Medicii de la Spitalul de Ortopedie Eforie Sud, preluat in urma cu o luna de Spitalul Clinic Judetean Constanta, nu mai au dreptul sa opereze incepand de miercurea trecuta, dupa ce activitatea chirurgicala a fost suspendata ca urmare a unei decizii luate de managerul unitatii medicale din Constanta. Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta (spital aflat in subordinea Consiliului Judetean Constanta, condus de baronul PSD Nicusor Constantinescu) motiveaza suspendarea activitatii prin faptul ca autorizatia sanitara de functionare a unitatii din Eforie a expirat pe data de 6 august 2013. Medicii de la Eforie acuza "o strategie premeditata" pentru a pune mana pe terenul de 12 hectare al spitalului, teren aflat chiar pe litoralul Marii Negre.

Amplasarea Spitalului din Eforie SudFoto: Google Earth

Spitalul de Ortopedie, Traumatologie si Recuperare Medicala Eforie Sud a fost desfiintat pe 26 iunie, iar patrimoniul si personalul au fost preluate de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sfantul Apostol Andrei" Constanta, potrivit unei Hotarari de Guvern.

La circa o luna dupa ce a devenit Sectia Exterioara Ortopedie-Traumatologie 2 a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, activitatea chirurgicala a unitatii medicale a fost sistata, pentru ca autorizatia sanitara de functionare a expirat.

Vezi imagini cu Spitalul din Eforie Sud, amplasat intr-un cadru natural de invidiat:

Dupa cum se arata in instiintarea trimisa de managerul Spitalului Judetean Constanta, Danut Capatana, activitatea a fost suspedata pana la reautorizarea unitatii.

Dr. Mihai Horia Nicolae, medicul sef al nou infiintatei Sectiei Exterioare Ortopedie-Traumatologie 2, a declarat pentru HotNews.ro ca "pe data de 6 august a expirat autorizatia de functionare sanitara. Din momentul acela, nu se mai poate opera, dar se continua activitatea de recuperare" in cadrul spitalului. Medicul sef arata ca "din punct de vedere medical este de inteles" precizand ca nimeni nu isi asuma sa opereze in lipsa autorizatiei.

Intrebat cand este posibila reinnoirea autorizatiei sanitare, dr. Nicolae a aratat ca este necesar ca Ministerul Sanatatii sa aprobe noua structura a Spitalului Judetean Constanta, si implicit a noii Sectii de Ortopedie, urmand ca doar apoi sa se poata face o evaluare de catre Directia de Sanatate Publica.

"Probabil ca se va aproba noua schema, noua structura, dupa aceea se va putea face o evaluare de Directia de Sanatate Publica. Pana cand noua structura nu va fi aprobata de minister nu se poate face. Probabil ca noua schema va fi alta", a explicat medicul sef.

Spitalul de Ortopedie din Eforie are circa 120 de paturi, din care 70 de paturi pentru ortopedie, iar restul pentru recuperare. Dr. Toma Cucu, medic chirurg la Spitalul de Ortopedie Eforie Sud, a precizat si el ca, in ceea ce priveste numarul de paturi al noii Sectii Exterioara Ortopedie-Traumatologie, "s-a lansat ideea ca ar vrea sa se reduca la 30 de paturi cu limitarea competentelor".

Dr. Toma Cucu il acuza managerul Spitalului Judetean Constanta de presiuni, aratand ca lui ii apartine vina pentru faptul ca unitatea nu mai poate functiona pe partea de chirurgie.

"Este un document de ieri (miercuri - n.red.), o directiva a managerului ca trebuie sa suspendam activitatea, interzicandu-ne sa operam. Din cauza lor nu avem autorizatie de functionare. In momentul acesta se fac demersuri, inventare, sunt presuni asupra oamenilor care lucreaza in spital", a declarat dr. Toma Cucu pentru Hotnews.ro, adaugand ca "ma cauta pacientii, nu stiu ce sa le spun. Nu se poate opera."

Terenul pe care se afla Spitalul din Eforie, 12 hectare cu vedere la mare

Spitalul de Ortopedie Traumatologie si Recuperare Medicala (SOTRM), infiintat in 1908, se afla pe un teren de circa 12 hectare, cu vedere la mare. Potrivit dr. Cucu, terenul pe care se afla spitalul "a fost donat de Regina Maria Institutiei Spitalelor Civile pentru a se face un sanatoriu. Stiu ca este si un testament ca terenul sa nu fie instrainat. A fost apoi preluat de comunisti, ulterior de autoritati, iar acum e al Consiliului Judetean Constanta".

