Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania (MCA) transmite printr-un comunicat ca paza Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal, acolo unde liderul partidului extremist maghiar Jobbik, Gabor Vona a declarat ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania, este asigurata de o grupare paramilitara din Ungaria care "este sovina, rasist-extremista si anisemita". "Ca si evrei romani, ca si cetateni romani, nu putem ramane indiferenti in fata exportului/importului de extremism si rasism efectuat de Jobbik (...) MCA Romania solicita autoritatilor romane sa se sesizeze si sa verifice sursele de finantare a evenimentelor organizate si desfasurate pe teritoriul Romaniei cu participarea unor entitati extremiste si paramilitare straine", se arata intr-un comunicat al MCA remis HotNews.ro.

"MCA Romania remarca, din nou, activitatea desfasurata de Jobbik in judetul Harghita. Jobbik este un partid din Ungaria, notoriu pentru politica sa rasista si antisemita. In ultimii ani, MCA Romania a avertizat, in repetate randuri, asupra activitatilor conduse de grupari extremiste si de Jobbik in Transilvania", se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

"Astfel, conform relatarilor din presa, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal a participat Gabor Vona, liderul Jobbik. De asemenea, conform informatiilor publicate in media, paza acestui festival a fost asigurata de o grupare paramilitara din Ungaria, Asociatia Forta de Protectie Nationala a Traditiei si Garda Civila (National Protection Force Heritage And Civil Guard Association / Nemzeti Orsereg Hagyomanyorzo es Polgaror Egyesulet)", se aminteste in comunicat.

Potrivit reprezentantilor MCA Romania, "aceasta asociatie paramilitara din Ungaria este una dintre cele mai active grupari rasiste, fiind evaluata, de catre Institutul Athena din Budapesta. Institutul Athena mentioneaza clar ca Asociatia Forta de Protectie Nationala este sovina, rasist-extremista si antisemita".

"Ca si evrei romani, ca si cetateni romani, nu putem ramane indiferenti in fata exportului/importului de extremism si rasism efectuat de Jobbik, o grupare politica antisemita care promoveaza idealurile extremiste maghiare in tara noastra natala", sustin reprezentantii MCA.

Potrivit acestora, "aceste evenimente readuc in discutie legislatia contra rasismului, contra nationalismului extremist, contra fascismului si contra discriminarii. Din aceasta cauza solicitam, din nou, Guvernului Romaniei, sa adopte fara intarziere Legea 107/2006 modificata".

"In acest context accetuant de extremismul maghiar care ia amploare in Romania, in situatia in care exista posibilitatea ca astfel de evenimente sa se desfasoare cu suport oferit de autoritatile locale care le finanteaza din bani publici, MCA Romania solicita autoritatilor romane sa se sesizeze si sa verifice sursele de finantare a evenimentelor organizate si desfasurate pe teritoriul Romaniei cu participarea unor entitati extremiste si paramilitare straine, precum Jobbik si Asociatia Forta de Protectie Nationala, care ofera suport moral, ideologic, financiar si organizatoric fractiunilor extremiste locale care actioneaza impotriva entitatii nationale ale tarii noastre", se mai precizeaza in comunicatul citat.

UPDATE 13:50:

"Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" isi exprima profunda ingrijorare pentru declaratiile rasiste si incitatoare pe care dl. Gabor Vona le-a facut in cadrul unei tabere de la Borzont, judetul Harghita", se precizeaza intr-un comunicat al Institutului.

Comunicatul citeaza declaratiile liderului partidului extremist maghiar Jobbik asa cum au fost consemnate de HotNews.ro si exprima mai departe reactia Institutului "Elie Wiesel".

"Condamnam cu toata fermitatea un astfel de discurs care vine in contradictie flagranta cu art. 30 al. 7 din Constitutia Romaniei si solicitam institutiilor abilitate ale statului sa se asesizeze pentru a lua masurile care se impun.

De asemenea, mentionam ca tolerarea unor astfel de actiuni lipsite de discernamant politic din partea unor partide sau organizatii extremiste prezente in Romania, amplifica riscul pentru intensificarea extremismului in Romania. In acest context nu putem sa nu privim cu ingrijorare la exercitiile paramilitare pe care Asociatia Noua Dreapta din Romania le-a facut in cadrul "Taberei Nationaliste: Camaraderie, disciplina, loialitate", organizata la Rasnov intre 1 - 4 august 2013', se arata in comunicatul citat.

Pozitiiile MCA Romania si a Institutului Elie Wiesel vin dupa ce liderul partidului extremist maghiar Jobbik, Gabor Vona, a declarat sambata 10 august la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont (Harghita) ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania.

Duminica, 11 august, Ministerul Afacerilor Externe a a "condamnat cu fermitate" intr-un comunicat de presa declaratiile lui Vona Gabor, si a cerut Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik.

Tot duminica a venit si replica MAE maghiar, care a afirmat intr-un comunicat de presa ca Jobbik este un partid de opozitie care nu este implicat in activitatea Guvernului ungar si nu impartaseste responsabilitatile acestuia.

Pozitionarile dure ale Jobbik vin pe fondul apropierii viitoarelor alegeri parlamentare din Ungaria (primavara anului 2014). Vor fi primele alegeri desfasurate conform noii Constitutii, iar lupta pentru un loc in Parlamentul de la Budapesta se anunta extrem de dura, caci numarul de parlamentari a scazut de la 386 la 199. Electoratul maghiar din afara granitelor este o miza pentru toate partidele, iar radicalizarea discursului politic legat de drepturile minoritatii maghiare din strainatate este o constanta a campaniilor electorale din Ungaria.