MAE asteapta de la guvernul Ungariei sa se disocieze de declaratiile liderului Jobbik: Afirmatia legata de asumarea unui conflict intre Ungaria si Romania este extrem de grava

de I.R.     HotNews.ro
Duminică, 11 august 2013, 11:39 Actualitate | Esenţial


Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminica un comunicat de presa in care "condamna cu fermitate si respinge" declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni, in cursul zilei de sambata, de catre presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, care a afirmat ca partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania. Ministerul aminteste ca este nevoit sa ia pozitie in mod public pentru a doua oara in decurs de o luna fata de declaratiile unor oficiali ungari si asteapta din partea guvernului de la Budapesta sa se disocieze de aceste afirmatii.

Reactia MAE:

"Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteste faptul ca aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minoritatile nationale, la fel ca si asa zisele drepturi colective pentru minoritatile nationale, care sunt excluse conceptual din planul relatiei bilaterale prin Tratatul politic de baza din 1996.

In ce priveste afirmatia ca pentru solutionarea asa-zisei probleme a maghiarilor din Romania este necesara asumarea unui conflict intre Ungaria si Romania, MAE apreciaza ca este extrem de grava. Ea contravine flagrant spiritului si realitatilor europene contemporane, principiilor de drept international, Tratatului politic de baza, precum si Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de pozitionari sunt complet anacronice si trebuie condamnate cu toata fermitatea de catre toti actorii responsabili din Romania, Ungaria si Europa, in general.

MAE dezavueaza orice manifestari sau declaratii extremiste care au loc pe teritoriul Romaniei.

MAE reaminteste ca este nevoit sa ia pozitie, in mod public, pentru a doua oara in decurs de o luna, fata de declaratiile unor oficiali ungari facute in contextul unor scoli sau tabere de vara organizate de teritoriul suveran al Romaniei care disoneaza cu 'Parteneriatului strategic ungaro-roman pentru Europa in secolul XXI'.

Ministerul Afacerilor Externe asteapta din partea Guvernului de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik facute la Joseni in cursul zilei de ieri."


Presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria - Jobbik, Vona Gabor, a declarat sambata jurnalistilor prezenti la Tabara EMI ca Ungaria are obligatia de a sustine in fata Uniunii Europene si de a sprijini obtinerea autonomiei, revendicata de maghiarii din Transilvania, apreciind ca disputele pe aceasta tema trebuie solutionate cat mai curand.

"Eu cred ca Ungaria, dincolo de gesturile simbolice si de initiativele civice, are obligatia sa incerce sa dea glas acestei cerinte in fata forurilor internationale. Eu cred ca aceasta disputa (privind autonomia Secuimii) nu este disputa Romaniei si Ungariei, ci una europeana. Ungaria trebuie sa faca orice ii sta in putinta ca disputa pe seama autonomiei sa se finalizeze cat mai repede", a sustinut Vona Gabor.

Intrebat daca va sustine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relatiile dintre Romania si Ungaria, presedintele Jobbik a spus ca partidul sau isi va asuma acest risc, pe care ar trebuie sa si-l asume, in opinia sa, intreaga Ungarie.

"Este evident ca, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relatiei dintre Romania si Ungaria, ci starea societatii si natiunii maghiare, care ii include si pe maghiarii din Transilvania. Deci, daca apararea drepturilor maghiarior din Romania si reprezentarea lor inseamna conflict cu Romania, cred ca Jobbik isi va asuma aceasta reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumata de intreaga Ungarie", a declarat Vona Gabor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


5278 vizualizari

 • 0 (12 voturi)    
  Hmm... (Duminică, 11 august 2013, 11:57)

  solar [utilizator]

  Nu mi-a creat surprize JOBBIK si scolile de vara unguresti din Romania(toate editiile) cat imi creeaza surprize aceasta tacere generala romaneasca!! Indiferent de dreapta, indiferent de stanga, indiferent de elita intelectuala stanga-dreapta, de tineri sau mai putin tineri.
  Momentul "adevarului nationalist" , pentru Romania -Ungaria a sosit si a fost demult previzibil." Momentul adevarului nationalist pentru EUROPA" face si el pasi mari de tot spre linia de sosire. Asteptam, asteptam,asteptam...
  Pe locuri, fiti gata, START!
  Asteptam ratarea startului...(?!)
  Am intrat din plin in secolul al XXI-lea.
  • +1 (1 vot)    
   Please permanently delete my account (Duminică, 11 august 2013, 22:18)

   Pooky [utilizator] i-a raspuns lui solar

   Please permanently delete my account
 • +4 (14 voturi)    
  Urmatorul pas dupa autonomie... (Duminică, 11 august 2013, 12:01)

  abel [utilizator]