Unitatea medicala este una cu traditie in ortopedia romaneasca, potrivit Agerpres, fiind singura care mai reuneste, sub acelasi acoperis, chirurgia ortopedica si recuperarea post-interventie.

Dr. Toma Cucu acuza "o strategie premeditata" de falimentare a spitalului. "De vreo cativa ani spitalul a fost trecut in subordinea Consiliului Judetean Constanta, care are in subordine si Spitalul Judetean de Urgenta din Constanta. In Spitalul Judetean Constanta s-au investit, numai in sectia de Ortopedie 10 milione de euro, au fost adusi medici, in schimb, in Spitalul de la Eforie nu s-a bagat niciun leu."

La scurt timp dupa ce s-a anuntat ca Spitalul din Eforie urma sa devina sectie in cadrul Spitalului Judetean Constanta, dr. Cucu a initiat o petitie pentru salvarea unitatii medicale "Spune NU desfiintarii Spitalului de Ortopedie din Eforie".

In document, semnatarul scrie ca "daca dintotdeauna parcul natural (din jurul spitalului - n.red.), intins pe aproape 12 hectare, in imediata proximitate a marii, a constituit o binecuvantare pentru spital si pacienti, in ultima perioada, acesta a devenit un adevarat blestem", sustinand ca lacomia celor care au condus institutiile in subordinea carora s-a aflat spitalulul "a generat strategia de subfinantare a spitalului, in scopul degradarii sale continui."

Medicul sustine ca managerului spitalului Constanta dr. Danut Capatana, cel in a carui grija intra acum si Spitalul din Eforie, are un limbaj dublu, "pentru presa unul impaciuitor, dar pentru noi altul. Ni s-a spus ca am operat ilegal fracturi, ca o sa ni se ia paturile".

Managerul "Capatana ne-a zis ca vrea sa faca centru de recuperare insa zona abunda de centre de recuperare", a mai afirmat medicul.

Danut Catapana nu a putut fi contactat de HotNews.ro pentru a-si sustine punctul de vedere, in ciuda apelurilor telefonice repetate.

Nicusor Constantinescu

Nicusor Constantinescu

Foto: Agerpres

Spitalul din Eforie, confruntat cu probleme financiare

Presedintele Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu, initiatorul proiectului de hotarare prin care s-a desfiintat spitalul din Eforie, declara in luna februarie ca trecerea la Spitalul Judetean de Urgente Constanta, care este clasificata cu gradul 1, ar urma sa insemne si o crestere a alocarilor de la bugetul central catre noua sectie exterioara.

"Incepand din anul 2009, SOTRM Eforie Sud a inceput sa se confrunte cu grave probleme financiare, care in mod evident impiedicau efectuarea actului medical in cele mai bune conditii. In luna august 2010 managementul SOTRM Eforie Sud a fost preluat de Consiliul Judetean Constanta fara a se primi din partea Ministerului Sanatatii fonduri destinate expres respectivei unitati medicale", a declarat Constantinescu, citat de Agerpres (via medicalmanager.ro)

Potrivit presedintelui CJ Constanta, problemele au continuat, iar in 2012, odata cu clasificarea spitalului in unitate de gradul V, finantarea a scazut "in mod dramatic", de la un buget de aproximativ 8 milioane lei in 2008, bugetul la circa 5.2 milioane de lei in 2012.

Dr. Mihai Horia Nicolae declara la inceputul anului ca spitalul avea la acea ora datorii in jurul a 3 miliarde lei vechi.

"Datoriile s-au cumulat de la an la an in suma destul de importanta. La sfarsitul anului trecut aveam datorie de aproximativ 8 miliarde lei care a fost platita printr-un fond venit de la Guvern si s-a ajuns la o situatie de echilibru. (...) Acum, avem datorii in jur de 3 miliarde. In general este vorba de datorii la utilitati, la medicamente. (...) Printre prime urgente ar fi repararea acoperisului, procurarea de instrumentar pentru operatii, de medicamente, materiale sanitare absolut necesare unei sectii de chirurgie. Noi, in ultimul timp, am operat in conditii de front", declara atunci medicul, citat de Agerpres.