Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a solicitat, joi, Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti dosarul cu denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) impotriva lui Alexandru Visinescu, fostul comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, in perioada comunista, "pentru a analiza oportunitatea preluarii in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori ai Sectiei de urmarire penala si Criminalistica".

Alexandru VisinescuFoto: Captura Facebook

PICCJ informeaza intr-un comunicat ca miercuri, 7 august, "Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti".

Astfel, "astazi, 08.08.2013, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, impotriva numitului Visinescu Alexandru, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956 - 1963, pentru a analiza oportunitatea preluarii in vederea efectuarii urmaririi penale de catre procurori ai Sectiei de urmarire penala si Criminalistica", se arata in comunicat.

Parchetul General mai precizeaza ca, "in ceea ce priveste incadrarea juridica a faptelor si eventuala incidenta a normelor privind prescriptia, acestea pot fi analizate numai dupa efectuarea de cercetari in cauza".

La 30 iulie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a solicitat Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav.

"IICCMER a solicitat Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, pentru omor deosebit de grav - pentru ca a comis acte de barbarie, pentru ca nu poate fugi de responsabilitate si pentru ca una dintre obligatile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-si ocroti cetatenii sub autoritatea legii", a declarat atunci presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de IICCMER, acesta fiind descris de fostii detinuti politici drept "un individ extrem de crud".

"Practic, toti detinutii politici inchisi in timpul regimului comunist la Ramnicu Sarat au fost torturati fizic si psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului. Toate dovezile noastre, fie ca este vorba despre marturiile fostilor detinuti politici, de amanuntele oferite de catre fostii subalterni sau de documentele din arhive, arata ca Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate la Ramnicu Sarat in timpul mandatului sau", a explicat presedintele executiv al IICCMER.

In apararea sa, Alexandru Visinescu a negat orice vina pe care ar fi putut sa o aiba, acuzand sistemul comunist si conducerea de la acea vreme.

Potrivit unor statistici neoficiale, sute de mii de persoane au fost incarcerate in Romania in perioada comunismului, zeci de mii dintre acestea pierzandu-si viata din cauza pedepselor care se aplicau in inchisori.

Gandul, in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, publica, in cadrul unui proiect media in premiera pentru Romania, lista fostilor tortionari din perioada comunista. In acest moment, scrie Gandul in editia online, am identificat 35 de comandanti de penitenciare care in perioada '47-'65 au condus temnitele comuniste unde au fost incarcerati liderii PNT si PNL epurati de regimul comunist. Peste 100.000 de detinuti considerati de regimul comunist inamici ai statului au decedat in inchisorile din Romania intr-un singur deceniu.