  ... unirea cu Ungaria pentru formarea Ungariei hortiste. Asta inseamna ca vor toata Transilvania, tot Banatul , daca se poate si mai mult... Nu este normal sa se amestece ungurii din afara tarii in treburile maghiarimii romane... Cum ar fi zis cineva demult, " amestec in treburile interne ale Romaniei"... :(((((((((((
  • +2 (4 voturi)    
   Alte amintiri ramase de la Nastase (Duminică, 11 august 2013, 21:19)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui abel

   Parcul reconcilieri romano-maghiare. Apa de moara pentru extremisti maghiari.
 • +6 (8 voturi)    
  mesaj (Duminică, 11 august 2013, 12:17)

  torna_fratre [utilizator]

  MAE trebuia sa continue cu declararea persona non grata a turistului/turistilor care dau din clantza aiurea.
  Desemenea MI sa desfiinteze/blocheze/interzica astfel de sezatori intre puii de rambo de la vecini.
  maine,poimaine astia baga si arme in tara si se vor apuca de vanat romani.
  Luati masuri odata fata de turistii astia cu aere de SEAL.
  Alo guvernul se aude?
  • +1 (3 voturi)    
   toata tara e indignata.......... (Luni, 12 august 2013, 0:55)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   numai autoritatile romanesti,nu sunt, ......asteapta clarificari.........se vede ca au uitat de dictatul dela viena....ca maine vad, cum ue ne impune o forma de organizare ad-tiva dupa placul vecinilor.
 • +21 (35 voturi)    
  Propunere legislativa (Duminică, 11 august 2013, 12:43)

  Columbo [utilizator]

  Propun ca sa se dea o lege ca la toate demonstratiile sau intalnirile la diverse evenimente de pe teritoriul Romaniei la care sunt arborate drapele diferite de cel al Romaniei, Drapelul national sa fie obligatoriu arborat in numar egal (si dimensiuni egale) cu celelalte! Pana cand tricolorul va fi ignorat si urat de unele minoritati, in special de cei din articolul de mai sus?
  • +10 (14 voturi)    
   corect (Duminică, 11 august 2013, 14:20)

   ratuba [utilizator] i-a raspuns lui Columbo

   Au libertatea sa urasca sau sa iubeasca steagul Romaniei dar obligatia sa-l respecte si asta impus prin lege.
 • +21 (33 voturi)    
  Expulzarea acelor persoane (Duminică, 11 august 2013, 12:48)

  mnicku [utilizator]

  si declararea lor ca si persoane- non grata pe teritoriul RO e singura solutie .

  Se observa ca HU prin toate mijloacele indemana la acte subeversive la adresa RO .
 • +13 (35 voturi)    
  asteptati (Duminică, 11 august 2013, 12:54)

  evoque [utilizator]

  ca li se rupe de asteptare voastra.
  Uite asa au ajuns toti sa se stearga pe picioare cu tara asta.
  Asteptati si o sa vina inca o zi ca ziua in care ungurii lui horthy au macelarit romanii, asteptati.
  Vor autonomie sui drepturi, ungaria este la cateva sute de kilometri.
 • +25 (37 voturi)    
  fapte nu vorbe "diplomatice" (Duminică, 11 august 2013, 13:08)

  miha53 [utilizator]

  se rezolva simplu ...pentru declaratiile iresponsabile sa fie declarat persona non grata si interzisa organizarea de "petreceri" decompansatilor pe teritoriul Romaniei
 • +23 (35 voturi)    
  comment (Duminică, 11 august 2013, 13:13)

  Riker666 [utilizator]

  sa-i interzica dreptul de a intra in tara sa clampane la el acasa
 • +2 (26 voturi)    
  Ciobul și oala spartă (Duminică, 11 august 2013, 13:15)

  Omics [utilizator]

  Două state care nu se bazează pe comunitățile tuturor cetățenilor din fiecare stat, ci pe etnii: Ungaria și România. Declarația MAE român este ca și râsul ciobului de oala spartă.
  • +1 (3 voturi)    
   pe invers... (Duminică, 11 august 2013, 15:55)

   republicanu [utilizator] i-a raspuns lui Omics

   Isaila totdeauna ai fost pe invers! Pe oameni ca tine se bazeaza revizionistii unguri.
 • +15 (33 voturi)    
  somnul rațiunii naște...aberații (Duminică, 11 august 2013, 13:50)

  visio [utilizator]

