia Georgescu.

Despre o presupusa initiativa legislativa a vicepremierul Liviu Dragnea in acest sens, Georgescu a spus ca nu are cunostinta cu privire la acest fapt.

"Daca exista, va urma parcurs de avizare institutional. Vom vedea varianta care va fi propusa, vom analiza si vom da un raspuns Ministerului Justitiei", a spus el.

Horia Georgescu: Ministerul Justitiei a procedat in mod corect

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, este acuzat de primarii si parlamentarii PSD ca pune bete-n roate primarilor si presedintilor de consilii judetene. Ministerul Justitiei a avizat negativ schimbarea legii incompatibilitatii. Modificarile le-ar fi permis alesilor locali sa detina in continuare functii si in adunarile generale ale actionarilor din societatile subordonate.

"Ministerul Justitiei a procedat in mod corect, ne-a consultat, am prezentat argumentele pe care le-am avut si ulterior a avizat negativ aceasta propunere care nu are sufiecient elemente care sa aduca legitimitate intr-o schimbare in legislativ. La ce consecinte de critica politica a generat, a fost un gest de curaj, foarte corect, care vine in intampinarea asteptarilor Comisiei Europene din perspectiva raportului MCV si in intampinarea cetatenilor care vor sa vada mai putin coruptie in mediul local", a declarat presedintele ANI.

In privinta protestelor anuntate de alesii locali, Horia Georgescu a afirmat ca de-a lungul existentei ANI au fost numeroase critici prin care se dorea desfiintarea institutiei sau schimbarea managementului, iar alesii locali trebuie sa respecte legea, subliniind ca acestia au stiut ca se plaseaza intr-o situatie de incompatibilitate sau conflict de interese.

In urma cu o luna, Agentia Nationala de Integritate a descoperit ca 42 de alesi locali din judetele Constanta si Sibiu sunt incompatibili pentru ca au sau au avut calitatea de reprezentanti ai localitatilor in Adunariile Generale ale Actionarilor din societati comerciale de interes local, in timpul mandatelor de primari si viceprimari.

Daca ANI trece sub control parlamentar, cu siguranta ca mi-as da demisia

"Asa cum este definit cadrul legislativ si instrumentele de control pentru Agentie cred ca este suficient. Trebuie spus ca noi facem subiectul unui

audit extern independent anual care verifica pe orizontala si pe verticala

toata activitatea Agentiei Nationale de Integritate, inclusiv dosare

clasate sau in lucru, conform procedurilor operationale prezente la nivelul

Agentiei. Acest audit a fost si este desfasurat de o companie de mare

prestigiu, de aceea este un filtru foarte bun pentru acele voci care spun

ca ANI nu are o activitate asa cum o prezinta dumnealor. Exista Consiliul

National de Integritate care dezbate acest raport si pot formula

recomandari in sensul demiterii conducerii, in sensul imbunatatirii unor

activitati, daca sunt prezente vulnerabilitati. Daca nu, acest raport este

oglinda Agentiei Nationale de Integritate, acest raport este consultat de

Comisia Europeana", a spus Horia Georgescu, la Digi 24.

"Daca ar ajunge sub un control parlamentar, cu siguranta ca mi-as da

demisia. Nu poti sa fii controlat in mod direct asa cum isi dorescu unii

parlamentari sa cheme procurori, functionari publici, oameni din servicii

secrete sa dea raspunsuri pentru aplicarea legii. Este un mod nedemocratic

de a avea o separatie autentica a puterilor in stat", a adaugat Horia

Georgescu.

"Sistemul poate fi imbunatatit. De exemplu, o declaratie de avere poate fi

depusa in acest moment in trei sau patru locuri. Nu este necesar acest

lucru, declaratie de avere trebuie depusa doar la Agentia Nationala de

Integritate. Sunt cateva elemente tehnice care pot fi imbunatatite", a

subliniat Horia Georgescu.

Presedintele ANI a adaugat ca a discutat cu prim-ministrul Victor Ponta si

cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si ca exista sprijin pentru

modificarea legii.