Parchetul instantei supreme a preluat dosarul tortionarului Alexandru Visinescu

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 9 august 2013, 14:07 Actualitate | Esenţial

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a preluat, vineri, de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului impotriva tortionarului Alexandru Visinescu, relateaza Mediafax.

In temeiul dispozitiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedura penala, s-a dispus, azi, 09.08.2013, preluarea cauzei privind pe Visinescu Alexandru, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Public.

Parchetul instantei supreme a precizat ca dosarul a fost preluat avand in vedere complexitatea cauzei si volumul mare de activitati procesuale si procedurale ce urmeaza a fi efectuate in vederea solutionarii cu celeritate a acesteia.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a solicitat, joi, Parchetului Tribunalului Bucuresti dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) impotriva lui Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956 - 1963, pentru a analiza oportunitatea preluarii in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

Solicitarea a fost formulata dupa ce, miercuri, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Parchetului Tribunalului Bucuresti.

IICCMER a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav.

"IICCMER a solicitat parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, pentru omor deosebit de grav - pentru ca a comis acte de barbarie, pentru ca nu poate fugi de responsabilitate si pentru ca una dintre obligatile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-si ocroti cetatenii sub autoritatea legii", a declarat atunci presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Muraru a explicat ca faptele savirsite de Visinescu sunt de o gravitate deosebita.

"Practic, toti detinutii politici inchisi in timpul regimului comunist la Ramnicu Sarat au fost torturati fizic si psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie ca este vorba despre marturiile fostilor detinuti politici, de amanuntele oferite de catre fostii subalterni sau de documentele din arhive, arata ca Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate la Ramnicu Sarat in timpul mandatului sau", a mai spus presedintele executiv al IICCMER.

Astfel, in urma investigatiilor desfasurate in ultimele luni de catre reprezentantii institutului, au fost identificate mai multe probe ce indica faptul ca, in perioada in care lt. col. (r.) Alexandru Visinescu (88 de ani, in prezent) a indeplinit functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur.

"Regimul de detentie poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la conditiile inumane de detentie, care au dus in final la decesul unor detinuti politici aflati in executarea pedepselor privative de libertate in aceasta inchisoare", a precizat presedintele IICCMER, care a explicat ca, simultan cu denuntul penal, institutul a transmis Parchetului probele referitoare la activitatea lui Visinescu, care constau in cateva sute de documente de arhiva si marturii.

Potrivit presedintelui excutiv al IICCMER, regimul de exterminare pus in aplicare de lt. col. (r.) Visinescu este caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor si a ingrijirilor medicale, pedepsele aplicate pentru abateri de la regulament si, nu in ultimul rand, prin decesele survenite.

"Conditiile de viata din penitenciarul Ramnicu Sarat au creat premisele aparitiei unor afectiuni deosebit de grave, rezultate in cateva cazuri cu decesul detinutilor, proband natura abuziva si tratamentul neglijent aplicat de comandantul inchisorii, lt. col. Alexandru Visinescu. Aspectul de ferocitate reiese din relatarile supravietuitorilor despre regimul de teroare condus de Visinescu. Cele descrise in legatura cu izolarea completa a detinutilor, precum si in legatura cu bataile pe care le primeau detinutii in mod frecvent si fara un motiv anume, subliniaza inca o data cruzimea cu care detinutii politici erau torturati fizic si psihic", a mai aratat Andrei Muraru, precizand ca regimul impus nu oferea sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, aducand astfel grava atingere dreptului la viata ca drept fundamental al omului.

In calitate de comandant de penitenciar, potrivit Regulamentului de functionare a Directiei Generale a Penitenciarelor (DGP), Alexandru Visinescu era direct responsabil de "viata detinutilor", iar ansamblul conditiilor de detentie era organizat "sau cel putin tolerat" de catre acesta, Visinescu fiind singura persoana in masura sa ia decizii in ceea ce priveste conditiile de detentie, a aratat IICCMER.

Reprezentantii institutului au mai aratat ca, intre anii 1956 si 1963, la Ramnicu Sarat s-au inregistrat cinci cazuri de deces posibil de documentat (Ion Mihalache, Gheorghe Dobre, Gheorghe Placinteanu, Victor Radulescu Pogoneanu, Mihail Romniceanu), cauzate de: colaps cardio-vascular, insuficienta circulatorie cerebrala, hemoragie cerebrala sau afectiuni ale aparatului digestiv - ileus paralitic ireversibil - asa cum rezulta din procesele verbale de constatare a decesului, in documente fiind consemnate semnele vizibile ale malnutritiei.