  ungaria a fost și va rămâne, întotdeauna, o națiune mică; prin mică mă refer la mentalitatea sălbatică, primitivă, preisotrică atât a celor care pretind ceva ce niciodată nu le-a aparaținut, însă și a celor care au cât de cât mintea mai limpede; într-o Europă care merge repede către unificare, către o singură națiune, cea a europenilor, se trezesc ungurii cei fără nicio istorie, fără niciun trecut cultural sau istoric, să pretindă ceea ce nu i-a aparținut niciodaată; Europa face refernință la cetățenii săi numindu-i europeni; ungurii, cei care au avut nimic vreodată ever, vor să se numească unguri; economic vorbind, să presupunem că transportatorii români nu vor mai tranzita Ungaria, să presupunem că turiștii românii nu ar mai pleca și veni din și în România prin ungaria; ce rezultate economice ar avea acest tip de embargou? pentru ungaria ar fi o catastrofă; nu conștientizează încă, însă acțiuni de tipul vrem război conta Românie și a Europei, în genral, va duce la disoluția ungariei; mie îmi este indiferent ce se va alege de ungara, pentru că oricum va pierde; nicio țara necivilizată nu va avea parteneri politici sau economici cu greutate; singurul motiv pentru care nemții nu au fabrici în România este lipsa drumurilor naționale si a autostrăzilor; când vom avea așa ceva, și nu e greu de făcut, multe fabrici din ungaria se vor închide și vor fi relocate în România și Bulgaria; ce va face Ungaria? într-un singur cuvânt: FOAMEA.
  ce se va alege de proștii din România, cei cu dublă cetățenie? vor fi într-o situație foarte proastă; nu le convine în România? Nu sunt ținuți cu forța aici, să lase cetățenie la vamă când pleacă.
  • +2 (10 voturi)    
   Nu asa (Duminică, 11 august 2013, 14:38)

   urfe [utilizator] i-a raspuns lui visio

   Nu cred ca are rost sa minimalizam importanta unei tari doar pentru ca suntem sensibili la un anumit subiect.

   Ungaria are si istorie, si cultura, si civilizatie. Toti avem. Problema este, mai ales in cadrul unor astfel de discutii, ca majoritatea nu le cunoaste, si nici nu este interesata de ele. Ne preocupa lucrurile superficiale pentru ca sunt, in general, printre singurele pe care le intelegem cu minim de efort - teme accesibile de genul nationalismelor se bazeaza pe impulsuri emotionale si nu cer sa ne informam corect, lung, din surse obiective. In plus, nu am putea vorbi de cultura si istorie pentru ca ei, ca si noi, suntem inca in umbra unor influente comuniste, cat si a tumultului schimbului din 89; iar amandoua ne-au lasat si cu perspective diferite, dar si cu generatii (din pacate) in mare inculte...

   In fine, nu cred ca Jobbik (partid ultra nationalist) reflecta deloc personalitatea tarii, ci numai a unei anumite clase politice, si a limitelor ei. De asta mi s-ar parea si foarte important sa stim cum sa reactionam echilibrat. Deci, daca tot vorbesti de somnul ratiunii, fii te rog sigur ca esti treaz..
   • +1 (5 voturi)    
    superficialitatea este vecină cu somnul de care (Duminică, 11 august 2013, 20:24)

    visio [utilizator] i-a raspuns lui urfe

    vorbesc; atitudinea ungariei este anacronică față de oricare din vecinii ei; că vorbim de România sau de Slovacia, Serbia, Ucraina, etc, ungaria are o atitudine ofensatoare și necivilziată; cât despre somnul meu, este bine să îți dovedești loialitatea față de România...părerea mea...altfel, dacă citeai mai bine și te străduiai să înțelegi ce am spus, nu debitai generalități atât de lipsite de substanță...cei mai importanți regi ai ungariei au avut sânge românesc, așa că scutește-mă de măreția națiunii ungare; dacă vrei să îmi dovedești că mă înșel, mergi la ai tăi și civilizează-i; românii mei sunt departe de ceea ce îmi doresc eu, și foarte departe de ce au fost strămoșii lor; însă, marea lor calitatea este că au dat din pâinea lor oricărui străin care le-a călcat curtea; este foarte probabil ca din această cauză să nu avem un nivel de trai mai bun; încercând să suportăm parte din sălbaticii care s-au oprit în curtea noastră, am uitat să ne respectăm și să impunem un tipar social demn de specia umană; pe de altă parte, românii au fost ocupați să apere occidentul de migratori sălbatici și cruzi...
    ca și concluzie, nu e treaba ta sau a voastră să judecați românii..părerea mea...
    • 0 (2 voturi)    
     .. (Luni, 12 august 2013, 0:25)

     urfe [utilizator] i-a raspuns lui visio

     Loialitate fata de Romania nu consta in a enumera superlative nationaliste fictive, visio.
 • -6 (8 voturi)    
  UE (Duminică, 11 august 2013, 14:08)

  antitot [utilizator]

  Va permite federalizarea Romaniei ,uitati-va la Spania unde Catalunia va fi independenta,uitati-va in Belgia unde se permit astfel de declaratii si chiar mai mult decat atat..
  UE reprezinta pentru Romania tot ceea ce este mai rau ,viitorul o va demonstra.
  Din pacate Transilvania este deja vanduta de catre occidentali in interesul lor.
 • -2 (6 voturi)    
  agitatie mare (Duminică, 11 august 2013, 14:18)

  vulpescu [utilizator]

  Subscriu la declararea emerdeurului "persona non grata "

  Nu pot sa nu remarc insa ca aceasta declaratie furnizeaza motive excelente pentru regionalizarea in formula dorita de guvernele Boc si Ponta - cu inglobarea HarCov-ului intr-o regiune mai mare.