De asemenea, IICCMER a depus la Parchet plangerile detinutilor legate de tratamentele primite, asa cum sunt consemnate de referatele supraveghetorilor (plangeri pentru care au primit zile de izolare), ca marturii ce contrazic documentele legate de vizitele medicale.

Inainte de a fi numit in functia de comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu a detinut pozitii in sistemul penitenciar, activand in unitatile Mislea si Jilava, la inceputul anilor '50.

Visinescu a lucrat in cadrul grupei operative a inchisorii in perioada decembrie 1954 - aprilie 1956. Decizia autoritatilor de a dezafecta penitenciarul Ramnicu Sarat l-a propulsat pe fostul comandant in functia de inspector in cadrul aparatului central al Directiei Generale a Penitenciarelor. Ulterior, intre 1965 si 1976, a detinut functii de conducere in cadrul inchisorilor Ploiesti si Ilfov si a predat la scoala de subofiteri de penitenciare.

Potrivit cadrului legal de functionare, institutul este abilitat sa efectueze investigatii stiintifice cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist si sa sesizeze organele in drept.

Potrivit IICCMER, Alexandru Visinescu este primul dintr-o lista cu 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor (DGP) care au exercitat functii in perioada 1950-1964. Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc in Romania.

Proiectul prin care sunt deconspirate faptele acestora este realizat de IICCMER in parteneriat cu Gandul.

Presedintele executiv al IICCMER a precizat ca in perioada urmatoare va fi prezentat cel de-al doilea caz investigat, respectiv cel al unei persoane care ar fi vinovata de moartea a peste 40 de detinuti, in citeva luni, alti 40 de supravietuitori fiind identificati.
Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


1713 vizualizari

 • -3 (3 voturi)    
  la aproape 90de ani (Vineri, 9 august 2013, 14:33)

  Marcelica2013 [utilizator]

  Ce pedeapsa sa-i mai dai acum? Mai are oricum destul de putin si va avea parte de judecata adevarata, cea de dincolo. Si nu-i va fi deloc bine, saracul..
  • +4 (4 voturi)    
   Esti sigur de judecata de dincolo? (Vineri, 9 august 2013, 15:43)

   ciubex [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

   atata timp cat ei, luau pe sus oameni indiferent de varsta si-i inchideau pentru ca se impotriveau sistemului, ar trebui si acestia judecati pentru faptele ce le-au savarsit, indiferent de varsta care o au.

   De judecat, trebuie judecat si pedeapsa trebuie sa fie in concordanta cu legile actuale atat cele internet cat si cele UE, legate de drepturile omului si altele.

   Nu sunt de acord cu pedepse capitale, insa privarea de libertate sau ingradirea anumitor drepturi (libera circulatie, exprimarea votului) se poat aplica, precum si recalcularea pensiei ori impunerea unei despagubiri ce sa-i reduca venitul lunar la valoarea pensiei minime de subzistenta cu asigurarea aistentei medicale necesare supravietuirii, sa apuce zile multe, ca lumea sa-l poata "felicita".
  • +4 (4 voturi)    
   Tu te auzi ce zici? (Vineri, 9 august 2013, 17:26)

   G.Tudor [utilizator] i-a raspuns lui Marcelica2013

   Foarte serios vorbid acum. Tu auzi ce zici? Sa il judece Dumnezeu pentru crimele lui? Ha!
   Asta trebuie sa fie o gluma.

   Un astfel de individ , ce nu poate fi numit om , merita o pedeapsa mult mai grava decat privarea de libertate. NU CONTEAZA VARSTA , mai ales pentru ca aceste crime facute de Visinescu , numite CRIME IMPOTRIVA UMANITATII nu au o perioada de prescriere. Sa-l bage si pe el la neagra , dupa ce ii taie din pensia de 6.500 de lei pe luna .
 • +6 (6 voturi)    
  la parnaie (Vineri, 9 august 2013, 15:10)

  iondelaafumati [utilizator]

  un pic de puscarie face bine la astfel de calai!
  varsta nu conteaza ,trebuie judecat pentru ca altfel se va crede si el o victima a sistemului ! nu s-a cait nici o clipa a continuat sa primeasca o pensie nerusinata in timp ce victimele lui traiau in rusine si nepasare.
 • +5 (5 voturi)    
  batranetea nu e o scuza (Vineri, 9 august 2013, 15:37)

  ticolico [utilizator]

  javrele astea securiste au avut in inchisori oameni batrani pe care nu i-au menajat deloc. dimpotriva. nu cere nimeni sa fie tratati la fel, ci doar sa faca puscarie dupa cum merita.
 • +3 (5 voturi)    
  POnta si-a iertat prietenul ! (Vineri, 9 august 2013, 16:03)

  hotnewsfil [utilizator]