  De fapt este o declaratie care restringe foarte mult spatiul de manevra si negociere a UDMR.
  Este de fapt o declaratie care face rau comunitatii maghiare din Romania
 • +2 (12 voturi)    
  cutitul in rana se invarte din nou!!!!!! (Duminică, 11 august 2013, 14:34)

  veto [utilizator]

  Sunt foarte dezamagita si doar cei care stau in Transilvania stiu ce inseamna asta ! ca sa mai improspatez memoria alaturi atasez un filmulet cu crimele ce le-au facut maghiarii cu armata lui Horti in frunte, in localitatea Ip din judetul Slaj, merita vazut :
  http://vimeo.com/16275866
  • +2 (2 voturi)    
   Wow (Duminică, 11 august 2013, 19:21)

   un.Dac [utilizator] i-a raspuns lui veto

   L-am vizionat. Am lacrimat.
   Superb realizat si din pacate foarte trist.

   Chiar daca vin din partile moldovei, sunt foarte solidar cu ardelenii, etc.

   Multumesc pentru share.
 • +4 (10 voturi)    
  La urma urmei... (Duminică, 11 august 2013, 14:35)

  ac [utilizator]

  ... imi aduc aminte de un trecut nu prea indepartat in care destepti locali gen PRM sau PUNR stateau cu Avram Iancul sculat de dimineata pina seara, si improscau cu chestii asemanatoare. Si ce s-a ales de ei? Nimic.
  In Ungaria, in schimb, se pare ca sint multi care iubesc imbracatul in uniforme si marsaluiala gen SA 1933. Cine era Ernst Rohm, la urma urmei? La fel si cu domnul asta Voda. Poate deveni periculos, dar ma indoiesc. Cum zicea visio mai sus: autostrazi si aeroporturi (si C++, as adauga eu), asta trebuie sa facem. In rest, e bla bla. Deocamdata.
 • +3 (7 voturi)    
  Mici, dar cu gura mare! (Duminică, 11 august 2013, 14:43)

  cmariusalin [utilizator]

  Fight!
 • +1 (3 voturi)    
  MAE asteapta ca o mamaie :D (Duminică, 11 august 2013, 15:57)

  Clop [utilizator]

  Ce cauta asta cu Garda Maghiara pe teritoriul Romaniei in asa-zise tabere de vara? Cat de nataflet sa fii sa-l lasi pe Vona Gabor sa vina in Romania sa tina speech-uri belicos ultranationaliste?

  Ce face MAE? Decat sa astepti replici de la Guvernul Ungariei, mai bine le previi, nu-i asa? Acesta nu este un scandal minor, ministrul Corlatean mai sta in functie?!
 • +1 (3 voturi)    
  Unde este biroul de inrolare militara? (Duminică, 11 august 2013, 18:19)

  Dan P. [utilizator]

  Unde trebuie sa ma inrolez ca sa ajut la rezolvarea DEFINITIVA a acestui "conflict"?
 • +2 (2 voturi)    
  Opinie (Duminică, 11 august 2013, 19:21)

  Catalin.Oprea [utilizator]

  Banuiesc ca domnul este un demagog care doreste sa obtina cateva voturi prin declaratiile sale aberante. Care sunt acele drepturi pe care Romania le incalca si merita deschiderea unui confilict?
  Nu vad in ce context Ungaria si-ar permite un confilict cu Romania.
 • +2 (2 voturi)    
  KGB-ul profita de Jobbik...o veche diversiune... (Duminică, 11 august 2013, 19:21)

  Costin1968 [utilizator]

  ...Republica Moldova daca semneaza cu UE la Vilnius...Tsunami-ul democratiei, europenismului va ajunge si la mujic...
 • +3 (3 voturi)    
  Base raspunde (Duminică, 11 august 2013, 19:55)

  Koczka [utilizator]

  De relatiile externe si securitatea natiunii raspunde Presedintele cf Constitutiei.....
 • +3 (3 voturi)    
  Prea multe scoli de vara (Luni, 12 august 2013, 1:27)

  un dac [utilizator]

  Sa mai faca si targuri de joburi sau de real estate in budapesta, ca de scolarizare ieftina m-am saturat. Muncim si noi ceva sau doar invatam sa injuram romanii biling numai in ungureste?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by