  Dan Sova, prietenul de afceri si de suflet al lui Ponta (ca si mama lui Sova, madame Sova), a afirmat fara sa clipesca : 'Nu stiu sa fi exist vreun holocaust, in cel de al doilea razboi mondial. Inventii!'
  Ponta, uluit, a luat pozitie prieteneasca : 'ce faci mai baiatule, ai inebunit, uiti ca suntem la putere, ca suntem obligati sa nu spunem tot ce gandim? Ma pui in situatia sa inscenez trimiterea ta la studii -sa vizitezi Newyorkul si, cu ocazia asta, sa treci, in fuga, si pe la muzeul holocaustului, sa-i linistim pe evrei si sa nu ne expunem criticilor opozitiei si ale societatii civile ?'
  Noi, romanii de rand, ne-am cutremurat cand s-au descoperit crimele facute de Visinescu. Sa comparam aceasta fapta teribila, ca ampolare si suferinta umana, cu ce au facut nazistii in Polionia, la Treblinka, unde au omorat 850.000 de oameni. Similar, nazistii au facut si in celelalte lagare de exterminare.
  Daca, vreun supravietuitor nazist ar fi descoperit acum, in Germania, avocatul care l-ar apara magistral, cu toata convingerea si numai pentru cateva zecide milioane de euro, ar fi Dan Sova, convins ca nu a existat holocaustul, ca muzeul vazut de el in graba si cu dispret este o facatura a MOSAD.Ponta si-a iertat prietenul si, ca dovada ca si el este convins de ceea ce a afirmat Sova despre inexistenta holocaustului, l-a rasplatir copios, facandu-l ministru peste un munte de bani.
  • 0 (2 voturi)    
   holocaust........ (Vineri, 9 august 2013, 18:41)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   daca prin holocaust, te referi la exterminarea fara vina politica a populatiei evreesti din europa,iti dau dreptate, dar daca tot aici incluzi si pe agentii bolsevici trimisi de stalin pe teritoriul romaniei pt. destabilizarea tarii, atunci nu-ti mai dau dreptate......si te intreb.....exterminarea populatiei romanesti din basarabia si bucovina (care aveau singura vina ca erau romani gospodari ), unde o incadrezi.??
   • +1 (1 vot)    
    Respect opiniile dumneavoastra ! (Vineri, 9 august 2013, 21:21)

    hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

    Ne gandim la toate. Le stim foarte bine. Unii dintre noi le-am fost cotemporani. Stim bine ce vini extrem de mari au avut si nemtii si rusii, in acele timpuri, ce crime au comis, cum si de ce au murit 800.000 de romani in Rusia si 200.000 pe frontul de vest.
    Oricat de antisemiti am fi, evreii sunt si ei oameni, cu toate bunele si relele lor, ca noi ceilalti oameni.
    Si ei fac si ingrijesc copii, le fac eucatie, ii iubesc, si ei isi ingrijesc parintii, si ei creaza valori pe lumea asta (unele folosite si apreciate de noi), si ei au o istorie extrem de complicata.
    Trebue sa admitem diversitatea, dreptul celorlalti la diversitate. Poate ca ei au mai multa dreptate decat noi. Poate ca ei accepta diversitatea opiniilor altora, deci si pe a noastra. Sa ii respectam !
    Fara respect reciproc, oamenii nu se pot apropia trainic unii de altii, nici intr-o casatorie, daca lipseste acest 'ingredient' inexorabil, respectul reciproc.
 • +3 (3 voturi)    
  indiferent de varsta ...... (Vineri, 9 august 2013, 18:48)

  oxxxxxyyyyya [utilizator]

  judecarea unui tortionar treb. sa continue......eventuala trecere in nefiinta a unui vinovat ca visinescu, nu are relevanta.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri